Военният министър: Кибератаките са заради замесването ни във взрива на Кримския мост

Кибератаките срещу сайтове на институции в България са заради замесването на името на страната ни във взрива на Кримския мост.

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в ефира на Нова телевизия, като уточни, че това е негово лично мнение.

"Сайтът на Министерство на отбраната беше атакуван, имаше кибератака. Беше отразена добре. Лично мое мнение е, че замесването на името на България във взирва на Кримския мост, заедно с кибератаките, са свързани действия. Това не е случайно. Може би някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България затова, че е участвала по един или друг начин. България не е участвала във взрива, но в крайна сметка хакерската атака беше отбита успешно. Проблем със сайта на Министерство на отбраната нямаше", каза още служебният министър.

KillNet работи от началото на войната на Русия срещу Украйна и е атакувала над 50 държави, членки на НАТО и обекти от значение. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект.

"България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности. Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?", коментира Стоянов по темата с евентуалния износ на оръжия към Украйна.

Стоянов добави, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие.

„Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, заяви военният министър.

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг на НАТО вече е подсилен:

„Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни Стоянов, който подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.”

На въпрос за риска от използване на ядрено оръжие, Стоянов каза, че ядреното оръжие се разглежда като възпиращо, а не като нападателно.

„Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, смята той.

Хакерската атака, осъществена в събота срещу български институции, не беше успешна.

Такъв беше коментарът по темата на бившия шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев.

Според него основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ.

„Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот”, добави той.

Колев допълни, че „KillNet” е поела отговорност за атака към сайтовете на щатски летища, а преди това са атакували американска оръжейна компания. Според него това е хакерска група, контролирана от руските служби.

„В една тоталитарна държава няма как една такава група да не бъде контролирана. Ако тя е самостоятелна, на петата минута ще бъдат пред вратите им. Ясно е, че задачите ѝ се поставят. А и самата риторика е присъща на режима в Кремъл. Няма съмнение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия”, каза още Колев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024