Василев: Властта на задкулисието у нас е в прокуратурата и съдебната система Снимка: © Screenshot

Властта в дълбоката държавата и задкулисието е в ръцете на прокуратурата и съдебната система. Това коментира съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в интервю пред "Дарик".

Той даде пример с няколко скорошни случая, които не само показват това, но разкриват, че в момента се прави опит за "силово овладяване на позиции, които след това да бъдат използвани".

Един от тях са атаките на кадри на ПП-ДБ на изборни длъжности, зад които стои бивш агент на Държавна сигурност, който е подал почти всички сигнали. В ОИК-София е заведено производство срещу кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски за несъвместимост с длъжността. ОИК вече разгледа сигнал срещу кмета на район "Искър" Ясен Русев,

Василев даде и друг пример - този с ареста на продуцента Нико Тупарев, зад който не изключи да стои организирана престъпна група в прокуратурата.

"Това, което излезе медийно, е, че има някакъв частно-правен спор и едната от страните се е оплакала. Прокуратурата е решила да го арестува, но го пуска, защото нямала основание [за задържане]. Това на мен ми изглежда или като опит за сплашване, или като опит за натиск, или за заграбване на бизнес", коментира бившият финансов министър.

Той акцентира върху това, че зад атаката срещу Тупарев стоят лица от прокуратурата, замесени в "Осемте джуджета". Прокурор по делото в действителност е Димитър Франтишек Петров - бивш шеф на Специализираната прокуратура, който стана известен като един от магистратите, уличени във връзки с "Осемте джуджета" и Мартин Божанов-Нотариуса.

По повод ниския изборен резултат на ПП-ДБ Василев каза, че спадът е бил напълно очакван. Формацията е предвидила, че ще изгуби избиратели още, когато е взела решението да получи подкрепа от ГЕРБ и да управлява съвместно с партията на Бойко Борисов.

"Още тогава бяхме наясно, че ще паднем с 10%, защото хората бяха отвратени. В този момент ние поставихме интересите на държавата пред интересите на партията. Може би в дългосрочен план това е било огромна грешка", допълни съпредседателят на ПП-ДБ.

Той обаче не вярва, че предизборната кампания е можела да подобри изборния резултат, тъй като драматични промени в нагласите на хората не се случват за един месец.

В момента Василев вижда "сериозна заявка на Пеевски да овладее държавата", като използва част от по-малките партии и донякъде и ГЕРБ като платформа за това.

Попитан какви качество притежава съпредседателят на ДПС бившият финансов министър описа Пеевски като човек с "безпределна наглост", който не го е страх". Качества, които според Василев, са много подобни на тези на републиканеца Доналд Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през юли 2024 г.

Юли предлага Натали Портман и Антъни Хопкинс на малкия екран, исторически драми и още

17:53 - 01.07.2024
Технологии

Vivacom пуска нови планове с по-бърз интернет и роуминг в 13 дестинации извън ЕС

Новите планове предлагат по-бърз интернет в дестинации като Турция, Сърбия, Черна гора и Монако

15:52 - 01.07.2024