Vol. 26: Идеалната жена Франсоаз Арди, Музикални вкусове и сексуалност, "The Sympathizer" Снимка: © Getty Images

Плейлистата ми в Spotify е пълна със "стари" френски песни, които никога няма изгубят своята романтика и класа. Фактът, че съм франкофон, донякъде обяснява влечението ми.

Периодично слушам и моята любима Франсоаз Арди. С публикация в Instagram преди дни нейният син съобщи, че френската икона е починала.

Така че тазседмичните GenZ дневници започват с "идеалната жена" според Мик Джагър

Франсоаз Арди почина на 80-годишна възраст. През 2018 г. ѝ беше поставена диагноза рак на ларинкса, а 14 години по-рано тя беше диагностицирана с лимфом.

Французойката ще остане в историята на страната като абсолютна поп икона.

Мик Джагър я нарича "идеалната жена", Дейвид Боуи признава, че е „страстно влюбен в нея", а Боб Дилън я поздравява със стихотворение на задната корица на албума си „Another Side of Bob Dylan“.

Родена през 1944 г. в Париж, Арди подписва договор със звукозаписна компания още като тийнейджър.

Първият ѝ музикален хит „Tous les Garçons et les Filles“ („Всички момчета и момичета“) излиза през 1962 г., когато е на 18 години. Баладата се продава в над 2,5 милиона копия и оглавява френските класации. Други сингли като „Je Suis D'Accord“ и „Le Temps de L'Amour“ също постигат изключителен успех.

Възходът ѝ продължава и през 60-те години, като меланхоличната ѝ поп музика я изстрелва начело на европейското движение yé-yé - поколението на следвоенните френски поп певци, вдъхновено от „yeah yeah yeah“ на Бийтълс.

Арди записва творбите си на английски, немски и италиански език.

Най-големият ѝ хит е френска версия на „It Hurts to Say Goodbye“, написана от Серж Генсбур през 1968 г. "Comment te dire adieu" става номер 1 както във Франция, така и в Обединеното кралство.

Французойката е модел на на дизайнери като Ив Сен Лоран и Пако Рабан. Изразителните ѝ скули и бохемският стил на Арди са нейната запазена марка за елегантен френски шик без усилие. На нея се приписва и ранното приемане на миниполата във Франция.

Музика и секс

Проучване установява, че хората, които правят секс на музика са по-удовлетворени от сексуалния си живот и правят секс по-често.

Анкетата е правена от ZipHealth - услуга за онлайн лекари, която разговоря повече от 1000 души както за сексуалния им живот, така и за избора им на музикална платформа.

47% от анкетираните са заявили, че редовно слушат музика по време на секс, а 68% от хората, които слушат музика по време на секс, казват, че това им помага да намалят безпокойството от сексуалното представяне. Според 63% от тях това значително увеличава продължителността на секса.

ZipHealth анализира и плейлистите на Spotify - 11 267 песни в 148 плейлисти - с думите „секс“, „правене на секс“, „правене на любов“, „BDSM“ и „секс без предпазни средства“.

Те установяват, че поп музиката е най-популярният жанр, следвана от хип-хоп/рап на второ място и R&B/соул на трето.

The Weeknd е най-често срещаният изпълнител в секс плейлистите, а "Super Freaky Girl" на Ники Минаж е най-популярната песен.

Хората, които слушат хип-хоп/рап по време на секс, издържат най-дълго (средно 31,5 мин.).

„Greenpeace“ блокира засаждането на „животоспасяващ“ златен ориз

Попаднах на доста любопитен материал в "The Guardian", в който се посочва съдебно решение за блокиране на отглеждането на генетично модифицираната (ГМ) култура „Златен ориз“ във Филипините, което може да има катастрофални последици - включително смъртта на десетки хиляди деца.

Това не го казват британските журналисти, а учените.

През 2021 г. Филипините станаха първата страна, която одобри отглеждането с търговска цел на „Златен ориз“, разработен за борба с недостига на витамин А. Дефицитът му е основна причина за инвалидност и смърт сред подрастващите в много части на света.

В края на миналия месец кампания на „Greenpeace“ и местни земеделски производители успява да убеди апелативния съд на страната да отмени това одобрение. Много учени обаче твърдят, че златният ориз не е опасен по какъвто и да е начин.

Витамин А се съдържа в повечето храни на Запад, но в развиващите се страни той е крайно недостатъчен в хранителните режими, като според Световната здравна организация този дефицит „е свързан със значителна заболеваемост и смъртност от често срещани детски инфекции и е водещата предотвратима причина за детска слепота“.

Повече информация може да откриете тук. Смятам, че колкото и далечни да ни се струват подобни теми, трябва да дебатираме по тях. И най-вече да не забравяме, че хиляди деца умират ежедневно от бедност и напълно лечими болести - и това няма да се промени "от само себе си".

Два самолета, само една писта

На 8 юни в Индия се е случил инцидент, който лично на мен щеше да ми мине под радара, ако не бях попаднала на следния клип за първи път в немското издание "Spiegel". На кадрите виждаме как два самолета със стотици пътници на борда едва не се удрят, след като единият каца, а другият излита на една и съща писта. Разминават се буквално за секунди.

Дали самолетът на "IndiGo" се е приближил по-бързо от очакваното или самолетът на "Air Indi"a е започнал бавно излитането си? Дирекцията за гражданска авиация е започнала разследване. Към този момент е отсранен единствено дежурният служител на контрола на въздушното движение.

"The Sympathizer"

Явно от миналия път ми е тръгнало на препоръки на книги, та и сега ще ви предложа за финал една. Тя се казва "Съпричастният" (The Sympathizer) и е налична и на български език от издателство "Кръг". Вероятно заглавието ви звучи познато заради едноименния мини сериал по романа, който излезе през април по MAX. Всъщност тя е издадена в България още през 2023 г., но аз попадам на нея чак сега.

Историята е супер динамична и интригуваща до степен, че прекарах част от почивния си ден да чета детайли за Виетнамската война. Но дори нямате подобни исторически пропуски като мен, в ревюто си за книгата "The Guardian" пише, че "Съпричастният" може да бъде четен като политически, военен, университетски или шпионски роман, но "най-вече като роман за другите романи".

Книгата проследява събитията покрай окончателното изтегляне на американците от Виетнам в средата на 70-те години, но и живота на първите виетнамски имигранти в САЩ, които още хранят илюзия да се приберат и да отвоюват миналото.

Колкото до сериала, отзиви - следващия път.


VOL. 24: Лени Кравиц, който не иска да е играч, керван за гарвани и вие за кого ще гласувате?

Дуа Липа на концерт Vol. 25: Гласувай и спечели билет за концерт, "Игрите на глада" продължават, "Краят" на Halsey


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024