Ядрените държави са похарчили 91 млрд. долара за арсенала си Снимка: © Getty Images

Глобалните разходи за ядрени оръжия са се увеличили с 13% до рекордните 91,4 млрд. долара през 2023 г. Това показват изчисления на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN). Целта на неправителствената организация със седалище в Женева, е да бъде наложена глобална забрана на ядреното оръжие.

По нейни изчисления обаче световните ядрени сили са похарчили с 10,7 млрд. долара повече от предходната година и това до голяма степен се дължи на рязко увеличените бюджети за отбрана в САЩ заради геополитическата несигурност, причинена от агресивната война на Русия в Украйна и войната на Израел и Хамас в Газа.

Руският президент Владимир Путин неведнъж заплаши с ядрени оръжия в хода на войната, която Русия води в Украйна от февруари 2022 година.

По-високи разходи за атомни оръжия правят всичките девет ядрени държави в света (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Иран, Пакистан, Индия и Северна Корея).

Китай се смята за втората държава с най-големи разходи за атомни оръжия, макар че бюджетът на азиатската страна (11,9 млрд. долара) е далеч по-малък от този на САЩ, който възлиза на над 50 млрд. долара.

Русия се нарежда на трето място по разходи за ядрени оръжия. Москва е похарчила 8,3 млрд. долара, следвана от Обединеното кралство и Франция.

Оценките за разходите на трите държави с недекларирани ядрени програми (Индия, Пакистан и Израел) са усложнени от липса на прозрачност, отбелязват от ICAN.

Сузи Снайдер, която е един от авторите на изследването, предупреждава, че ядрените държави са „напът да харчат 100 милиарда долара годишно за ядрени оръжия“.

„Тези милиарди биха могли да бъдат използвани за борба с изменението на климата и за спасяване на животни и растения, които поддържат живота на Земята от изчезване, да не говорим за подобряване на здравните и образователните услуги по света“, казва Снайдер, цитирана от британския Guardian.

През последните пет години, откакто неправителствената асоциация прави подобни изчисления, разходите за ядрени оръжия са скочили с 34%, или с над 23 милиарда долара.

На фона на изявления от страна на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Китай и Русия през 2022 година, че „ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води", арсеналът от активни ядрени бойни глави нараства.

Според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) активните ядрени бойни глави са 9585, което се дължи главно на увеличаването на арсенала на Китай от 410 до 500 .

„От Студената война насам не сме виждали подобна ситуация, в която ядрените оръжия да имат толкова значима роля в международните отношения" , казва Уилфред Уан от института.

САЩ и Русия остават най-големите ядрени сили, които притежават около 90% от всички бойни глави. Русия разполага с 4380 разположени или съхранявани ядрени бойни глави, в сравнение със САЩ, които имат 3708, добавят изследователите.

За пръв път след Студената война Германия актуализира плана за военно време


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ се раздели в Европарламента - Никола Минчев и Христо Петров влизат в "Обнови Европа"

В "Обнови Европа" с ПП е и ДПС, Радан Кънев остава в ЕНП, където е и ГЕРБ

11:36 - 26.06.2024
Важно днес

Еврозоната се отлага отново

България не изпълнява критерия за инфлация

10:29 - 26.06.2024
Живот

Продават на търг писмото от Айнщайн, което насърчава САЩ да разработят атомна бомба

Впоследствие ученият е изразил съжаление, че е изпратил въпросното писмо

10:23 - 26.06.2024