Vol. 8: Роклята от 14 хил. игли на Майли Сайръс, дипломиране на 95 г., заболяването на Селин Дион Снимка: © Getty Images

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някои от представителите на поколението Z* в редакцията на "Булевард България"?

Тази седмица е моят дебют - приятно ми е да се запознаем, аз съм Йоана Петкова (22 г.) - стажант в редакцията на "Булевард България", който, между другото, присъства на брейнсторминга за рубриката "Gen Z дневници".

Да се дипломираш на 95 г.

Пиша това в разгара на студентската сесия, съпроводена с учене от учебници, дебели колкото „Война и мир“ на Л. Толстой. Признавам, че се поуспокоих, когато разбрах, че в Лондон 95-годишен мъж бе “коронясан“ за най-възрастния дипломиран студент.

Пенсионираният психиатър д-р Дейвид Марджот завършва университета “Кингстън” на 95 г. Той получава магистърска степен по Модерна европейска философия.

На дипломирането си Марджот споделя, че обмисля да влезе в обувките на докторант на непълно работно време. И така до „102-годишна възраст" - когато щял да защити и получи поредната си образователна степен.

Така Марджот става един от най-възрастните абсолвенти в Обединеното кралство. Мястото пред него обаче заема рекордьорът - Арчи Уайт, който завърши университета в Брайтън през 2021 г. на 96 години.

„Мисля, че е важно винаги да продължаваш да предизвикваш себе си, дори когато остарееш", споменава Марджот по време на церемонията си за дипломиране.

Така че, колеги, изводът е следният: спокойно, дайте си време. Дори и да не вземете някой изпит по време на зимната сесия, ще опитате през лятната. Ако и тогава не стане … карайте го chill. Все едно е дали ще сте с бастун на дипломирането или не.

Селин Дион от другата страна

Селин Дион изненада зрителите на музикалните награди "Грами", където оповести "Най-добър албум" на годината. Публиката аплодира канадката, а Тейлър Суифт припяваше The Power of Love, която звучеше при появата ѝ. Тя връчи наградата, която Суифт спечели за албума си Midnights.

Дион отдавна не се бе появявала на подобен тип публични събития. Причината: здравословното ѝ състояние.

Обикновено, когато говорим за какъвто и да било вид заболяване, най-често инстинктивно го свързваме с възрастните хора, но и същевременно много добре знаем, че болестите не подбират по този критерий, още по-малко по известност и име.

От няколко години световноизвестната певица, носителка на пет награди "Грами", два "Оскара" и продадени над 250 милиона албума за 40-годишна кариера, се бори с рядко нелечимо неврологично заболяване. Заради него, през 2022 г. Дион отмени световното си турне "Courage".

Описанието в нейна публикация в Instagram е последното нещо, което привлече вниманието на почитателите ѝ, на 30 януари.

Докато ме нямаше (от сцената), реших, че искам да документирам тази част от живота си - да се опитам да повиша осведомеността за това малко познато заболяване и да помогна на други, които имат същата диагноза", пише Дион.

Легендарната певица обяви, че съвсем скоро ще се появи и документалният филм „Аз съм: Селин Дион“, който ще се фокусира именно върху заболяването ѝ - Синдром на скования човек.

„Последните няколко години бяха предизвикателство за мен – да разбера за състоянието си; да се науча как да живея с него; да го управлявам и да не го оставям да ме определя", споделя още Дион.

Неврологичното заболяване е рядко срещано и се характеризира най-често със сковаване и схващане на мускулите в тялото. Причината за появата му все още не е известна, но учените подозират, че отключването му би могло да е в резултат на автоимунна реакция, при която тялото атакува нервните клетки контролиращи движението на мускулите в централната нервна система.

Роклята на Майли Сайръс от 14 хил. безопасни игли

„Започнах да плача и тогава си спомних, че току-що спечелих първото си "Грами"!“. Като говорим за изпълнители и случилото се около тях в последно време, няма как да не спомена и първата статуетка “Грами“ на Майли Сайръс.

По време на 66-ата ежегодна церемония на наградите в Лос Анджелис, Сайръс получи две отличия благодарение на хита Flowers. Той, меко казано, разтърси класациите на Billboard Hot 100 и счупи рекорд на Spotify за най-много стриймвания за една седмица. Досега Сайръс не бе стигала до престижната награда, а оставаше само с номинациите си.

