Vol. 7: Вечните кризи в Париж, колко секси е Сана Марин, последният ми курсов проект Снимка: © Марина Сивенова

Кои са 5-те неща от седмицата, направили впечатление на някои от представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

Тази седмица Gen Z дневникът излиза по-късно от сутрешното кафе. Наложи се да сменя някои неща, защото се оказа по-себецентриран от обичайното. Тази черта май е характерна за всички поколения в определени моменти.

За щастие това дали курсовият ми проект да остане дори не беше под въпрос. Преди да стигнем до него обаче нека видим няколко други неща.

Париж, в който бих се разходила

От една седмица френските фермери протестират. Те дори успяха да блокират основния път, който свързва Париж със Северна Европа - той е и най-натовареният на континента.

Протестите им станаха вдъхновение за най-популярното ИИ изкуство този уикенд. Авторът му към момента е труден за проследяване, а в X (Twitter) мнозина изглежда се опитват да лансират версията, че една от снимките е съвсем истинска.

Париж стана жертва на какво ли не през изминалата година. Първо беше боклукът, после нашествието от дървеници, а сега това.

Като човек, който се е разхождал в Париж и останал с недобро впечатление от града, заявявам, че бих му дала втори шанс, ако изглежда така както на ИИ снимките.

Дейвид и Виктория Бекъм се самоиронизират в тийзър на реклама за Супербоул

Във видеоклипа на Uber Eats е пресъздадена сцена от документалния сериал "Beckham", само че репликата на Виктория Бекъм е сменена*. Виктория говори не за семейството си, а за това че с Дейвид ще участват в „малка реклама за едно събитие". Тогава Бекъм се намесва и казва „Малка реклама? За събитие?!".

Тук е добре да напомним, че 30-секунден спот на Супербоул струва 7 милиона долара.

Тениската на Виктория в рекламата е брутална, но имам няколко забележки по сценария. Първата част е супер - Виктория ненарочно омаловажава едно от най-големите събития в спортния календар.

После става ясно, че и двамата мислят Супербоул за бейзболно събитие. Няма проблем, все пак са британци. Впоследствие наричат Супербоул „хокибоул" (от хокей) и тук преувеличаването ми дойде в повече. Струва ми, че можеше поне като бъркат името на Супербоул, да е с друго прилагателно, а не с втори спорт в името. Например „Утрабоул".

Да не говорим за последната реплика, в която сменят името на Дженифър Анистън. Кой би объркал името на актрисата, чиято звезда изгря с ролята на Рейчъл Грийн от "Приятели"?

Иначе е страхотно, че тази година рекламодателите на Супербоул умишлено се отдалечават от сюжети с технологии, изкуствен интелект и криптовалути.

Сана Марин

Кога светът ще стане готов за повече жени като Сана Марин?

Колко жестока е Сана Марин - бившият министър-председател на Финландия? Последното ѝ интервю със сп. Elle е поредното доказателство за това.

Сана Марин Сана Марин пред Elle: Проблемът не беше, че танцувах, а че бях твърде секси

Тя е отгледана от еднополово семейство (две жени), спуквала се е от учене и от работа, знае как да купонясва и определено има талант да управлява. Всичко това в едно изречение вероятно звучи инфарктно за някои хора, но постиженията от четиригодишния ѝ мандат са доказателство, че едни неща не изключват други.

Изглежда обаче, че голяма част от света не е готова за това жена да има такава власт и едновременно да може да се забавлява.

Както казва Марин, „виждали сме и други политици да танцуват, пеят и пият”. Това обаче не ги е вкарвало в подобни медийни безумия, в каквито се оказа финландката.

Images of a Woman - картина на The Beatles

Картината на Бийтълс

Оказва се, че The Beatles са сътворили страшна картина на последното си световно турне през 1966 г., на спирката му в Япония.

За нея се заговаря отново покрай продажбата ѝ на търг за 1,7 милиона долара - три пъти над първоначалната ѝ оценка.

Историята зад картината е особено любопитна. На момчетата от групата им се налага да седят близо 100 часа в президентския апартамент на хотел Хилтън. За рок звезди понасят “присъдата” си привидно спокойно, а причината за това излиза именно произведението.

Друг по-късен момент, който ми направи впечатление е, че картината прекарва 23 г. под леглото на един от собствениците ѝ.

Настоящата продажба е доказателство, че няма по-автентична вещ от ръчно правената - нищо, че започнахме с ИИ.

Последният ми курсов проект (за семестъра)

За финал ви споделям последния ми курсов проект, чието условие бе да пресъздам снимка от периода преди Втората световна война. Малко ме е яд, че зимното време не ми позволи да опитам навън, но като цяло съм доволна от резултата.

Фотографията, която избрах, е от 1929 г. на американката Имоджен Кънингам.

Тя има място в Международната фотографска зала на славата. На оригиналния портрет е Ханя Холм, един от основателите на "Голямата четворка" на американския модерен танц.

Според мен моделът ми се е справил далеч по-добре с позата (имайте предвид, че можеше да клекне още повече) – само вижте падьома на стъпалото ѝ.

Колкото до кадъра, впоследствие разбрах, че той е публикуван в брой на Vanity Fair, няколко години преди закриването на списанието през 1936 г. (то е подновено чак през 1983 г.). Междувременно, благодарение на него сякаш Кънингам се завръща ударно към портретите, след огромнотото залитване към ботаническата фотография.

Това, с което бихте могли да запомните името ѝ не са снимките, а нейните редакторски умения, които показват колко е ключово човек да може да селектира смислено кадрите си. За да не се чудите за какво говоря, препоръчвам да разгледате колекциите ѝ от снимки на ръце, на танцьори или автопортретите.

Снимка от филма "Барби" Vol. 6: "Радвам се, че мама умря", Кен без Барби, милиони в сметката по случайност

Vol. 5: Демографията като приятел, още един глас против "Барби", еротична интелигентност

Натали Портман като Падме Амидала в Star Wars Vol. 4: Марк Хамил най-сетне се запозна с майка си, Везенков и хазартът?!, „Yes, Chef"


* Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.

** В оригиналната сцена от сериала "Beckham" Дейвид Бекъм подава глава от коридора, само за да прекъсне интервю на Виктория - в него тя твърди, че е от семейство от „много работническа класа“. „Бъди честна. Каква кола караше баща ти?“, пита Бекъм, с което кара бившата певица от Spice Girls да потвърди, че баща ѝ е имал Rolls-Royce.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024