За пръв път след Студената война Германия актуализира плана за военно време Снимка: © Getty Images

За пръв път след Студената война Германия актуализира плановете си в случай на военен конфликт.

Рамковата директива за цялостна отбрана е публикувана тази седмица, съобщава CNN. Документът се състои от 67 страници и предвижда кои мазета и метростанции ще се ползват за бункери, разписва дажби, както и задължителна наборна служба в армията в случай на война.

Това е още един знак за това, че Германия е принудена да адаптира своята отбрана и военна политика след началото на войната на Русия срещу Украйна, въпреки че имаше твърда антимилитаристична позиция през последните 80 г.

Преди дни германският министър на отбраната Борис Писториус заяви по време на изслушване в Бундестага, че страната трябва да е готова за война до 2029 година.

Документът предвижда задължителната наборна служба в армията да бъде възстановена в случай на военен конфликт. Разписано е и, че германската служба по заетостта може да изиска от пълнолетни да работят в определени области, като медицински сестри, в пощите или пекарните.

В случай на война с Русия Германия ще бъде изправена пред криза в доставките, включително на зеленчуци и плодове, пише още в документа, отбелязва CNN. Затова се предвижда правителството да съхранява пшеница, ръж и овес, за да създаде резерв от ориз и варива за снабдяване на населението, особено в градските центрове. Документът предвижда план при евентуално въвеждане на дажби, като се гарантира по един топъл обяд на ден.

Ключови енергийни ресурси като бензин и дизел могат да бъдат ограничени с купони, ако станат оскъдни.

„Руската агресия напълно промени ситуацията със сигурността в Европа - на първо място сред нашите източни партньори от ЕС и НАТО, например в балтийските държави, но също и поради хибридни заплахи като кибератаки, шпионаж и дезинформация тук“, казва германският вътрешен министър Нанси Фезер, цитирана от CNN.

Документът въвежда изисквания за германските болници, в случай че се наложи да се подготвят за лечение на голям брой пациенти за дълъг период от време.

Добавя се, че ако избухне война, германското население не може да разчита „организираната от правителството помощ“ да бъде предоставена незабавно, поради риска „щети да настъпят едновременно на голям брой места“.

Ето защо, се казва в него, цивилните трябва да са готови да помогнат първо на себе си, както и да предоставят помощ на съседите, когато е възможно.

Мазетата, подземните паркинги и метростанциите трябва да се използват като временни бункери, се посочва в документа.

Властите ще имат право да евакуират цивилни в определени райони, но без да разделят семействата, се посочва още в документа.

Актуализираните военновременни планове на Германия идват на фона на постоянната заплаха за сигурността на Европа, която представлява руският президент Владимир Путин. Войната на Русия в Украйна продължава втора година, а опасенията се, че конфликтът може да прерасне в по-широка война с участието на НАТО.

В сряда германският министър на отбраната Борис Писториус беше цитиран от Deutsche Welle да казва: „Трябва да сме готови за война до 2029 г.", като добавя, че "не трябва да вярваме, че Путин ще спре на границите на Украйна.“

Подобни опасения изрази преди време и бившият министър на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, припомня CNN. През февруари той заяви, че „войната идва“ във Великобритания до края на десетилетието, като призова за повече инвестиции в отбраната.

През последните седмици Русия отправи някои от най-острите си предупреждения към Запада досега. Германия, както и други съюзници на Украйна, вече дадоха разрешение на Киев да използва оръжията за удари по ограничени цели в руска територия.

Путин описа предоставянето на западно оръжие като „много сериозна и опасна стъпка“, която според него може да доведе до въоръжаване на враговете на Москва.

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024