Снимка: © Unsplash

Нов доклад, внесен в британския парламент, може да накара Обединеното кралство да намали финансирането към Световната здравна организация заради позицията на СЗО срещу вейпинга - пушенето на електронни цигари.

Общопартийната парламентарна група за вейпинг призовава правителството да се противопостави на СЗО по време на конференцията COP9 идния ноември. Групата е провела 4-месечен преглед на Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО, според която здравната организация окуражава налагането на забрани на вейпинга по света.

Правителството на Великобритания си е поставило амбициозната цел да намали активните пушачи до нула - до 2030 г. Здравните власти в страната съобщават, че вейпингът е поне 95% по-малко вреден от пушенето на цигари. Затова голяма група политици и общественици искат СЗО „да не обръща гръб“ на 1 млрд. души по света, които все още пушат цигари.

Общопартийната парламентарна група за вейпинг е с неофициален статут в парламента и се състои от членове от двете камари, както и от представители на различни организации. Тя е създадена през 2014 г. под името „група за електронните цигари“, но през 2019 променя името си. Целта ѝ е да предоставя информация на законодателните органи за е-цигарите и вейпинга, както и да прави препоръки.

Групата настоява британското правителство да „намали значително финансирането“ към СЗО, ако здравната организация не промени подхода си да забранява „по-малко вредните алтернативи“ на пушенето.

„Призоваваме управляващите да защитят Великобритания и нашия подход, да предизвикат СЗО да премахне забраната за вейпинг и да се върне към основните ценности на Рамковата конвенция за намаляване на вредите от тютюна“, казва Марк Поузи – ръководителят на Общопартийната парламентарна група за вейпинг.

Той иска още съвместна работа на експерти от Обединеното кралство и СЗО по време на важната конференция през ноември, която отново ще разгледа Конвенцията. По принцип на тези събития се изпраща делегация от дипломати, активисти и здравни власти, но британците искат групата да бъде подсилена дори с бивши пушачи, които сега използват продукти с намален риск за здравето. „Гласът на потребителите липсва в този дебат до момента“, казват авторите на доклада.

Предлага се и създаване на работна група, която да изследва новите вейпинг продукти на пазара.

Великобритания вече не следва общите европейски позиции за вредите от тютюна, след като напусна ЕС на 31 декември 2020 г. Така конференцията COP9 се явява първа възможност за страната да се противопостави на организациите, забраняващи вейпинга.

„Няма съмнение, че СЗО изразява негативна позиция срещу вейпинга през последните години“, казва Поузи. „Ние искахме да преценим дали тази позиция остава актуална в един нов пейзаж, в който имаме технологии и стратегии за намаляване на вредата от тютюнопушенето“.

Последната позиция за е-цигарите, която се вижда в сайта на СЗО, е от януари 2020 г. В нея се твърди, че „няма доказателства“, че тези продукти са безопасни. 

„Една от основните ценности в Конвенцията, подписана от Обединеното кралство преди близо 20 години, беше намаляване на риска за здравето. Сега имаме шанса да представим прогресивна, успешна и доказана политика на световната сцена. Световен лидер сме в намаляването на вредите от тютюнопушенето и предизвикваме СЗО да променят позицията си“, пишат от групата за вейпинг.

Британската търговска вейпинг асоциация поздрави групата за доклада: „Крайно време е индустрията да застане срещу СЗО, а вие сте свършили страхотна работа. Радваме се да видим, че повдигнахте въпроса пред депутатите“.

„Важно е бившите пушачи, които сега използват по-малко вредни продукти, да предизвикат СЗО. Това е организацията, която се грижи за здравето, и има моралната отговорност да заеме правилната позиция в случая. Знаем, че вейпингът е доказано най-добрият начин за пушачите да спрат цигарите. Той не е предназначен за непушачи. Но около 3 млн. души, които са пушили, използват този метод и чрез него са променили живота си. Това е доказателство, че е високо ефективен“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът