Владимир Йончев: Вие знаете ли как се регистрира украинско дете на училище? Никаква представа нямате Снимка: © Screenshot/БНТ

Предизвикателствата пред украинските бежанци в България са много - от трудности с регистрацията за закрила до липсата на медицинско обслужване. За всичките тези проблеми държавата не знае как да помогне, защото няма чувствителността. Такава оценка дава журналистът Владимир Йончев, който разказа от личен опит за положението на украинските бежанци у нас.

Йончев беше гост в "Панорама", заедно с представители на властта и опозицията. В присъствието на председателя на Народното събрание Никола Минчев и депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков, журналистът посочи как държавата остава глуха за проблемите на бежанците.

"Вие знаете ли как да се регистрира украинско дете на училище? Имате ли представа? Никаква представа нямате", попита Йончев присъстващите.

По думите му проблемът със записванията в училищата е, че украинските граждани нямат нужните ваксини, които се изискват според установената наредба за прием, тъй като ваксините в България и Украйна са различни. Как обаче могат да бъдат поставени те е въпрос, чийто отговор никой не знае.

"Вие като държава не сте написали необходимата наредба, за да се знае кой да постави тази ваксина – дали личният лекар, който те нямат или местното ХЕИ. Просто не е написано и директорът на училището не може да ги запише“, обясни той.

Йончев посочи и как бежанците от Украйна не разполагат с медицинско обслужване, а в същото време много от тях са лекари, но им е забранено да практикуват. Той предложи да се допусне украинските лекари да лекуват бежанците макар медицинските им дипломи да не могат да бъдат легализирани в рамките на ЕС.

Думите на журналиста бяха посрещнати с мълчание от страната на политическите гости в студиото. По-рано обаче те бяха далеч по-многословни по въпроса за бежанците. Чолаков беше категоричен, че това е поредният провал на правителството и каза, че търсещите закрила са поставени в "изолация". От своя страна, Минчев обясни, че според него държавата е направила не малко за настаняването на бежанците.

"Още първоначалният план, който беше осъществен - с настаняването по хотели, беше един много добър начин да бъдат посрещнати тези хора. При вторият стадий на преместването им от хотелите по други бази, се появиха проблеми, което е неизбежно", посочи председателят на Народното събрание.

Той обаче нямаше какво да отговори на въпросите и обясненията от Йончев за това, че правителството е сбъркало с помощта, която е предоставяла за бежанците. По думите му управляващите са я използвали за две неща едновременно - да помогнат на общините и да помогнат на хотелиерите.

"Аз не я укорявам тази програма. Тя има много положителни страни, но трябваше правителството да осъзнава, че ходи по много тънък лед и много преди 31 май и да започне да отпуска напрежението от тази програма“, обясни журналистът.

Той изтъкна, че помощите, които са били предвидени, е трябвало да бъдат давани директно на нуждаещите се бежанци вместо на хотелиерите.

Самият Йончев е доброволец. В дома му живеят 8 украински бежанци - три майки с пет деца, а журналистът четири пъти е пътувал до Украйна, за да предостави хуманитарна помощ. Той казва, че едно от хубавите неща на бежанската криза е "огромната добрина", която е видял в българите.

"Ние видяхме, че сме много добър народ. Аз не видях човек, който да откаже помощ", допълни още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023