Vol. 2: Рохипнол в питието, почит за Милен Цветков, колко важно е да бъдем откровени Снимка: © Getty Images

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някой от представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

Във втория „епизод“ от поредицата аз – Мария Кръстанова (24 г.), ще вляза в обувките на виртуален водещ и ще ви преведа през новините, които ме разсмяха, натъжиха и замислиха през тази т.нар „мъртва седмица“ – дните между Коледа и Нова година, в които сякаш времето е спряло.

И макар да съм наясно, че в лутанията между едното приключило коледно парти и приготовленията за следващото новогодишно, всички мисли са отложени за януари - седмицата ни предложи толкова различни новини, че да "скипна" нововъдената ни рубрика междупразнично би било пропуск.

Така че нека да започваме.

"Малко рохипнол в питието на жена"

Джеймс Клевърли

Докато ние ставахме от една празнично отрупана маса с единствената мотивация да седнем на друга, британското общество беше скандализирано от изказване на своя министър на вътрешните работи.

Джеймс Клевърли се "пошегувал", че е подправил питието на съпругата си с „наркотик за изнасилване“.

Според британския таблоид Sunday Mirror, той направил неуместната шега по време на прием на Даунинг стрийт по-рано този месец.

Клевърли - част от консервативното правителство на министър-председателя Риши Сунак, казал, че добавянето на "малко рохипнол в питието ѝ всяка вечер всъщност не е незаконно, ако е само малко".

Рохипнолът е бензодиазепин, използван за лечение на тежко безсъние и подпомагане на анестезия. Наричан „наркотик на изнасилвача“, той се предписва само за краткосрочна употреба на хора, страдащи от хронично безсъние.

Според информация в медиите, Клевърли добавил още, че тайната на дългия брак е в това да се увериш, че съпругата ти е "някой, който винаги е леко упоен, така че тя никога да не може да разбере, че има по-добри мъже".

Това, което ме впечатли в тази история, е предимно обществената реакция – масови призиви за неговата оставка и повдигане на въпроса доколко подобен тип шеги издават сексисъм под повърхността по високите етажи на властта.

В България все по-рядко сме свидетели на толкова силно акумулирано обществено недоволство заради подобен тип изказвания, което да продължава повече „от три дни“. Неуместните шеги, в чийто основен сюжет е жената, са толкова натрапчиво навсякъде, че сякаш не приемаме като обидно дори български премиер да прави цинично изказване по отношение на бивш председател на Народното събрание.

"Историческо обезщетение": Нови книжарници в Европа, които дават гласност на жените - автори

За историята на книжарниците Greta Livraria в Лисабон и Rare Birds в Единбург прочетох в “The Guardian” - две кътчета, чията основна мисия не се ограничава до увличането на все повече хора по литературата, а нещо повече.

От откриването си в началото на тази година книжарницата в Лисабон е посветила пространството си изцяло на популяризирането на жените автори.

Пространствата са проектирани така, че да третират жанровете, които обикновено се разглеждат като "интересни за жените", наравно с всяка друга литература, а не в някой заглушен ъгъл.

Според Лорена Травасос, основателка на книжарницата в Лисабон, Greta Livraria и Rare Birds представляват "форма на историческо обезщетение", която има за цел да "противодейства на дългогодишните различия в продажбите и публикациите, с които се сблъскват жените".

Тази история вероятно щеше да мине „под радара“, ако не ми беше хванала окото в почивен ден. Впечатли ме не толкова неоспоримо похвалната мисия на Травасос и колегата ѝ от Шотландия Ууд, а разликата в нивата на зрялост на две уж близки европейски общества.

Докато ние се чудим как да оправдаем изключително слабите резултати на българските деца от последното издание на PISA 2022, на 3500 км от нас изглежда са преминали на едно друго ниво на образование - струва ми все още трудно за осмисляне тук, да не говорим за прилагането.

