Ядрените държави са похарчили 91 млрд. долара за арсенала си Снимка: © Getty Images

Глобалните разходи за ядрени оръжия са се увеличили с 13% до рекордните 91,4 млрд. долара през 2023 г. Това показват изчисления на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN). Целта на неправителствената организация със седалище в Женева, е да бъде наложена глобална забрана на ядреното оръжие.

По нейни изчисления обаче световните ядрени сили са похарчили с 10,7 млрд. долара повече от предходната година и това до голяма степен се дължи на рязко увеличените бюджети за отбрана в САЩ заради геополитическата несигурност, причинена от агресивната война на Русия в Украйна и войната на Израел и Хамас в Газа.

Руският президент Владимир Путин неведнъж заплаши с ядрени оръжия в хода на войната, която Русия води в Украйна от февруари 2022 година.

По-високи разходи за атомни оръжия правят всичките девет ядрени държави в света (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Иран, Пакистан, Индия и Северна Корея).

Китай се смята за втората държава с най-големи разходи за атомни оръжия, макар че бюджетът на азиатската страна (11,9 млрд. долара) е далеч по-малък от този на САЩ, който възлиза на над 50 млрд. долара.

Русия се нарежда на трето място по разходи за ядрени оръжия. Москва е похарчила 8,3 млрд. долара, следвана от Обединеното кралство и Франция.

Оценките за разходите на трите държави с недекларирани ядрени програми (Индия, Пакистан и Израел) са усложнени от липса на прозрачност, отбелязват от ICAN.

Сузи Снайдер, която е един от авторите на изследването, предупреждава, че ядрените държави са „напът да харчат 100 милиарда долара годишно за ядрени оръжия“.

„Тези милиарди биха могли да бъдат използвани за борба с изменението на климата и за спасяване на животни и растения, които поддържат живота на Земята от изчезване, да не говорим за подобряване на здравните и образователните услуги по света“, казва Снайдер, цитирана от британския Guardian.

През последните пет години, откакто неправителствената асоциация прави подобни изчисления, разходите за ядрени оръжия са скочили с 34%, или с над 23 милиарда долара.

На фона на изявления от страна на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Китай и Русия през 2022 година, че „ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води", арсеналът от активни ядрени бойни глави нараства.

Според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) активните ядрени бойни глави са 9585, което се дължи главно на увеличаването на арсенала на Китай от 410 до 500 .

„От Студената война насам не сме виждали подобна ситуация, в която ядрените оръжия да имат толкова значима роля в международните отношения" , казва Уилфред Уан от института.

САЩ и Русия остават най-големите ядрени сили, които притежават около 90% от всички бойни глави. Русия разполага с 4380 разположени или съхранявани ядрени бойни глави, в сравнение със САЩ, които имат 3708, добавят изследователите.

За пръв път след Студената война Германия актуализира плана за военно време


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024