Vol. 9: Навални!, PR-ът, който опорочи кампания за рак, Суифт като "Мадона от Али Експрес" Снимка: © Getty Images

Кои са 5-те неща от седмицата, направили впечатление на някои от представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

За трети път аз - Мария Кръстанова (24 години), ще ви разкажа за новините и историите, върху които ми се струва, че е важно да фокусираме вниманието си още един път. За целта ще трябва да ви преведа през времето и пространство - буквално и преносно.

Това, което ще прочетете в следващите редове, са както актуални теми за разговор, така и сюжети, за които чухме преди повече от седмица.

Случайният подбор на представяне обаче не ми позволи да поразсъждам по тях по-рано в рамките на GEN Z дневници, така че.. here we go.

"Що ни занимавате с "мис Силикон"?

Да, знам какво ще си каже една част от вас, нашите читатели - защо продължаваме да говорим за скандалното поведение на "мис Силикон"?

През последните дни попаднах на доста интересни дебати по въпроса "трябва ли да се дава трибуна и да се отделя екранно време" за престъпните простъпки на Катрин Йорданова.

За тези от вас, които по някаква случайност не са успели да проследят "сагата", припомням: преди дни тя беше спряна от пътни полицаи в София, като при извършен полеви тест даде позитивна проба за кокаин.

Йорданова се прочу с клиповете си в TikTok, в които демонстрира как шофира луксозен автомобил с 256 км/ч по магистрала "Тракия" - двойно над разрешената скорост за движение. Въпреки това не последваха никакви санкции срещу нея от МВР.

Още по-озадачаващ беше друг неин клип с превишаване на скоростта в градски условия, на който се вижда, че Йорданова има идентификационен стикер от Народното събрание върху предното стъкло на своя Mercedes S class. Вероятно фалшив, и все пак.

Последваха меко казано хейтърски коментари в социалните мрежи, а в едно телевизионно студио дори направиха забележка на журналистите, че се обръща такова внимание на Катрин - давало се лош пример на младите.

Разбира се, "отровата е в дозата", но личното ми мнение е, че този дебат е абсолютно необходим и трябва да присъства в публичното говорене.

Все повече известни личности биват заловени под влияние на алкохол или наркотично вещество, понякога и двете, зад волана.

Не вярвам, че някоe младо момиче ще "се вдъхнови и ще иска да прилича на Катрин Йорданова", само за да бъде в центъра на общественото внимание.

За сметка на това обаче може да чуе за заплахата от подобно безразсъдно поведение на пътя, и не само. И още нещо - ако обсъждането на темата е толкова деградиращо, години наред "замитане под килима" на този проблем до по-светла реалност ли ни доведе?

"Тейлър Суифт е Мадона от Али Експрес"

Ако сте редовни читатели на нашите GEN Z дневници, би трябвало вече да знаете, че поколението ни е тотално влюбено в Тейлър Суифт.

И ако не ви е достатъчен фактът, че "Супербоул 2024" стана най-гледаното ТВ събитие след кацането на Луната именното заради присъствието на певицата, за да повярвате, че влиянието ѝ е огромно, съществуват още "измерители" на успеха ѝ.

Припомням, че в началото на януари един от заместник-председателите на Европейската комисия - Маргаритис Схинас, призова Суифт да се включи в информационната кампания за приближаващите европейски избори. Причината - личност на годината на списание TIME за 2023 г. буквално увеличава избирателната активност.

Сега нека се приземим на българска почва, където политологът и професор в НБУ Евгений Дайнов нарече Суифт "Мадона от Али Експрес".

"Пуснах си в тубата 5-6 парчета на тази. Нито едно не бях чувал. Нито едно не става за тананикане. Пищи си тя нещо там като някаква Мадона от Алиекспрес", написа той в своя публикация във Фейсбук.

Тук е мястото да поясня, че за разлика от много от моите приятели и представители на GEN Z, аз просто ... харесвам Тейлър Суифт. Възхищавам ѝ се като жена, но не изпадам в екстаз от музиката ѝ, нито се интересувам от личния ѝ живот. Дори на мен обаче думите на проф. Дайнов ми се сториха не на място, въпреки че ме засмяха, признавам.

