Василев: Властта на задкулисието у нас е в прокуратурата и съдебната система Снимка: © Screenshot

Властта в дълбоката държавата и задкулисието е в ръцете на прокуратурата и съдебната система. Това коментира съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в интервю пред "Дарик".

Той даде пример с няколко скорошни случая, които не само показват това, но разкриват, че в момента се прави опит за "силово овладяване на позиции, които след това да бъдат използвани".

Един от тях са атаките на кадри на ПП-ДБ на изборни длъжности, зад които стои бивш агент на Държавна сигурност, който е подал почти всички сигнали. В ОИК-София е заведено производство срещу кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски за несъвместимост с длъжността. ОИК вече разгледа сигнал срещу кмета на район "Искър" Ясен Русев,

Василев даде и друг пример - този с ареста на продуцента Нико Тупарев, зад който не изключи да стои организирана престъпна група в прокуратурата.

"Това, което излезе медийно, е, че има някакъв частно-правен спор и едната от страните се е оплакала. Прокуратурата е решила да го арестува, но го пуска, защото нямала основание [за задържане]. Това на мен ми изглежда или като опит за сплашване, или като опит за натиск, или за заграбване на бизнес", коментира бившият финансов министър.

Той акцентира върху това, че зад атаката срещу Тупарев стоят лица от прокуратурата, замесени в "Осемте джуджета". Прокурор по делото в действителност е Димитър Франтишек Петров - бивш шеф на Специализираната прокуратура, който стана известен като един от магистратите, уличени във връзки с "Осемте джуджета" и Мартин Божанов-Нотариуса.

По повод ниския изборен резултат на ПП-ДБ Василев каза, че спадът е бил напълно очакван. Формацията е предвидила, че ще изгуби избиратели още, когато е взела решението да получи подкрепа от ГЕРБ и да управлява съвместно с партията на Бойко Борисов.

"Още тогава бяхме наясно, че ще паднем с 10%, защото хората бяха отвратени. В този момент ние поставихме интересите на държавата пред интересите на партията. Може би в дългосрочен план това е било огромна грешка", допълни съпредседателят на ПП-ДБ.

Той обаче не вярва, че предизборната кампания е можела да подобри изборния резултат, тъй като драматични промени в нагласите на хората не се случват за един месец.

В момента Василев вижда "сериозна заявка на Пеевски да овладее държавата", като използва част от по-малките партии и донякъде и ГЕРБ като платформа за това.

Попитан какви качество притежава съпредседателят на ДПС бившият финансов министър описа Пеевски като човек с "безпределна наглост", който не го е страх". Качества, които според Василев, са много подобни на тези на републиканеца Доналд Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024