ГЕРБ се опитва да свика столични комисии, въпреки че областният управител върна избора на председатели Снимка: © Столична община

Опит да се насрочат първите заседания на четири комисии към Столичния общински съвет правят от ГЕРБ и опозиционните сили в съвета. Това става само няколко дни, след като областният управител на София Вяра Тодева оспори и върна избора на всички председатели на комисии, а това на практика значи, че такива няма и не могат да свикват заседание.

"При попълването на комисиите в СОС има "съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения", аргументира действията си Тотева.

Въпреки това председателят на Комисията по култура, образование и наука Мирослав Боршош (ГЕРБ) заяви, че е свикал "веднага комисията на заседание, за да започнем да подреждаме този хаос".

"Знаете ли, че тази година може и да няма София Филм Фест? Вече не е новина, че съм избран за председател на Комисията по култура, образование и наука на София. Новина е обаче, че цялостната културна и образователна политика на града ни е поставена в риск. Например, София Филм Фест още не е получил подкрепата, която му осигурявахме всяка година и това може да е причина да го няма. Това обаче се отнася и за всички останали културни събития в София. Свиках веднага комисията на заседание, за да започнем да подреждаме този хаос в сектор култура и образование", написа той в публикация във Фейсбук.

Председателят на Комисията по финанси и бюджет Димитър Вучев също използва трибуната на социалната мрежа, за да информира, че днес възнамерява да проведе първото заседание.

"Лично за мен това е голяма новина, тъй като най-накрая след повече от три месеца комисиите ще започнат да работят, а имаме толкова много да наваксаме. Столичани очакват от нас отговорност, нека я проявим", каза Вучев.

Председателите на Комисията по обществен ред и сигурност (ГЕРБ) и на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация (ГЕРБ) дадоха същите заявки.

Подобни заседания, дори и да се съберат съветници, за да ги проведат, не могат да бъдат легитимни, след като изборът на председатели е обявен за незаконосъобразен и е върнат от областния управител.

След три месеца Общинският съвет най-накрая успя да избере свой председател от ПП-ДБ, макар и временен. След това обаче се формира ново мнозинство от опозицията и отцепните на "Възраждане", които свикаха извънредно заседание, на което да разпределят състава на комисиите и да изберат заместници на Цветомир Петров.

Така "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" получи председателски пост само в една от общо 14 комисии. Съветниците на ГЕРБ и БСП ще водят най-важните постоянни комисии, отцепниците от "Възраждане" получиха ръководството над архитектурната комисия и дори "Има такъв народ" е начело на две.

Така на практика с помощта на малките групи тези формации овладяха съвета, тъй като решенията по важни теми се подготвят и гласуват именно в комисиите преди да стигнат до СОС.

За четвъртък е насрочено заседание на СОС, на което съветниците ще обсъждат и евентуално ще прегласуват решенията за избор на зам.-председател на съвета и за председатели и състав на комисиите, върнати от Тодева заради незаконосъобразност.

На среднощно заседание опозицията в СОС изпързаля ПП-ДБ и обра всички комисии

Областният управител на София Вяра Тодева Вяра Тодева няма да подава оставка и ще връща всяко незаконно решение на СОС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024