"Не изтривайте Депардийо" - Франция се раздели на два лагера след секс скандалите с актьора

Жерар Депардийо - френски актьор

Непрекъснатите скандали около Жерар Депардийо очертаха дълбока разделителна линия във френското общество.

Депардийо е обвиняван в серия от сексуални посегателства срещу жени, а поредната медийна драма беше разпалена от документален филм с негови груби сексистки изказвания - включително по адрес на 10-годишно момиче.

В завихрилия се скандал около актьора има от всичко по много - политически и социални реакции, полемики и неочаквани обрати.

За мен такъв неочакван обрат беше отвореното писмо, написано от десетки актриси и артисти в защита на Депардийо. В групата на поддръжниците на 75-годишния носител на редица филмови отличия се включи дори бившата първа дама на Франция Карла Бруни.

Можем ли да продължим да се наслаждаме с удоволствие на филмите на френския актьор, когато е обвинен от над 10 жени в сексуални посегателства?

"Изцапаният" талант заслужава ли същата доза възхищение? Как една нетърпима Франция, която преди дни се възмути от метростанция с името на спорния, но легендарен Серж Генсбур, е същата тази страна, чиито основни културни фигури застават зад Депардийо днес? Тези въпроси си задавам.

Особено любопитна ми е и отчетливата разлика в реакциите на французи и американци - ако в САЩ само едно сексуално обвинение е достатъчно, за да буквално унищожи кариерата на даден актьор, то във Франция сякаш изкуството излиза извън рамките на личността.

Създателят на "Моралът е доброто" прави филм за Милен Цветков

Новината за предстоящия документален филм за телевизионния журналист Милен Цветков определено е моето топ събитие на седмицата. Режисьор на филма е Веселин Диманов - създателят и на "Моралът е добро", посветен на покойния юрист Кристиан Таков.

Снимките по продукцията започват в началото на следващата година, вече са намерени и партньори, стана ясно от публикация на Диманов във Фейсбук.

Новината ме впечатли, защото в основата ѝ е желанието на едни хора да запазят паметта и почетат загубата на Милен Цветков след трагичната му смърт.

Популярният телевизионен водещ загина в катастрофа през 2020 г., когато 22-годишният Кристиан Николов, под въздействието на наркотици, се вряза в колата на Цветков на кръстовище пред столичния мол „Парадайз“ с превишена скорост.

Като представител на gen Z, а и да не бях - не знам дали щях да имам честта да се запозная с професионализма му, за който само съм чувала.

Именно заради това искрено се радвам, че неговата история ще бъде разказана, за да може примерът му да възхити, вдъхнови, ядоса и разгневи моето поколение.

Хайде да говорим за емоции

За финал ви предлагам една публикация в социалните мрежи, която прочетох точно навръх Коледа. Никак не е празнична, но пък ми допадна нотката реалност на фона на всички щастливи снимки и сторита, които бяха наводнили социалните мрежи.

"Пожелавам си тази година повече от нас да станем по-информирани, относно психичното здраве. И не само, пожелавам си повече хора да потърсят помощта, от която се нуждаят", пише писателката Цветелина Цекова в своя публикация във Фейсбук.

Автор на книгата "Новата прическа на Вики", посветена на домашното насилие, на каквото самата тя е била подложена, Цекова често използва трибуната на социалните мрежи, за да говори за депресия и психично здраве.

И лично аз намирам това за страшно готино.

Може би една от основните характеристики на моето поколение е потайността. В резултат на приетото убеждение, че "никой не ни разбира" много тийнейджъри често потискат емоциите си, задълбочавайки още повече съществуващите проблеми.

Допада ми примерът, който дава писателка - да бъдем по-информирани на тема психично здраве. И ако мога да добавя нещо от себе си: би било супер, ако направим образованието по темата приоритетно, а говоренето за чувства - готино.


* Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.

Маколи Кълкин и Бренда Сонг Vol. 1: Порасналият Маколи Кълкин, кой кога ще си има деца, кражбите на луксозни часовници


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024