Екип от разследващи журналисти на New York Times публикува видеозаписи и свидетелски показания на хора от украинския град Буча, които документират убийството на осем цивилни мъже по време на окупацията в началото на март.

Медията публикува няколко клипа, направени на 3 и 4 март, които доказват извършването на военно престъпление от страна на руските войници.

В един от тях се вижда как няколко украински пленници са принуждавани да вървят през улицата в колона по един, с наведени глави и с ръце, захванати за панталона на предхождащия човек. В началото и в края на колоната вървят войници с автомати, които ги ругаят и заповядват на пленниците да вървят.

Вторият клип е заснет от граждани на Буча, чийто дом се намира пред административна сграда на ул. "Яблунская" 144, която руските военни превръщат в своя база.

Авторът на записа разказва какво вижда - "там до оградата лежат заложници. Един, двама, трима, четирима, петима, шестима". Клипът свършва, преди съдбата на украинските пленници да бъде "решена" от руснаците с разстрел.

Още едно видео, направено на 5 март с дрон, показва района около сградата на "Яблунская" 144, а на него NYT разпознава труповете на загиналите мъже заради яркосинята блуза на един от пленниците. Около сградата са паркирани няколко бойни машини с надпис "Z", обектът е под контрола на руската армия. Записи от камери за видеонаблюдение също заснемат лицата на руски войници, които са се намирали на терен в момента, в който украинците са убити.

Жертвите на разстрела са цивилни граждани, които са се включили в доброволчески отряд за защита на Буча след избухването на войната - Анатолий Прихидко, Андрий Матвийчук, Андрий Вербовий, Денис Руденко, Андрий Дворников, Святослав Туровский, Валера Котенко и Виталий Карпенко.

"Те са екзекутори". Кадри показват как руски войници застрелват цивилни украинци в гръб

Един от тях е строител по професия, друг - шофьор-разносвач. Мъжете се намират в укритие в къща на ул. "Яблунска" 31. Разполагат с една граната, няколко бронежилетки и едно огнестрелно оръжие. Първоначално са шестима, по-късно към тях се присъединяват още двама доброволци.

На сутринта на 4 март един от загиналите украинци пише на приятел, че са обградени от руснаците, които все още се укриват, но стрелят от бронирани машини с оръжия от тежък калибър.

"Убиват местните хора. Има трупове на улиците. Доколкото разбирам, търсят подкрепления и след това ще се насочат към Киев", пише Денис Руденко в последното си съобщение преди разстрела.

Малко по-късно руските войници започват да претърсват жилищните сгради и намират мъжете заедно със собственика на дома. Проверяват дали имат татуировки, които биха подсказали дали някой от тях има военно минало. Принуждават част от пленниците да съблекат якетата и обувките си, след което ги повеждат към базата на "Яблунска" 144.

Екзекуцията им има свидетели, защото на метри от тях в същия момент са арестувани и други жители на Буча. Те описват как мъжете са накарани да покрият главите си с блузите си и да коленичат, докато стоят на паркинга. Почти незабавно след като изпълняват заповедта, един от тях е разстрелян. Още един е убит след разпит и побой в сградата на руската база. Трети признава по време на разпит, че е участвал в отбранителен екип - той е освободен, а в момента украинските власти го разследват за държавна измяна.

Останалите са отведени по-далеч от паркинга, на гърба на административната сграда, и са разстреляни. На същото място вече е лежал трупът на друг човек.

Само един от пленниците успява да оцелее - куршумът прониква в лявата част на корема му и излиза. Мъжът на име Иван Скиба пада на земята и спира да се движи и да диша, така че да помислят, че е умрял. Войниците продължават да стрелят по хората, които все още се движат. Скиба остава на земята около 15 минути, докато вече не чува гласовете на войниците, след което бяга.

Пред NYT говорят още няколко цивилни мъже и жени, които са държани в плен в момента на стрелбата, или са видели телата на убитите няколко дни по-късно, когато са успели да излязат от убежищата си.

Труповете на загиналите са оставени край сградата в продължение на почти месец, докато руските окупационни войски напуснаха Буча.

Репортерите на NYT в града показват и следите от куршимите около сградата, както и документ за предаване на боеприпаси на две подразделения, които принадлежат на 104 и 234 десантно-щурмови полкове от руската армия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем