Възпитаничката на Харвард, която победи руския прокси-президент в Молдова Снимка: © Getty Images

Тя е на 48 години, завършила е Харвард, живее сама в апартамент от 74 кв.м. в Кишинев, неомъжена е, няма деца, и току-що победи проруския кандидат за президент на Молдова независимо от факта, че лично Владимир Путин се застъпи за конкурента й преди изборите.

Мая Санду, която се застъпва за сближаване на Молдова с ЕС и за изтегляне на руските войски от Приднестровието, беше избрана за първата жена - държавен глава на Молдова с 57.74% от гласовете срещу действащия президент Игор Додон (42,26%).

Особено важна роля на тези избори изигра активността на гражданите на Молдова (с население малко над 3,2 млн. души), които живеят извън територията на страната.

Над 200 000 молдовски емигранти с право на глас участваха във втория тур на изборите, който гарантира победата на Санду.

Изборна секция в Германия - опашка от молдовски граждани, които искат да гласуват на втория тур на президентските избори.

Това не е първият пробив на Мая Санду в политиката - през 2019 г. тя беше избрана за министър-председател на Молдова, но кабинетът й беше принуден да подаде оставка след вот на недоверие.

"Додон направи голяма грешка, като събори нашето правителство, което беше ориентирано към реформи. Той знае, че хората са наясно със собствените му корупционни практики", казва тя в интервю за "Дейли Бийст" няколко дни преди втория тур на изборите.

Санду е родена през 1972 г. в семейството на ветеринарен лекар и учителка. През 1994 г. завършва Академията по икономически науки на Молдова, а по-късно в Академията по държавно управление, където се дипломира по специалност "международни отношения". В средата на 90-те години започва работа в Министерството на икономиката, а по-късно става съветник в главното управление по сътрудничеството с международните икономически организации.

През 2010 г. завършва школата по управление на Харвард "Джон Кенеди". Заплаща образованието си в САЩ със средства от стипендия, спестявания и два кредита. След като получава дипломата си, Санду става съветник на изпълнителния директор на Световната банка.

Две години по-късно се връща в Кишинев, след като получава предложение да стане министър на образованието в правителството на Либерално-дмеократичната партия на Молдова. В този период тя успява да реформира провеждането на националните изпити и методите на езиковото преподаване - изучаването на руски език става факултативно, а не задължително.

През 2015 г. Мая Санду създава своя партия, която днес се нарича "Действие и солидарност". В програмата й е заложено сближаване на Молдова със западните държави, интеграция в ЕС, ускоряване на пазарната икономика, засилване на образователната система и твърда борба с корупцията.

Как три жени се обединиха, за да сложат край на "последната диктатура в Европа"

Санду се кандидатира за президент още през 2016 г., но изгуби на балотажа от Игор Додон. Назначението й за министър-председател през 2019 г. става благодарение на вътрешно- и външнополитически компромис, пише РБК. Додон приема съперничката му да оглави правителството, а управляващата по това време Демократическа партия на олигарха Владимир Плахотнюк се съгласява да предаде мирно властта.

Плахотнюк беше обвинен по делото, станало известно като "кражбата на века" - изчезването на над 1 млрд. долара от най-големите банки на Молдова между 2012 и 2014 г. Скандалът създаде тежка политическа криза в страната и в крайна сметка принуди държавата да спаси трите банки със спешен заем. Олигархът, собственик на няколко телевизии и радиостанции, избяга от Молдова след смяната на властта през миналата година, смята се, че в момента той се намира в Турция

Мая Санду обвинява президента Игор Додон за това, че е спечелил миналите избори с помощта на бизнесмена-беглец, както и че злоупотребява с властта си, като прикрива незаконни контрабандни канали за собствена икономическа облага.

Санду критикува досегашното управление за това, че е изолирало държавата от нормални отношения със съседните Украйна и Румъния за сметка на тясно сближаване с Русия.

За разлика от Додон, който смята Крим за "де факто руски", тя посочва, че териториалната цялост на Украйна трябва да се уважава и че Молдова се намира в геополитическа свързаност с Киев. И двете страни имат споразумение за сътрудничество с ЕС, а гражданите им имат право да пътуват без визи в страните членки.

Мая Санду се застъпва за "диалог" с Москва в името на регулирането на правата на гражданите на Молдова, които след разпадането на СССР са останали да живеят в Русия. Настоява още за изтегляне на руските войски от региона на Приднестровието след близо 30-годишното им присъствие като "миротворци".

Основният проблем пред Санду ще бъде организирането на нови парламентарни избори - в момента Партията на социалистите на Игор Додон има най-голям брой депутати в парламента, а бившият съветник на президента Йон Кику е министър-председател.

Справянето с коронавирусната пандемия в една от най-бедните държави в Европа също ще е тежко изпитание за новата власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024
Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024