Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича Снимка: © Screenshot/Lighthouse Reports

Видео документира прострелването на млад сирийски бежанец на българо-турската граница. Българските власти отричат подобна информация.

Случаят е от 3 октомври, но сега за първи път се публикуват кадри от инцидента в рамките на съвместно разследване между няколко световни медии - "Lighthouse Reports", "Свободна Европа", "Le Monde", "Sky News", "ARD" и "The Times".

На тях се вижда как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. Това се случва в близост до оградата на българо-турската граница. Мъжът претърпява три операции - две в Турция и една в Сирия - и оцелява на косъм.

Той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са хванали групата му да влиза нелегално в страната и са я върнали обратно в Турция.

„Преминахме границата на България към 7-8 сутринта. И вървяхме в България 5-6 часа. След което бяхме арестувани от българската полиция. Те ни претърсиха. Бяха само мъже. Взеха ни телефоните, парите и всичко, което имахме“, разказва Абдула Ел Рустум пред "Свободна Европа".

След като са били върнати обратно на турската страна, между групата с мигранти и полицаите избухва спор. Ел Рустум твърди, че граничните служители са претърсвали жените от групата по "сексуален" начин.

Сирийците започват да хвърлят камъни и предмети по българската страна. А минути по-късно се чува силен изстрел. Моментът е заснет с мобилния телефон на един от мигрантите, но на кадрите не може да се види ясно лицето, което стреля. На тях обаче се вижда автомобил, сходен с тези на българската гранична полиция.

Пред "Sky News" експертът по аудиокриминалистика Стивън Бек преглежда въпросните кадри. Той установява, че изстрелът най-вероятно е направен от малко огнестрелно оръжие, изстреляно в посока на мъжа, записващ с видеокамерата си. А той е обърнат именно към българската страна.

Министерството на вътрешните работи съобщава за инцидента на 3 октомври. От там определят случилото се като "агресия от страна на около 65 лица, които са спрени още в Турция, но се завръщат обратно". Те предоставят и снимки, които показват щети, причинени, по думите им, от камъни, хвърлени от бежанците.

Правителството твърди, че групата е палила предмети и е била враждебна и агресивна, но и че не са били произвеждани изстрели от българска страна.

Пред "Свободна Европа" друг очевидец на инцидента потвърждава историята на Абдула и казва, че именно българската полиция е стреляла по бежанеца.

Разследването показва първото доказателство за използването на огнестрелни оръжия при охраняването на европейската граница. Междувременно това е и поредният инцидент между полицай и мигранти. В началото на ноември граничен полицай беше застрелян на българо-турската граница, а през август двама други загинаха при катастрофа, докато преследваха автобус с нелегални имигранти в Бургас.

Според официалните данни на МВР за изминалата година над 153 хил. души са опитали да пресекат границата ни с Турция. Драстичното нарастване на нелегалната миграция обаче поражда и опасения за незаконното връщане на бежанци, както и за тяхното третиране на границата.

Внимание! Видеото показва кадри на мъж, който е прострелян и ранен. Видеото може да бъде смущаващо за някои зрители.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024