Решението да се разчистят палатковите лагери и да се отблокират централните кръстовища в София дошло, след като завалели жалби от недоволни граждани, обясни комисар Тони Тодоров от СДВР. Гражданите се жалвали, че конституционното им право на придвижване е нарушено от протестите.

На този фон, СДВР взело решение да разчисти улиците, защото уважава правата на всички граждани или „жители на страната“, както сме наречени в официалното прессъобщение.

Полицията разчисти блокадите в страната, има арестувани

Междувременно обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов разказа по Нова телевизия, че всъщност решението за премахване на блокадите е било взето от Съвета на коалицията предния ден. Според него „протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България“.

Властта решила, че „полицията трябва да си свърши работата“, за да не се стигне до „малка градска гражданска война”, каза Валери Симеонов.

Аргументът „протестите пречат на гражданите“ изобщо не е нов в протестната ни история.

През 2013-а година, в третия месец на протестите срещу кабинета „Орешарски“, беше създадена фейсбук група „София без блокади“. Инициатор на групата беше Владимир Танев - бивш програмен директор на "Дарик радио", после на за кратко съществувалото "Радио Нет", а участници в нея баха бившият вътрешен министър ген. Богомил Бонев, журналистът и пиар Нора Стоичкова, главният редактор на сайта Afera.bg Веселина Томова, журналистът от в. „Дума“ (понастоящем депутат от БСП) Александър Симов и др.

Групата стартира онлайн петиция с името „София без блокади", адресирана до главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет.

Сред исканията бяха забрана за провеждане на протести по улици и булеварди с движение на МПС;

забрана за блокиране на столични булеварди, улици и кръстовища от протестиращи;

обособяване на специални зони за проведане на протести, като пространството пред НДК, Борисовата градина, Южен парк, Северен парк, зоната около Панчаревското езеро и др.;

забрана за провеждане на каквито и да е протестни и контрапротестни действия след 22.00 часа;

забрана за използване на вузувели и всякакви други шумни звукосъздаващи средства от страна на протестиращи и др.

Сега някои от тези хора, които са публични личности, горещо подкрепят протестите и не се оплакват от неудобства за придвижването си.

А властта, макар че е различна от тази през 2013-а, се възползва от същите приоми като онази тогава: едни недоволни граждани да се изправят срещу други недоволни граждани, а правото на протести - срещу правото на придвижване.

Вероятно и сега, както и преди седем години, протестиращите можеха да прогнозират подобно развитие на обстоятелствата. В последните дни набъбнаха коментарите в социалните медии, че докато хората не могат да отидат на работа и на почивка, институциите са напълно необезпокоявани от протестиращите. Изглежда, властта е пресметнала правилно, че с разчистването на блокадите няма да поеме допълнителни рискове за оцеляването си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората