Vol. 14: Нека Израел пее на „Евровизия”, Ига Швьонтек с “мъжкия” Rolex, смартфон детството Снимка: © Netflix

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

Направо да скачаме в темите тази седмица, а? Четвърти месец пускаме Gen Z дневници, така че редовните ни читатели знаят за какво става въпрос, а нередовните бързо могат да влязат в ритъм.

В тази първа събота на пролетта моя милост, 23-годишната Марина Сивенова, ви приветства с петте теми, които привлякоха вниманието ми в последните дни.

Rolex-ът на ръката на Ига Швьонтек

Rolex 1908, Ига Швьонтек

Поредният трофей на Ига Швьонтек не направи впечатление на никого. Включително на Зендея и Том Холанд, които бяха сред публиката на финалния ѝ мач в Индиан Уелс.

Нейният Rolex 1908 обаче е друга история.

Този модел се оказва труден за намиране след пускането му миналия март. На изложението Watches and Wonders часовникът получи обилна доза внимание и бе провъзгласен за наследник на Rolex Cellini - линия от 1968 г.

Часовникът Rolex 1908 не е много скъп, около 22 хил. долара (нищо в сравнение с винтидж моделите на Rolex). Но има нещо свръх готино в това, че Швьонтек носи 39–милиметровия модел, който би бил определен като мъжки.

22-годишната полякиня е сред най-ярките звезди в тениса и оглавява световната ранглиста от почти две години. Tя вдигна трофея на турнира в Индиан Уелс след като разгроми Мария Сакари в два сета (6-4, 6-0). След мача актрисата Зендея, която наскоро се превъплати в тенисистка за филма Challengers, поздрави Швьонтек и се снима с нея.

Колкото до решението да сложиш часовник с кожена каишка след два сета отличен тенис - супер хипстърско.

Ефи от Skins вече е богаташката Сузи Глас

Сузи Глас, The Gentleman на Netflix, Кая Скоделарио

Забравете Ефи Стоунъм - героинята на Кая Скоделарио от Skins. Запознайте се със Сузи Глас, жената зад наркоимперията от The Gentleman.

Ефи беше абсолютна икона дори за българските тийнейджъри през годините около 2013 - времето на Tumblr и излизане на “Съветска”. Тогава социалните мрежи не бяха във вихъра си и предимно ги използвахме през компютър за няколко часа през седмицата - достатъчни да “реблогнеш” 50 гифчета на Ефи с цигара или с размазан грим.

През уикенда, когато се излизаше на “Съветска”, нямахме 3G на телефоните си, а и да имахме, не ни вършеше работа и още си звъняхме, за да се намерим.

Кая Скоделарио се е появявала в The Maze Runner и други сравнително големи продукции през годините, но досега нищо не бе успявало да засенчи образа на Ефи.

Дори някои да кажат, че и Сузи Глас не може, едно е сигурно - гардеробът ѝ няма равен. В сериала на Гай Ричи тоалетите на героинята съчетават естетиката Mob Wife с елементи на британски шик.

Това, което върви с тоалетите на Сузи Глас, е, че героинята сякаш винаги е с 3 хода пред останалите. И винаги успява да измъкне красавеца Тео Джеймс от кашите, в които се забърква.

Капанът на смартфон детството (и смартфон живота)

© Дом Синориле

Това, че едно нещо се прави масово, никога не е било гаранция, че е безвредно. Списъкът на човешките грешки на базата „всички го правят” е дълъг. А напред в историята немалка част от нормалните неща днес може би ще са в него.

Миналата седмица изведох най-важното от подробната статия на социалния психолог Джонатан Хайд, който призовава родителите да спрат „смартфон детството”, докато ги запознава с т. нар капани на колективното действие.

Можем ли да сложим край на смартфон детството?

Разбира се социалните мрежи са основният виновник, не толкова самите смартфони. Хайд ги сравнява с компаниите за цигари и после контрира примера си с твърдението, че тютюневите гиганти поне не са били толкова безпощадни - почти няма как да живеете без социални мрежи в днешното обществото, докато повече хора можеха (и могат) да изберат да не бъдат пушачи.

Как е възможно цяло едно поколение да се пристрасти към потребителски продукти, които не харесва, до степен, че в крайна сметка да съжалява, че използва?”, пита Хайд.

Той се позовава на множество аргументи и проучвания. Влошено психично здраве, неспособност за качествена социализация и справяне с елементарни предизвикателства - това са част от последиците, до които се стига заради накъсаното внимание и привикването да получаваш всичко на момента в онлайн пространството.

За мен по-страшното е увреждането на мозъка на децата, които са пред смартфони и таблети от най-ранна възраст. Прекомерното време пред екрана възпира развитието на мозъка, включително префронталния им кортекс (частта, отговорна за изразяването и вземането на решения).

+ Само се замислете за факта, че, ако деца в първите класове не пишат достатъчно на ръка, е почти сигурно, че фината им моторика ще пострада сериозно.

Нека Израел участва на „Евровизия”

Израел "Евровизия"

Тече сериозна кампания, която иска да спре участието на Израел в „Евровизия". Призивите на разни (псевдо)активисти обаче звучат абсурдно. Още по-абсурдни са сравненията им между войната, която Русия води в Украйна, и тази, която Израел води в Газа.

В първия случай Кремъл реши да завладява свободна, суверенна, мирна, европейска държава. Във втория - Израел обяви война на терористи - много отдавна “Хамас” е обявена за терористична организация от ЕС, САЩ, и други държави.

Доста хора очевидно не си правят труда да разберат, че Израел на практика бе задължена да открие огън в Газа - след десетки години на нападения и издевателства над евреи от страна на “Хамас“, кулминирали в най-кървавата атака от десетилетия на 7 октомври миналата година.

Мнозина виждат само повърхността на конфликта и веднага се хващат да бръщолевят каквото им падне.

Ако толкова много хора се чувстват неудобно от участие на Израел на “Евровизия”, то е по грешните причини. И може би не е зле точно сега да се направи качествена информационна кампания, когато и без това вниманието на публиките е привлечено.

Damsel

Damsel, Мили Боби Браун

Отдавна не бях попадала на филм, който да ме накара да възкликна „браво”, след като го изгледам. Такъв е случаят с Damsel на Netflix.

В един момент героинята на Мили Боби Браун се омъжва за мъж мечта, а в следващия пада в дълбока, скалиста яма, за да стане закуска за дракон.

Може да сте чували, че има два типа хора - картофи и яйца. При сваряване на висока температура картофите се размекват. В същото условие яйцата се втвърдяват.

Досетихте ли се каква е метафората?

Така, ако драконът от Damsel досега бе ял само картофи, с Елоди (Мили Боби Браун) изглежда му бе сервирано първото яйце.


* Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024