Осъзнах за колко огромна дупка между поколенията става дума. И ако ние сме напълно способни да осмислим, да танцуваме и да плачем на музика от различни стилове и епохи, изглежда не за всички е така.

Намирам за доста готина една от отличителните черти на Gen Z - не заклеймяваме "с лека ръка" и сме ужасно адаптивни.

Пиар, но не от добрите

Както казах, ще преминаваме времеви и географски граници, за да отидем в Индия.

Фалшива новина за смъртта на млада индийска актриса провокира масово възмущение в началото на февруари, след като стана ясно, че самата тя е инсценирала всичко заради рекламна кампания... с благотворителна цел.

Всичко започва на 2 февруари, когато в Instagram профила на Пунам Панди се появява траурно съобщение: "С дълбока мъка съобщаваме, че изгубихме нашата любима Пунам заради рак на шийката на матката".

На следващия ден обаче Панди внезапно "възкръсва" в Instagram.

"Чувствам се длъжна да споделя нещо важно с вас - аз съм тук, жива съм. Ракът на шийката на матката не отне моя живот, но за съжаление отне живота на хиляди жени поради липсата на информация как да се справят с тази болест", казва тя във видеоклип в профила си.

Оказва се, че причината за умишлената лъжа за смъртта ѝ е кампания за повишаване на информираността на жените за онкологичното заболяване.

Последва унищожителна критика в социалните мрежи.

Припомням ви тази новина, защото тя е многопластова. След новината за "смъртта" на Панди всички в страната започват да говорят за болестта и колко важни са профилактичните прегледи. От друга страна обаче случилото се се разглежда като проява на неуважение към действително болните.

Тук някъде се прокрадва и въпросът какво стои зад фасадата, която виждаме в социалните платформи.

Смятам, че всеки един от нас може да извлече различни поуки от тази история .. с "едно наум" ;)

"Лекарствата трябва да лекуват, а не апартаменти да купуват"

Леко се извинявам, че така рязко идва смяната на "вайба" и настроението, но темата е важна и вълнува мнозина от моето поколение.

В петък се проведе протест срещу мафията в здравеопазването, организиран от близките на починалата 15-годишна Даная.

Няколко дни по-рано журналистката Валя Ахчиева публикува запис от вътрешно събрание на Медицинския съвет в болница "Пирогов", на което лекар се заканва към майката на Даная и нейните съмишленици "да усетят болката".

"Лекарствата трябва да лекуват, а не апартаменти да купуват.", "Даяна промени четири живота, а вие?", "Уважаеми управляващи, принуждавате родители да даряват бебешки обувки. Никога неносени" - това са само малка част от надписите, които можеха да бъдат видяни, издигнати на плакати по време на протеста.

Струва ми се, че напоследък българското гражданско общество протестира все по-малко за наистина важните неща. Сякаш предпочитаме да недоволстваме основно "на дивана", но не и пред институциите, от които сме недоволни.

Навални!

Умишлено исках да завърша текста си с новината за смъртта, всъщност убийството, на най-видния руски опозиционер Алексей Навални.

Стори ми се неправилно да я поставя на първо място, а след това да ви споделям за други далеч по-несериозни неща в контекста на по-голямата картина.

"Не се предавайте, ние сме огромна сила". Това е посланието, което Навални отправяше към руските граждани в едноименния документален филм, награден с "Оскар".

"Трябва да използвате тази сила. Не се предавайте. Помнете, че ние сме огромна сила, която се намира под гнета на тези лоши типове - само защото не можем да осъзнаем колко силни сме в действителност. Всичко, което е необходимо за тържествуването на злото, е бездействието на добрите хора.

Затова не бива да се бездейства", завършва речта си той.

Ако имам право на една молба към всеки, който е стигнал до тук, бих помолила следното: изгледайте тази част от документалния филм за Навални.

Аз лично настръхвах многократно, докато си пусках отново и отново тази минута и двадесет секунди. А усмивката, с която произнася думите си...


Майли Сайръс Vol. 8: Роклята от 14 хил. игли на Майли Сайръс, дипломиране на 95 г., заболяването на Селин Дион

Vol. 7: Вечните кризи в Париж, колко секси е Сана Марин, последният ми курсов проект

Снимка от филма "Барби" Vol. 6: "Радвам се, че мама умря", Кен без Барби, милиони в сметката по случайност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024