Снимка: © Screenshot/БНТ

Предизвикателствата пред украинските бежанци в България са много - от трудности с регистрацията за закрила до липсата на медицинско обслужване. За всичките тези проблеми държавата не знае как да помогне, защото няма чувствителността. Такава оценка дава журналистът Владимир Йончев, който разказа от личен опит за положението на украинските бежанци у нас.

Йончев беше гост в "Панорама", заедно с представители на властта и опозицията. В присъствието на председателя на Народното събрание Никола Минчев и депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков, журналистът посочи как държавата остава глуха за проблемите на бежанците.

"Вие знаете ли как да се регистрира украинско дете на училище? Имате ли представа? Никаква представа нямате", попита Йончев присъстващите.

По думите му проблемът със записванията в училищата е, че украинските граждани нямат нужните ваксини, които се изискват според установената наредба за прием, тъй като ваксините в България и Украйна са различни. Как обаче могат да бъдат поставени те е въпрос, чийто отговор никой не знае.

"Вие като държава не сте написали необходимата наредба, за да се знае кой да постави тази ваксина – дали личният лекар, който те нямат или местното ХЕИ. Просто не е написано и директорът на училището не може да ги запише“, обясни той.

Йончев посочи и как бежанците от Украйна не разполагат с медицинско обслужване, а в същото време много от тях са лекари, но им е забранено да практикуват. Той предложи да се допусне украинските лекари да лекуват бежанците макар медицинските им дипломи да не могат да бъдат легализирани в рамките на ЕС.

Думите на журналиста бяха посрещнати с мълчание от страната на политическите гости в студиото. По-рано обаче те бяха далеч по-многословни по въпроса за бежанците. Чолаков беше категоричен, че това е поредният провал на правителството и каза, че търсещите закрила са поставени в "изолация". От своя страна, Минчев обясни, че според него държавата е направила не малко за настаняването на бежанците.

"Още първоначалният план, който беше осъществен - с настаняването по хотели, беше един много добър начин да бъдат посрещнати тези хора. При вторият стадий на преместването им от хотелите по други бази, се появиха проблеми, което е неизбежно", посочи председателят на Народното събрание.

Той обаче нямаше какво да отговори на въпросите и обясненията от Йончев за това, че правителството е сбъркало с помощта, която е предоставяла за бежанците. По думите му управляващите са я използвали за две неща едновременно - да помогнат на общините и да помогнат на хотелиерите.

"Аз не я укорявам тази програма. Тя има много положителни страни, но трябваше правителството да осъзнава, че ходи по много тънък лед и много преди 31 май и да започне да отпуска напрежението от тази програма“, обясни журналистът.

Той изтъкна, че помощите, които са били предвидени, е трябвало да бъдат давани директно на нуждаещите се бежанци вместо на хотелиерите.

Самият Йончев е доброволец. В дома му живеят 8 украински бежанци - три майки с пет деца, а журналистът четири пъти е пътувал до Украйна, за да предостави хуманитарна помощ. Той казва, че едно от хубавите неща на бежанската криза е "огромната добрина", която е видял в българите.

"Ние видяхме, че сме много добър народ. Аз не видях човек, който да откаже помощ", допълни още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо