Видеозаписи документират екзекуцията на 8 души в Буча от руски войници

Екип от разследващи журналисти на New York Times публикува видеозаписи и свидетелски показания на хора от украинския град Буча, които документират убийството на осем цивилни мъже по време на окупацията в началото на март.

Медията публикува няколко клипа, направени на 3 и 4 март, които доказват извършването на военно престъпление от страна на руските войници.

В един от тях се вижда как няколко украински пленници са принуждавани да вървят през улицата в колона по един, с наведени глави и с ръце, захванати за панталона на предхождащия човек. В началото и в края на колоната вървят войници с автомати, които ги ругаят и заповядват на пленниците да вървят.

Вторият клип е заснет от граждани на Буча, чийто дом се намира пред административна сграда на ул. "Яблунская" 144, която руските военни превръщат в своя база.

Авторът на записа разказва какво вижда - "там до оградата лежат заложници. Един, двама, трима, четирима, петима, шестима". Клипът свършва, преди съдбата на украинските пленници да бъде "решена" от руснаците с разстрел.

Още едно видео, направено на 5 март с дрон, показва района около сградата на "Яблунская" 144, а на него NYT разпознава труповете на загиналите мъже заради яркосинята блуза на един от пленниците. Около сградата са паркирани няколко бойни машини с надпис "Z", обектът е под контрола на руската армия. Записи от камери за видеонаблюдение също заснемат лицата на руски войници, които са се намирали на терен в момента, в който украинците са убити.

Жертвите на разстрела са цивилни граждани, които са се включили в доброволчески отряд за защита на Буча след избухването на войната - Анатолий Прихидко, Андрий Матвийчук, Андрий Вербовий, Денис Руденко, Андрий Дворников, Святослав Туровский, Валера Котенко и Виталий Карпенко.

"Те са екзекутори". Кадри показват как руски войници застрелват цивилни украинци в гръб

Един от тях е строител по професия, друг - шофьор-разносвач. Мъжете се намират в укритие в къща на ул. "Яблунска" 31. Разполагат с една граната, няколко бронежилетки и едно огнестрелно оръжие. Първоначално са шестима, по-късно към тях се присъединяват още двама доброволци.

На сутринта на 4 март един от загиналите украинци пише на приятел, че са обградени от руснаците, които все още се укриват, но стрелят от бронирани машини с оръжия от тежък калибър.

"Убиват местните хора. Има трупове на улиците. Доколкото разбирам, търсят подкрепления и след това ще се насочат към Киев", пише Денис Руденко в последното си съобщение преди разстрела.

Малко по-късно руските войници започват да претърсват жилищните сгради и намират мъжете заедно със собственика на дома. Проверяват дали имат татуировки, които биха подсказали дали някой от тях има военно минало. Принуждават част от пленниците да съблекат якетата и обувките си, след което ги повеждат към базата на "Яблунска" 144.

Екзекуцията им има свидетели, защото на метри от тях в същия момент са арестувани и други жители на Буча. Те описват как мъжете са накарани да покрият главите си с блузите си и да коленичат, докато стоят на паркинга. Почти незабавно след като изпълняват заповедта, един от тях е разстрелян. Още един е убит след разпит и побой в сградата на руската база. Трети признава по време на разпит, че е участвал в отбранителен екип - той е освободен, а в момента украинските власти го разследват за държавна измяна.

Останалите са отведени по-далеч от паркинга, на гърба на административната сграда, и са разстреляни. На същото място вече е лежал трупът на друг човек.

Само един от пленниците успява да оцелее - куршумът прониква в лявата част на корема му и излиза. Мъжът на име Иван Скиба пада на земята и спира да се движи и да диша, така че да помислят, че е умрял. Войниците продължават да стрелят по хората, които все още се движат. Скиба остава на земята около 15 минути, докато вече не чува гласовете на войниците, след което бяга.

Пред NYT говорят още няколко цивилни мъже и жени, които са държани в плен в момента на стрелбата, или са видели телата на убитите няколко дни по-късно, когато са успели да излязат от убежищата си.

Труповете на загиналите са оставени край сградата в продължение на почти месец, докато руските окупационни войски напуснаха Буча.

Репортерите на NYT в града показват и следите от куршимите около сградата, както и документ за предаване на боеприпаси на две подразделения, които принадлежат на 104 и 234 десантно-щурмови полкове от руската армия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023