Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича Снимка: © Screenshot/Lighthouse Reports

Видео документира прострелването на млад сирийски бежанец на българо-турската граница. Българските власти отричат подобна информация.

Случаят е от 3 октомври, но сега за първи път се публикуват кадри от инцидента в рамките на съвместно разследване между няколко световни медии - "Lighthouse Reports", "Свободна Европа", "Le Monde", "Sky News", "ARD" и "The Times".

На тях се вижда как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. Това се случва в близост до оградата на българо-турската граница. Мъжът претърпява три операции - две в Турция и една в Сирия - и оцелява на косъм.

Той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са хванали групата му да влиза нелегално в страната и са я върнали обратно в Турция.

„Преминахме границата на България към 7-8 сутринта. И вървяхме в България 5-6 часа. След което бяхме арестувани от българската полиция. Те ни претърсиха. Бяха само мъже. Взеха ни телефоните, парите и всичко, което имахме“, разказва Абдула Ел Рустум пред "Свободна Европа".

След като са били върнати обратно на турската страна, между групата с мигранти и полицаите избухва спор. Ел Рустум твърди, че граничните служители са претърсвали жените от групата по "сексуален" начин.

Сирийците започват да хвърлят камъни и предмети по българската страна. А минути по-късно се чува силен изстрел. Моментът е заснет с мобилния телефон на един от мигрантите, но на кадрите не може да се види ясно лицето, което стреля. На тях обаче се вижда автомобил, сходен с тези на българската гранична полиция.

Пред "Sky News" експертът по аудиокриминалистика Стивън Бек преглежда въпросните кадри. Той установява, че изстрелът най-вероятно е направен от малко огнестрелно оръжие, изстреляно в посока на мъжа, записващ с видеокамерата си. А той е обърнат именно към българската страна.

Министерството на вътрешните работи съобщава за инцидента на 3 октомври. От там определят случилото се като "агресия от страна на около 65 лица, които са спрени още в Турция, но се завръщат обратно". Те предоставят и снимки, които показват щети, причинени, по думите им, от камъни, хвърлени от бежанците.

Правителството твърди, че групата е палила предмети и е била враждебна и агресивна, но и че не са били произвеждани изстрели от българска страна.

Пред "Свободна Европа" друг очевидец на инцидента потвърждава историята на Абдула и казва, че именно българската полиция е стреляла по бежанеца.

Разследването показва първото доказателство за използването на огнестрелни оръжия при охраняването на европейската граница. Междувременно това е и поредният инцидент между полицай и мигранти. В началото на ноември граничен полицай беше застрелян на българо-турската граница, а през август двама други загинаха при катастрофа, докато преследваха автобус с нелегални имигранти в Бургас.

Според официалните данни на МВР за изминалата година над 153 хил. души са опитали да пресекат границата ни с Турция. Драстичното нарастване на нелегалната миграция обаче поражда и опасения за незаконното връщане на бежанци, както и за тяхното третиране на границата.

Внимание! Видеото показва кадри на мъж, който е прострелян и ранен. Видеото може да бъде смущаващо за някои зрители.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Франция отново е блокирана заради стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

Демонстрациите ще засегнат произовдството на електроенергия, обществения транспорт и училищата

10:29 - 31.01.2023

Племенникът на Майкъл Джексън влиза в неговия образ във филма "Майкъл"

Режисьор на биографичната продукция е Антоан Фукуа

09:35 - 31.01.2023

Възможна следа от мъжа, изчезнал на "Сурва". Издирването продължава

Братът на 25-годишния Емил твърди, че той е засечен на видеокамера

09:20 - 31.01.2023

Защо да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги

Едно е да не четете книги или да не го правите толкова често, съвсем друго е да презирате четенето по принцип

09:00 - 31.01.2023

Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест

Протестите в Русия са на практика забранени, но не и когато става дума за "недоволство" срещу САЩ

08:04 - 31.01.2023

Байдън каза "не" на изпращането на F-16 за Украйна. Рюте е готов да си помисли

Президентът на САЩ последва примера на Олаф Шолц и отказа искането за изтребители на Украйна.

07:34 - 31.01.2023

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка

18:20 - 30.01.2023

Три от три. И "Зелено движение" подкрепи преговори за коалиция между ДБ и ПП

"Зелено движение" последва примера на "Да, България" и ДСБ и подкрепи преговори за общо яваване с ПП на изборите

17:05 - 30.01.2023

Изчезналият студент не бил изчезнал. Напуснал дома си след скандал с майка си

Властите са успели да се свържат с 20-годишния Мартин Георгиев, но той отказал да се яви в полицията

16:07 - 30.01.2023