Майли често е наричана с прякора „хамелеон“ заради различните музикални жанрове и артистични визии, през които преминава от началото на кариера си досега.

Освен отличията, които получи, няма как да пропуснем и роклята, с която Майли прилича на египетска богиня.

Персонализираният тоалет е дело на френската модна къща Maison Margiela. От бранда твърдят, че за създаването на роклята са били необходими 675 часа усърден труд или близо 29 дни.

Това, което е може би най-интересното за нея е материалът, от който е направена. Роклята е изработена единствено от 14 000 безопасни златни игли.

До края на вечерта Майли смени още четири тоалета, но този със сигурност бе най-впечатляващият.

Единични кецове на Майкъл Джордан отбелязаха 8 милиона долара на търг

Колекцията „The Dynasty Collection“ на Джордан се продаде на такава рекордна цена, защото всяка от шестте обувки в нея, е носена от баскетболиста по време на NBA шампионатитe. И, разбира се, шестте му победи с тях.

Това, което трябва да се спомене е, че за 8 032 800 долара не са продадени 6 чифта кецове, а само 6 единични обувки.

„Този комплект представлява най-ценната и значителна колекция от маратонки Air Jordan, пускана някога на пазара“, пише аукционната къща на уебсайта си.

„The Dynasty Collection“ включва: Air Jordan VI (1991), Air Jordan VII (1992), Air Jordan VIII (1993), Air Jordan XI (1996), Air Jordan XII (1997) и Air Jordan XIV (1998).

Причината за продажбата на единични обувки е традицията на Джордан от 1991 г. - след всеки спечелен шампионат на NBA той подарява по една от обувките си на Тим Халанд (изпълнителният PR директор на Chicago Bulls). И така, суеверие или не, Джордан продължава да подписва и подарява по една обувка на Халанд до 1998 г.

Цифрите показват, че цената на маратонките ще продължава да расте с всяка следваща година, съдейки по предходните продажби*, но къде са масовите Nike Air Jordan между 200 и 500 лева и къде са първокласните му шампионски обувки за 8 032 800 долара?

Не е трудно да се разбере кои са най-големите му фенове, нали?

Косата е свещена

На 7 февруари поп иконата Бийонсе „гръмна“ в социалните мрежи с рийл в Instagram. С видеоклипа 29-кратната носителка на „Грами" загатна за новото си начинание – линия грижа за коса Cécred.

„Косата е свещена. Пътуването започва на 20 февруари“, пише Бийонсе.

В загадъчното видео се виждат архивни семейни кадри от фризьорския салон на майка ѝ - Headliners в Хюстън, Тексас, включително и кадри на Бийонсе като тийнейджърка, която обикаля из него в розов анцуг.

Това, което преобладава в рийла обаче са афроамериканските коси и тяхното измиване, сплитане и стилизиране.

През 2021 в интервю пред Harper’s Bazaar, Бийоне сподели, че благодарение на времето прекарано в салона на майка си, е установила, че много от емоциите на цветнокожите жени са свързани с косата и красотата им. Плюс, че голяма част от индустрията не винаги разбирала това, от което се нуждаят. Затова тя иска да изгради общност и пространство за жените - за да почувстват собствената си сила с техните истории.

Подробности за това какви продукти за коса ще предлага Cécred все още липсват. Знае се само, че през лятото на 2022 г. е подаден иск за откриване на търговската марка, пише CNN. Впоследствие на компанията се разрешава да продава и произвежда следните продукти - препарати за грижа за косата, витамини, електрически уреди за оформяне на коса, аксесоари за коса, калъфки за възглавници и други.

Vol. 7: Вечните кризи в Париж, колко секси е Сана Марин, последният ми курсов проект

Снимка от филма "Барби" Vol. 6: "Радвам се, че мама умря", Кен без Барби, милиони в сметката по случайност

Vol. 5: Демографията като приятел, още един глас против "Барби", еротична интелигентност


* Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.

** Миналата година Air Jordan 13s, с който Джордан донесе победата на Bulls през 1998, се продаде за 2.2 милиона щатски долара в Sotheby’s, Ню Йорк. Преди това през 2021 г. шампионските маратонки от мач през 1984 г. отбелязаха 1,47 милиона долара на търг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024