Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил в България, твърдят службите Снимка: © Telegram / Baza

Камионът, който беше взривен на Кримския мост в събота, никога не е бил на територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС), откъдето пишат, че това е "безспорно установено".

В неделя ръководителят на руското следствие Александър Бастрикин посочи България като страната, от която е тръгнал камиона. Според Москва той е пътувал по маршрут между България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодарския край на Русия.

Още в понеделник Европейската комисия излезе с позиция, че не може да се вярва в "разследванията" на Русия за Кримския мост, но въпреки това българското правителство разпореди проверка по случая на МВР и ДАНС.

Според руските твърдения камионът е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби показва, че "стока със сходни характеристики" е минала през територията на страната от друга страна-членка на ЕС в контейнер "с надлежно оформени документи".

"По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия", се казва в изявление на МС.

Проверката на службите показва още, че "контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион". Информацията по случая ще бъде предоставена на прокуратурата.

"Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност", заявяват от МС.

В неделя ръководителят на руското следствие Александър Бастрикин посочи България като страната, от която е тръгнал камиона. Според Москва той е пътувал по маршрут между България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодарския край на Русия. Москва забърка и България в разследването за взрива на Кримския мост

Гълъб Донев: България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024