Сана Марин пред Elle: Проблемът не беше, че танцувах, а че бях твърде секси Снимка: © Моли Маталон, Elle

Сана Марин стана най-младият премиер в света, когато встъпи в длъжност като министър-председател на Финландия на 34 г. през 2019 г. Тя получи не една похвала за начина, по който управляваше - и за това как умело се справяше с COVID-кризата, и за политиките на страната ѝ, която стана най-новият 31-ви член на НАТО, след като съседна Русия нападна Украйна през февруари 2022 г.

Въпреки постиженията през четиригодишния ѝ мандат, за някои хора Марин стана по-известна с танцовите си движения. През август 2022 г. изтече видеоклип, на който тя и приятелите ѝ танцуват на частно парти. Клипът предизвика национален скандал в местните таблоиди, а за случая се изписа много и по света.

Малко след като партията ѝ "Социалдемократи" загуби парламентарните избори в страната през 2023 г., финландката обяви, че се оттегля от политиката. Последва и втора раздяла - развод с партньора ѝ след 19 г. съвместен живот.

Нещото, което никой не иска да признае, е, че проблемът не беше моят танц - истинският проблем беше, че изглеждах твърде „секси“, връща лентата Марин в последното си интервю за списание Elle.

Ако никога не сте гледали въпросното видео, може би си представяте нещо много по-сензационно от това, което е. Изглежда като всяко нормално събиране с приятели - и може би тук се крие причината толкова много жени по целия свят (включително Хилари Клинтън) да подкрепят Сана Марин.

След сексистките заглавия във финландските медии Марин продължи да живее живота си като нормална жена в тридесетте си години, без цензура и без срам.

Не исках да се променям. Исках да покажа на младото поколение, особено на младите жени, че могат да бъдат себе си. Имаме нужда от разнообразие, а не от повече хора в сиви костюми.", коментира тя.

Марин смята, че в основата на скандала с видеото и предишни нападки към нея е фактът, че обществото все още смята, че е негово право и задължение да решава как жените трябва да действат, да се държат и да изглеждат.

Въпреки че не се извинява за поведението си, бившият премиер признава, че изтичането на клипа е емоционално бреме за нея и близките ѝ: „Чувствах го като огромна инвазия и намеса в личното ми пространство. Абсолютно насилствено действие и лична атака"

„Винаги работя. Имам две седмици лятна ваканция годишно. Разбира се, не пия, когато съм на работа. Отговорностите ми изискват да съм концентрирана. Така че, когато имам малка лятна ваканция и мога да се видя с приятелите си, пия няколко питиета, танцувам - от това не страда никой", коментира тя.

Сана Марин, най-младият премиер  в света, министър-председател на Финландия

За жените в политиката обаче дори незначителните грешки могат да доведат до крайни реакции.

„На жените се гледа като на тези, които трябва да встъпят в длъжност и да бъдат примерни. Те трябва да са тези, които просто работят, не се колебаят и стоят с приведена глава. Проблемът, когато сте зависима от такъв стандарт, е, че се пада лесно“, включва се Деби Уолш, директор на Центъра за американските жени и политика.

Според Уолш зад непропорционалния контрол, на който са подложени жените политици, стои една основна стратегия: „Плашенето на жените. Става въпрос за това да ги държим навън, да бъдат заглушавани гласовете им. Това е доста ясно изразено и просто и може да има абсолютно смразяващ ефект".

„Много от тези медийни безумия, в чиито център попадах, имат морален поглед: Прилично ли се е държала? Как може да танцува така? Всичко, което една жена прави – независимо дали става дума за това как отглежда детето си, как върши работата си, как живее личния си живот или какво носи - се гледа под лупа“, казва Сана Марин.

Виждали сме други политици да танцуват, пеят и пият. Истинският проблем беше, че изглеждах твърде секси [за министър председател]. Погледнах в грешната посока. Бях твърде млада. Облякох се по-различно. Движих се по начин, който някои смятат за неправилен", допълва тя.

Сана Марин: Проблемът не беше, че танцувах, а че бях твърде секси

Всички тези скандали обаче дори "не достигат дори до топ 50" на нещата, за които Марин се сеща, когато си мисли за последние четири години.

Работата, както тогава, така и сега, остава фокусът ѝ.

В началото на септември 2023 г. Сана Марин се присъедини като стратегически съветник към Института за глобална промяна на бившия британски премиер Тони Блеър. По-късно същия месец тя подписа договор и с Range Media Partners, развлекателна компания за управление на таланти.

Марин се справя и със съвместното родителство с Маркус Райконен - двамата имат дъщеря, родена през 2018 г. Двойката подаде молба за развод през май 2023 г., но бившите съпрузи остават близки.

Бившият премиер на Финландия изглежда се наслаждава на свободата, която идва, когато станеш "бивш политик", подчертава Elle.

Вече не съм министър-председател, но все още купонясвам“, казва Марин през смях.

В края на септември тя присъства на първата си седмица на модата в Париж - на шоу на Виктория Бекъм. Марин си направи селфи в Ана Уинтор (главната редакторка на Vogue от 1988 г. насам). През ноември финландката пътува до Германия и Испания, за да изнесе серия от речи. И избра слънчевата Андалусия, за да отпразнува 38-ия си рожден ден.

Финландката иска хората да видят чрез нея, че жените могат да бъдат всичко.

„Ние сме майките, които взимат важни решение, но в същото време сме и тези, които се забавляват с приятелите си. Игриви сме. Ние сме всички тези различни неща едновременно. Изобщо не трябва да се самоунижаваме. Мисля, че жените заслужават всичко. Те трябва да имат всичко - както мъжете винаги са имали", завършва Марин.

Още по темата:

Vol. 7: Вечните кризи в Париж, колко секси е Сана Марин, последният ми курсов проект

Когато премиерът ти е рок звезда

Сана Марин се развежда след 19 години съвместен живот с партньора си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024