Вежди Рашидов: Най-лесно се работи с Борисов. Той е един сговорчив човек, отворен към диалог Снимка: © Screenshot/bTV

Това не ми е детската мечта. Ако не мога, аз съм горд човек и ще се оттегля. Това каза в интервю пред bTV председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, след като вчера беше избран на ръководния пост с подкрепата на четири партии.

Той обясни, че ще му трябва малко време, за да може да усвои нужното от парламентарната процедура, и ще се опитва да бъде демократичен в пленарната зала. Рашидов поясни, че ако не се справя, има избрани "прекрасни хора" за заместници, които вярва, че ще му помагат.

"На третия ден започна вразумяването. Трябваше да се намери една личност, която да е по-малко зависима като политик, защото аз не съм лдиер. Не съм човекът, който диктува политиката - аз участвам в нея. Държахме цял народ в една патова ситуация три дена. Трябваше в името на българския народ да сведа глава", коментира той.

На въпрос дали ще слуша Бойко Борисов по време на председателстването на най-висшия законодателен орган Рашидов каза, че ще се вслушва в "гласа на хората".

"Най-лесно се работи с Бойко Борисов. Тази мантра, която се върти, че той е диктаторът отгоре...Той е един сговорчив човек. С него можеш да разговаряш, един човек отворен към диалог", обясни той.

Новоизбраният председател на 48-ото Народно събрание коментира и думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който каза, че случващото се в парламента е "срам" и е била избрана "фасада", която да прикрие невъзможността за постигане на съгласие. Думите му бяха отправени веднага след избора на Рашидов, който получи гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход".

"Аз имам биография за разлика от г-н Василев. Това е падение. Човек трябва да ми прочете биографията, за да си позволява такива реплики, защото аз щях да питам: кой в крайна сметка е Асен Василев? Пита ли се така? Да, той е лидер на партията, но това говорене не е политическо, това е леко обидно поведение", каза Рашидов.

Той обяви, че неговата цел в парламента ще бъде да обединява и вразумява българските депутати, за да могат "да бъдат полезни на българския народ".

Депутатът от ГЕРБ беше попитан и за неговото минало и по-конкретно за асоциацията му с престъпната групировка "Мултигруп" и близките му отношения с Илия Павлов.

"Не съм работил и една секунда в "Мултигруп". Аз познавам Илия Павлов от социализма и никога нищо лошо не ми е направил. Малко хора знаят, че той е работил в Министерството на културата. Павлов за нищо не е осъден", коментира Рашидов.


Речта на Вежди Рашидов, която изправи всички депутати на крака с аплодисменти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024