Васил Божков се припозна като жертва на прехода

Бизнесменът Васил Божков, издирван от прокуратурата по 19 обвинения, обяви, че партията му "Българско лято" е учредена. Новата политическа организация е събрала над 900 учредители, които са избрали бившия маркетингов директор на "Еврофутбол" Борил Соколов за свой председател.

Официалната регистрация на "Българско лято" все още не е факт - за да се яви на избори, партията ще трябва да изпълни допълнителни процедурни условия и да получи регистрация от съда.

В обръщение към участниците в събранието, Васил Божков призовава за "съд за виновниците за третата национална катастрофа" и заявява, че "идва време за справедливост за всички, без компромиси".

"Държавата е рекетьор и разпределя вашите пари под командването на Шиши и Доган. Всички плащаме данък "корупция", докато загиват хора по лошите пътища и по стълбищата на болниците. Природата ни умира, морето е във фекалии, въздухът ни е отровен, историята ни е превърната в бетон. Това ще спре", казва Божков.

В речта си той казва, че "по един или друг начин всеки един от нас е потърпевш от провала на прехода" и обвинява правителствата в последните 20 години за това, че гонят чуждите инвеститори и собствените си способни граждани.

"Време е да приключим прехода, никой досега не ви даде възможност, а вие можете. Дълбоко в себе си всеки един от вас се съмнява, че хунтата може да бъде победена. Аз обаче не се съмнявам, знам, че може и трябва да бъде победена", казва още Божков в дистанционното си обръщение към учредителното събрание.

Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления. Българските власти поискаха той да бъде екстрадиран, но Обединените арабски емирства все още не са задействали такава процедура.

Срещу него бяха повдигнати още обвинения в поръчителство на убийства, изнасилване и др. Божков беше собственик на най-големия лотариен бизнес до началото на 2020 г., но компанията му изгуби лицензите си, след като бяха открити задължения в размер на стотици милиони лв. към бюджета заради неплатени държавни такси за хазартна дейност.


КПКОНПИ поиска конфискация на имущество за 600 хил. лв. на ЛиЛана и Скилър

Le Point за Борисов: "Каубоят на Европа", който дояжда порциите на Меркел

Братя Бобокови: Пеевски ни атакува, но режисьорът е Борисов - той заслужава поне 10 "Оскара"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024