След няколко месеца на напрегнати преговори – Великобритания и ЕС постигнаха официално търговската сделка за Brexit.

"Имаме сделка", обявиха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние. Той трябваше да постигне консенсус с британските си колеги до края на годината, а разговорите бяха доведени до успешен край, макар и в последния момент. Споразумението влиза в сила от 1 януари 2021 г. и е най-голямата търговска сделка, която всяка от двете страни е подписвала в историята си.

Новината съобщиха и от „Даунинг стрийт“ и допълниха, че "всичко, което бе обещано на гражданите на Обединеното кралство след референдума през 2016, е факт благодарение на споразумението“.

„Върнахме си контрола над нашите граници, закони, пари, търговия и нашите води. Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всяка част на Великобритания“, споделиха управляващите в Лондон, цитирани от BBC и The Guardian.

Премиерът на Великобритания - Борис Джонсън, също показа колко е доволен. Веднага след подписването на споразумението той качи снимка в профила си в Twitter, на която е вдигнал високо палците си.

„Това беше дълъг и криволичещ път, но вече имаме добра сделка. Тя е честна, балансирана и е правилното, отговорното нещо и за двете страни“, сподели Урсула фон дер Лайен.

"Струваше си да се борим за това споразумение. То ще защити интересите на ЕС, ще осигури честна конкуренция и предсказуемост за риболовната общност. Европа продължава напред", добави още председателят на Европейската комисия. "Великобритания е в качество на трета страна, но имаме много общи интереси. Ще продължим да си сътрудничим в редица области като енергетика, климат и транспорт".

 

Договорена е свободна търговия без мита, макар да има някои нови правила. На пресконференцията си Борис Джонсън я нарече „сделка от канадски тип“.

ЕС и Обединеното кралство продължават икономическото и социалното си партньорство в енергетиката, авиацията, сухопътния транспорт, климата, иновациите, науката, риболова. При последното ще има реципрочен достъп до водите на съюза и Великобритания, но с нови квоти за използването им. Взаимният достъп до водите ще е в продължение на пет години. От ЕС са поискали 14, а британците - 3, но в крайна сметка са постигнали консенсус за този преходен период, преди Кралството да си върне отново пълния контрол. 

"За първи път от 1973 г. Великобритания ще е независима крайбрежна държава с пълен контрол върху водите си", обяви Джонсън.

Лондон и Брюксел ще си сътрудничат по въпроса за борбата с тероризма и организираната престъпност, по темите за сигурността, но не и във външната политика и отбраната.

Обединеното кралство ще си върне и контрола над всички закони. „От 1 януари 2021 г. сме извън юрисдикцията на Съда на Европейския съюз. Върнахме си контрола над нашата собствена съдба“, обяви Джонсън.

Договорен е и обвързващ механизъм за уреждане на спорове и възможност за налагане на санкции при нарушаване на определени клаузи.

Британското правителство няма да участва в „Еразъм“ и ще има различни ограничения за мобилността.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че сделката е против волята на шотландците. „Няма споразумение, което ще ни върне това, което Brexit ни отнема. Време е да начертаем нашето бъдеще като независима европейска нация“, каза тя.

„Няма нещо като „добър Brexit“ за Ирландия“, обяви премиерът Мишел Мартин. Все пак каза, че споразумението е добър компромис. Подчерта, че въвеждането на Протокола за Северна Ирландия ще позволи на нейните бизнеси да търгуват по-свободно с Великобритания, както и в единния пазар на ЕС. Избягва се и връщането на „твърдата граница“ на острова.

Най-големите спорове между преговарящите бяха по въпросите за правата за риболов в британски води и бъдещите бизнес правила. В много моменти се появяваха пречки, заради които Борис Джонсън намекваше, че ще извади Великобритания от съюза без сделка. 

Обединеното кралство официално напусна ЕС на 31 януари 2020, но оттогава е в преходен период, при който правилата за търговия, пътувания и бизнес останаха непроменени. Сега Великобритания може да напусне единния пазар на Европейския съюз след 31 декември 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията