Влез и остани във форма - практичен наръчник за работещи градски хора

Лесно е.

Започнахме да работим от вкъщи, все по-рядко ходим до офиса или ползваме градския транспорт. Ограничаваме излизанията до квартала. Когато все пак трябва да се придвижим на по-голямо разстояние, предпочитаме да не е пеш. Не намираме време за разходки, защото сме прекалено "заети", спортът си остава в зоната на добрите намерения, редовното хранене изисква прекалено много усилия, а ние просто нямаме време за тях, нямаме време, нямаме време, нямаме време…

"Нямам време" се превърна в мантрата на съвременния, работещ градски човек, който лека-полека започна да прилича на онова, което Георги Господинов нарича Homo Shopping, но вместо торби с покупки, на мястото на ръцете има телефон и лаптоп, през които непрекъснато работим.

Отмята задачи, изпраща имейли, прави резервации, плаща сметки и всичко това само с един пръст и две очи. Тялото остава някак извън живота ни. Встрани от вниманието ни.

За да нямаме сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план обаче, е време да спрем този порочен процес и да обърнем повече внимание на здравето си, а началото на пролетта е може би най-доброто време за това. Иначе казано: първи април е новият първи януари. Или новият понеделник.

Затова предлагаме на вниманието ви няколко пролетни съвета, с които може да подобрите здравето си, без задължително да се пренесете да живеете в уединено планинско село и да месите собствен хляб от квас, преди да са пропели първи петли.

Движение на открито

Едно от най-хубавите неща на пролетта е времето, което можем да прекарваме навън в разходки или тренировки.

През месеците, "в които няма Р" парковете и градинките привличат всички, които искат да се раздвижат на въздух. Вече има и достатъчно фитнес площадки на открито.

Пробвайте да преоткриете някой от "Old but gold" спортовете - волейбол, баскетбол, тенис на корт или на маса. Не е нужно да ги владеете професионално, за да се раздвижите с тях, а ако намерите и сподвижници, ще се забавлявате. Отборните спортове имат състезателен елемент, който ги прави доста по-забавни от фитнеса и самостоятелните тренировки.

Ако нямате колело, може би сега е моментът да се сдобиете с такова. Това е чудесна инвестиция, която ви се отплаща с времето. Наистина, веломрежата не е идеална, но все пак вече има велоалеи в големите градове, които свързват някои от кварталите и минават през част от парковете. И ако нищо от това горе не е вашето, може да се разходите и пеша…

Вторият мозък

Вероятно вече сте забелязали пряката връзка между психиката, имунитета и чревното здраве. Дори наричат стомаха втория ни мозък.

Той по правило реагира първи на стрес, зад което стои ясно биологично обяснение. Неслучайно дори и любовта минава през стомаха, а първите трепети на привличане ни образуват "пеперуди в корема". Връзката е двупосочна – здравата чревна микрофлора подпомага нормалното функциониране на имунитета и психичнто ни здраве и дори скромно проучване на въпроса за чревния микробиом го доказва.

Развитието и оформянето на чревния микробиом започва още от зачеването на човека и продължава през целия му живот. Той не остава статичен, а се променя с годините. Дисбалансът му може да доведе до нарушено храносмилане, повишено телесно тегло, високи нива на кръвна захар и холестерол, отпадналост, безсъние и други проблеми. Нарушеният микробиом може да ни направи по-податливи на стрес и вирусни заболявания, и дори да стане причина за отключване на депресивни епизоди.

Поддържането на балансирана чревна микрофлора за по-силен имунитет е до голяма степен в нашите ръце. Един от най-лесните начини е да добавим към пълноценното хранене прием на пробиотици, които имат научно документирано и клинично доказано благотворно въздействие върху общото здраве.

Затова пробиотиците стават неизменна част от своеобразния практичен наръчник за заети хора за по-добро здраве през пролетта, и не само, който съставихме. Сред най-разпознаваемите пробиотици на нашия пазар неслучайно е BioGaia®Protectis. Пробиотикът под формата на таблетки за дъвчене с добавен витамин D3 е подходящ за деца над 3 години и за възрастни.

Едно от най-силните му предимства е, че полезните му млечно-кисели бактерии (Limosilactobacillus reuteri Protectis) са с естествен произход – изолирани са от майчиното мляко. Те са устойчиви към най-често използваните антибиотици, както и към солната киселина, поради което не е необходимо да бъдат в защитна лекарствена форма.

Освен това, BioGaiа®Protectis не съдържа млечен протеин или лактоза, а нивото на глутена в таблетките е под европейските лимити за продукти, които не съдържат веществото.

