Война на сайтове. Крилото на Пеевски вече държи контрола над два сайта на ДПС Снимка: © Screenshot

Вътрешнопартийната драма в ДПС роди необичаен сблъсък за контрол - този над официалния сайт и комуникационните канали на партията. Разривът между крилото на Ахмед Доган и това на Делян Пеевски се пренесе в онлайн пространството и се разви динамично само в рамките на няколко часа. Не липсват и обрати.

В четвъртък сутринта Пеевски на практика беше изтрит от сайта на ДПС - dps.bg. Всяко споменаване и всяка статия с името на председателя на партията внезапно изчезнаха. Разделът за неговия пост даваше грешка и изписваше, че страницата не съществува. Вместо това централно място на сайта зае призивът на почения лидер на ДПС, в който той настоява за оставката на Пеевски и близките до него членове на ръководството.

Междувременно се появи сайт клонинг - dpsbg.eu - със същия дизайн и визия, но с различно съдържание. Там бяха прехвърлени всички новини, позиции и снимки с Пеевски.

Проверка онлайн показва, че домейнът е регистриран още през месец ноември 2023 г.. Въпреки че новият съдържа изказванията на депутата от последните няколко дни, съобщението на Доган с призива за оставки на Пеевски и членове на ръководството на партията от сряда удобно го няма. Последното нещо, публикувано от името на почетния председател на ДПС, е неговото обръщение от януари 2024 г., в което той предлага двама председатели на Движението - Пеевски и Джевдет Чакъров, и определя първия като "представител на новото поколение технократи в политиката".

И точно когато двете страни в партията на практика вече си имаха свои собствени сайтове, от които да продължат битката ДПС-Пеевски срещу ДПС-Доган, настъпи нов обрат.

Крилото на Пеевски си върна контрола над официалния сайт и новините, свързани с председателя, бяха възстановени. Така dps.bg и "алтернативата" му dpsbg.eu се превърнаха в страници с еднакво съдържание, но с различен домейн.

В същото време изглежда, че все още нито една страна не е успяла да вземе надмощие на Facebook фронта. Oфициалната страница на пресцентъра на партията в социалната мрежа продължава да разпространява позиции в подкрепа на Ахмед Доган. Последните са от председателя на групата на АЛДЕ сър Греъм Уотсън и Хакима Ел Хаите - президент на международната федерация на либералните партии - "Либерален интернационал". В от статуси във Facebook профила на ДПС са и публикациите, свързани с Пеевски.

Онлайн войната в партията е пряко отражение на разцеплението, което обхвана Движението през последните седмици. От едната му страна са лоялните към Ахмед Доган 22 депутати, заедно с евродепутата Илхан Кючюк, който като съпредседател на АЛДЕ е и най-видимият политик на ДПС на европейската сцена. Другото крило е това около санкционирания по закона "Магнитски" депутат и председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Зад него застават 25 народни представители, сред които Йордан Цонев, Хамид Хамид, Искра Михайлова и други.

Пеевски отказва да подаде оставка: "Никой не може да спре Новото начало"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и го обвини в преврат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024