Васил Терзиев обеща поне един работещ лифт до Витоша Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Поне един работещ лифт на Витоша до края на мандата, обеща кметът на София Васил Терзиев, след като стана ясно, че Симеоновският лифт няма да заработи отново.

Заедно с представители на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София", Терзиев припомни как се е стигнало до спирането на последната въжена линия до Витоша.

Проблемът с неработещите лифтове е наследен от управлението на ГЕРБ, които са сключили неизгоден приватизационен договор през 2007 г., припомни Терзиев.

"Чухме доста измислици на темата с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на някой друг и да се налага да говорим как за шест месеца не сме успели да направим неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безумен договор, който не ни защитава интересите по никакъв начин," каза Терзиев.

По-рано днес от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет обвиниха настоящото ръкодоство на столичната община в бездействие по въпроса със Симеоновския лифт, като поискаха оставката на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община.

До 2007 г. лифтовете на Витоша бяха част от дружеството "Въжени линии", което беше приватизирано за 8 млн. лева.

Васил Терзиев определи договора за продажбата като "безумен".

Борис Бонев от "Спаси София" коментира, че в договора няма условия за поддържане и запазване на съоръженията, а единственият ангажимент е за срок от 25 години да не се променя предметът на дейност на дружеството. "Това обаче не означава, че трябва да има дейност," обобщи Бонев и допълни, че се търсят варианти за решаване на проблема.

По време на брифинга стана ясно, че общината ще работи за възстановяването на Драгалевския лифт, за което има и съдебно решение. Ако собственикът "Витоша ски" не съдейства, местната власт ще го направи за собствена сметка.

Според Терзиев има възможност това да стане със средства на общината.

" Надеждата ни е, че можем да направим повече. Искаме да видим какви са възможностите за по-всеобхватно решение, което да включва и Симеоновския, да се види инфраструктурата горе в планината. Целта е да не се модернизира на парче. Това включва разговор с всички заинтересовани страни, анализ на правните възможности, за да видим къде „сечението между идеалното и това, което е възможно“, посочи той.

"Въжени линии" загуби делото по казуса с ремонта на Драгалевския лифт. От 2021 г. има заповед на главния архитект Здравко Здравков, задължаваща компанията да поправи съоръжението, но това не се е случило и досега. Същевременно - приватизационният договор също не е прекратен.

Преди два дни стана ясно, че Симеоновският лифт спира работа окончателно, става ясно от публикация на общинския съветник от „Спаси София“ Борис Бонев във Facebook.

Така Витоша остана без нито една въжена линия.

Съоръжението e частна собственост на "Витоша ски" - собственик на приватизираната бившата общинска компания "Въжени линии".

Лифтът беше спрян още преди последния ски сезон през 2023 година въпреки задължението по договор за запазване на дейността за 25 години.

От "Витоша ски" обявиха, че поради авариен ремонт кабинковият лифт "Симеоново" остава затворен. Впоследствие новоизбраният кмет Васил Терзиев разпореди проверка по казуса.

Тогава от компанията съобщават, че е аварирал двигател, който трябва да бъде заменен до четири месеца и след изтичането на този срок, компанията е обявила, че съоръжението спира да работи окончателно.

В петък Mediapool съобщи, че лифтът няма да бъде пуснат отново, а вместо това ще бъде подготвен проект за неговата подмяна. Опитът до момента обаче показва, че ако въобще се случи, реализирането на такава идея може да отнеме години, отбелязва онлайн медията.

Симеоновският лифт спира окончателно, Витоша остава без нито една въжена линия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайнодесните печелят първия тур на предсрочните избори във Франция (Обновена)

Гласуването премина с рекордно висока избирателна активност

20:10 - 30.06.2024
Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024