Добавеният витамин D е и това, което дава допълнителна полза от приема на BioGaiа®Protectis, което ни води и към следващия ни пролетен съвет.

Повече витамин D

В края на зимата почти всички имат дефицит на витамин D и това може лесно да се докаже с кръвни изследвания, въпреки че лекарите и без тях го знаят.

Излагането на слънце не е достатъчно, за да си набавим нужното количество от витамина, а пренебрегването на дефицита или недостигът му в организма има непренебрежимо въздействие – посъветвайте се с който и да е ендокринолог – той ще потвърди.

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се натрупва и задържа в мастните тъкани при наличието на достатъчно количество от него. Излагането на слънце, обаче, особено в есенно-зимния период не е достатъчно и е необходимо да се снабдим с витамина чрез други източници като храна и добавки.

BioGaia®Protectis таблетки за дъвчене + Vit. D3 съдържат 10 мг витамин D3, което в повечето случаи е достатъчна доза за поддържане нормалното ниво на витамина в тялото ни. Ползите от това са безспорни: витамин D3 участва в подкрепата на имунната система, нормалната функция на мускулите и костите, подпомага и психичното здраве.

При децата витаминът е от още по-голямо значение – той е жизненоважен за нормалния растеж и развитие на костната система. Това става известно и на всеки родител, тъй като педиатрите рутинно препоръчват задължителен прием на допълнителни количества от витамина още от най-ранна детска възраст.

Балансирано хранене без крайности

Хората сме странни същества. Изпитваме вина, защото не се храним правилно, и въпреки че сме наясно с всички вреди от лошото хранене, не правим нищо, за да предприемем промяна. Много често обаче бездействаме, не защото нямаме желание или ни липсва воля, а защото си залагаме нереалистични цели. Сами се обричаме на провал, след което се самобичуваме заради неуспеха и се завъртаме в омагьосан кръг.

Нека дадем пример: решаваме, че от понеделник ще започнем да се храним по Зоната. Или че от рождения си ден започваме стриктен режим. От януари изключваме от менюто си всички преработени храни, изхвърляме чипса и минаваме покрай пицарията до нас със затворени очи.

Това са крайни мерки, които обикновено не дават кой знае какъв резултат или поне не за дълго. Тази пролет опитайте да си поставяте малки, леснопостижими цели. Например, направете си ден само на зеленчуци и плодове. Не изяждайте онова тирамису в хладилника. Яжте риба поне веднъж седмично. Положете усилия за обяд да си направите голяма салата вместо да метнете в тенджерата спагети с мазен и висококалоричен сос.

Знаете, малките стъпки очертават пътя към постигането на големите цели.

"Стрес нулев"

пееше Криско в спорно гениалното парче "Ideal Petroff" и тук трябва да се съгласим с него.

"Да намалим стреса звучи като нереалистична препоръка на фона на съвременния живот, но можем да предложим някои по-конкретни мерки по въпроса, а вие ще прецените сами дали сте способни да ги приложите безболезнено:

  • Обособете време без екрани. Може да е сутрин преди закуска или вечер след вечеря, може да е преди лягане или по време на обедната почивка. Но задължително отделяйте по минимум един час, в който да изключвате мобилния интернет и wireless-a и да оставяте телефона настрана. Без да го заменяте с компютър и телевизор обаче.
  • Откраднете време за активна релаксация под формата на медитация или просто доброто старо "гледане в една точка" (което понякога е именно медитация). Практиката отдавна е заслужила мястото си в западния свят, а безбройните приложения в тази посока биха ви били много полезни.

  • Заземявайте се. През топлите дни е чудесно понякога да ходите боси. Може и да не е по асфалта, а просто по трева – бързо ще установите, че след половин час босо ходене ще се почувствате с една идея по-спокойни и хармонизирани.

  • Галете животни. Не, не говорим за лъвове и крокодили, тъй като това определено може да бъде стресиращо, но физическият допир до кучешка или котешка козина, освен ако не сте алергични към нея, има благотворен ефект върху психиката.

  • Слушайте музика. На слушалки, на колони или пред лаптопа, няма значение. Виртуалната музикална библиотека няма граници днес и това е едно от предимствата на 21 век, от които е добре да се възползваме. "Агресивната музика също има добър ефект върху настроението, понякога дори по-добър от "спокойната".

Успех и светла пролет!

* Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информция. BioGaia капки с вит. Д Т222102169/ 28.04.2021; BioGaia табл. вит. Д Т221117411/ 29.01.2018;

BGA-article-bulgaria-blvd-stay-fit-EWO-Bg-01474


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024