Денков обяви националните цели от програмната декларация и отново покани партиите на среща (Обновена) Снимка: © Булевард България

Новината е обновена в 13:01 ч. на 3 януари


Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на редовно правителство на кандидат-премиера, излъчен от "Продължаваме промяната" - проф. Николай Денков.

Това се случи в първия работен ден от 2023 г., в който, според Радев, "традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие и гледаме с надежда за повече разум, диалог и разбирателство".

От своя страна, Денков каза, че приема мандата с "ясното съзнание, че тази задача е изключително трудна, а много хора казват, че даже е невъзможна". Въпреки това той ще направи "всичко необходимо", за да се състави редовен кабинет.

От "Продължаваме промяната" вече са изготвили програмната декларация, в която са включени четири основни цели, които "да обединят политическите сили и градданите, които те представляват". Те са:

  • развитие на иновативна високотехнологична икономика
  • развитие на националната сигурност и правовата държава
  • енергийна сигурност
  • намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване

Те са дефинирани след среща между парламентарно представените партии, в която освен мандатоносителят се включиха още "Демократична България", БСП и "Български възход". Във вторник следобяд предстои партиите отново да се съберат, за да обсъдят текста на програмната декларация.

Според кандидат-премиера всяка една от приоритетните области е съпъствана с дейности, които са "реалистични за 2023 г., но целите са дългосрочни и могат да бъдат надграждани". Денков смята, ГЕРБ и ДПС почти без изключение биха могли да подкрепят приоритетите.

"Подготвили сме документа. ГЕРБ и ДПС ги каним отново. Това е последният момент, в който те могат да дойдат, да кажат техните съображения. Ако имат предложения за промени и те са приемливи за другите участници в срещата", изтъкна той.

Декларацията предстои да бъде внесена като проект на решение на Народното събрание. Ако документът получи подкрепа в парламента, ще се пристъпи към следващ етап - съставяне на списък с членовете на евентуален кабинет, който да бъде гласуван от депутатите. Ако бъде отхвърлена обаче мандатът ще бъде върнат обратно на президента - неизпълнен.

Кандидат-премиерът на "Продължаваме промяната" ще има точно 7 дни на разположение, за да върне на държавния глава папка със структура и състав на Министерски съвет или празна папка. Засега не са обсъждани имена за състава на кабинета.

В първия случай Радев трябва да внесе предложенията в Народното събрание, а ПП да успее да събере мнозинство за избора на премиер и кабинет. Досега готовност за подкрепа при определени условия са заявили "Демократична България" и "Български възход", възможна е подкрепа и от БСП. Гласовете на четирите формации - доли и да бъдат окончателно осигурени, не са достатъчни за избор на правителство - формациите нямат 121 гласа.

  • При провал в избора или връщане на празна папка от проф. Денков, следва връчване на трети мандат за кабинет - на партия, избрана от Румен Радев.
  • Ако и този опит се провали - президентът трябва с указ да разпусне Народното събрание и да насрочи нови предсрочни избори в рамките на 2 месеца от датата, от която 48-ия парламент спира да работи.

Проф. Николай Денков беше министър на образованието във втория и третия служебен кабинет, назначени от Румен Радев, с премиер Стефан Янев. После заемаше същия пост и в редовното правителство на Кирил Петков, а в момента е депутат от ПП.

  • Първият мандат бе връчен на ГЕРБ на 5 декември - или повече от 2 месеца след изборите на 2 октомври.

Партията на Бойко Борисов излъчи за премиер проф. Николай Габровски - неврохирург от болница "Пирогов". Неговият проектокабинет обаче не събра парламентарна подкрепа, за да бъде избран. Кандидатът за министър-председател получи гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Български възход", които бяха недостатъчни, а и от партията на Янев нямаше да подкрепят състава на правителство, което на практика обричаше съвсем окончателното съставяне на това правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024