Васил Василев се обяви за защитник на "достойнството на малкия човек" и омаловажи Морфов

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев се обяви за защитник на "достойнството на малкия човек, който е служител, актьор, който трябва да търпи обидите, манията за величие".

Думите му дойдоха по време на пресконференция, на която Василев трябваше да обясни защо е уволнил Александър Морфов като главен режисьор на театъра. Мотивите така и не бяха обяснени от него - директорът препрати журналистите към уволнения.

Вместо това той се похвали с финансовите постижения на театъра, с увеличените заплати на актьорите и с поканите от "европейски и световни сцени", а протестът на Морфов срещу назначаването на бившия PR на ДПС Велислава Кръстева за PR на театъра отхвърли като противоречащи на "европейските ценности".

"За да запазя театъра, за да спася от проблеми колегите, аз взех този ход. Длъжността главен режисьор и ръководител Връзки с обществеността вече не са част от нашата трупа и от нашия екип", обяви той и определи това решение за "едно от най-тежките в живота ми".

Велислава Кръстева също е отстранена по негово искане, стана ясно от пресконференцията. Василев за първи път си позволи да отправи известна критика към нея:

"Всеки греши, по един или друг начин. Някои грешат от незнание, не разбират, че това тяхно деяние (на Морфов, б.р.) е нарушение на права по конституция. Други не могат да преценят, че появата им на публично място с други публични личности е проблем, защото това им е било битието. И напълно нормално е да има един срок, в който толерантно да влезем в решаване на тези проблеми", обяви той на въпроса защо цели 4 месеца е чакал да сложи край на конфликта, като отстрани Кръстева (чиято поява в компанията на Ахмед Доган в деня на изборите всъщност беше причина за напрежението).

В останалото време обаче Василев реагираше с пренебрежение към авторитета на хората, които се противопоставят на управлението му в последните месеци.

"Личностите в националния театър не значат нищо, националният театър значи нещо", отговори Василев на въпроса за намерението на актьора Валери Йорданов да подаде оставка в знак на протест.

"Никъде не пише Народен театър "Александър Морфов", беше друг негов коментар на въпрос на журналисти.

"Ние настояваме за оставки, оставки, оставки. Ние настояваме да не се работи, да живеем мизерно, да се руши. Ние не настояваме да се създава и да се гради. Айде да градим, аз имам още 4 г. мандат. Който е готов за този пост, да заповяда с концепция и да направим най-доброто за националния театър", обяви той в отговор на напомнянето за протеста на актьорите от театъра срещу него.

На фона на клетвите си, че е защитник на служителите си - Василев даде странно обяснение на поведението си, след като Александър Морфов е отстранил актьора Евгени Будинов заради обвързаността му с ГЕРБ.

Той обяви, че е реагирал на случая само с "личен разговор", защото не искал да се меси на режисьорските решения на Морфов, на които той има право.

"За съжаление мотивите съм ги пропуснал, не вникнах в мотивите, впоследствие разбрах", каза директорът на театъра, което противоречи на фактите - всъщност от скандала с изтеклия запис стана ясно, че той е присъствал лично на ситуацията, в който Морфов обяснява защо не желае Будинов в екипа си.

Васил Василев държеше да подчертае, че е сключил допълнителни договори с Александър Морфов за поставянето на две негови пиеси - "Животът е прекрасен" и "Хъшове" дори след уволнението.

"Творецът Морфов никой не може да го уволни - никой не може да му свали представленията без негова позиция", обяви той. В същото време Василев даде да се разбере, че не държи особено да запази неговите спектакли, защото "има много млади режисьори, които си изкарват прехраната като бармани и серивитьори" и можело да получат възможност за изява.

Най-гледаната пиеса в театъра не е на Морфов, а на Диана Добрева - "Народът на Вазов", стана ясно от неговата справка.

"Народният театър никога не е имал такива постижения. Увеличих работните запалти на почти всички служители. Това е моята отговорност, аз да вдигна високо летвата и да подсигуря бюджета, който ми е нужен, за да може всички 300 души в НТ да получават месечното си възнаграждение. Заварих салони с по 100 човека на голяма сцена. Обидно ми е сега да чувам, че салоните са ни празни, при условие че те са пълни на всички представления... Когато имаме друг принцип, той спъва тези, които не работят", обяви още Василев - без да споменава изрично кой е този, който "не работи" по неговите впечатления.

На въпроса дали смята, че самият той е допуснал грешка, директорът обяви, че е сгрешил, че се е преместил от Плевенския в Народния театър.

"Това е третият опит, в който отивам в нов театър. Третия опит показа същото - когато променяш, има шамари, когато слугуваш си благословен", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024