Кристин Лагард: Европейската банка може да намали лихвите през лятото Снимка: © Getty Images

Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените проценти през лятото. Tова става ясно от думите на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард в интервю за Bloomberg.

Централните банкери ще изчакат късната пролет, за да видят данните за инфлацията и ръста на заплатите в Еврозоната, а след това ще преценят дали да намалят лихвите.

"Трябва да имаме информация, която можем да проверим в края на пролетта. Все още има доза несигурност и някои индикатори, които не са закотвени на нивото, на което бихме искали да ги видим ", отбеляза Лагард.

Така Лагард на практика се опита да смекчи очакванията на пазарите за поевтиняване на заемите от пролетта, но все пак е възможно това да стане през лятото.

ЕЦБ предприе политика по покачване на основните лихви от 2022 година, така постепенно те достигнаха исторически нива от 4,5%. Затягането на паричната политика дойде в отговор на високата инфлация, която беше подхранвана от войната на Русия в Украйна и поскъпването на енергийните ресурси.

Макар все още да не са постигнати нива от целевите 2%, поскъпването на живота в Европа забави темпа си, а немалко от инвеститорите заявиха очаквания за плавно понижаване на лихвите още от април.

От думите на Лагард обаче става ясно, че това може да се случи най-рано през лятото.

Лихвите в България остават значително по-ниски от средните в Европа, а процесите се отразяват у нас с известно закъснение. Така, докато в Еврозоната очакват понижаването на лихвите, в България се очаква плавно поскъпване на заемите.

В края на 2023 година в интервю за "Булевард България" банкерът Петър Славов от "ПроКредит Банк" предупреди бизнеса да се подготви за работа в условия на покачващи се лихви, относително висока инфлация и слаб икономически растеж.


Петър Славов, Прокредит Петър Славов, ПроКредит Банк: Лихвите у нас остават ниски, но това не е непременно повод за радост

В 35% от кварталите на София има имотен балон

Петър Чобанов от БНБ "съветва" банките да внимават, за да няма ръст на лошите кредити


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024