Путин заплаши ЕС, че ще осигури далекобойни оръжия за удари по западни цели Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин отправи предупреждение към Германия, че използването на нейни оръжия от страна на Украйна за нанасяне на удари по територията на Русия би било „опасна стъпка“.

Наскоро Берлин се присъедини към САЩ, като разреши на Киев да поразява цели на руска територия с оръжията с голям обсег, които доставя на украинската армия.

Путин заяви, че решението на Германия "може да развали отношенията между Берлин и Москва".

"Подобни действия от страна на Запада ще подкопаят още повече международната сигурност и могат да доведат до много сериозни проблеми“, каза руският държавен главен, цитиран от Euronews.

„Това би означавало тяхното пряко участие във войната срещу Руската федерация и ние си запазваме правото да действаме по същия начин“, коментира Путин.

Той директно заплаши ЕС, като допълни, че може да предостави оръжия с голям обсег на други страни, за да удрят западни цели.

В сряда западен служител и американски сенатор заявиха, че Украйна е използвала американски оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия съгласно новоодобрените указания на президента Джо Байдън.

Байдън разреши употребата на американски оръжия срещу военни цели на руска територия, но само с ограничена цел - за защита на района на Харков - втория по големина град в Украйна.

  • Няколко европейски държави също вече призоваха рестрикциите да отпаднат въпреки заплахите на Путин, че това може да доведе до ескалация на конфликта.
  • Декларация в тази посока прие и Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София преди седмица
  • Според френския президент Еманюел Макрон и генерания секретар на НАТО Йенс Столтенберг западните държави не трябва да се противопоставят, ако се наложи Украйна да нанесе удар във вътрешността на Русия, за да се защити.

Отговаряйки на въпроси на международни журналисти за първи път след встъпването си в длъжност за пети мандат, Путин коментира, че руско-американските отношения няма да се променят, независимо дали Байдън или Доналд Тръмп ще спечели президентските избори в САЩ през ноември.

„Ще работим с всеки президент, когото американският народ избере. Казвам абсолютно искрено, не бих казал, че вярваме, че след изборите нещо ще се промени на руска писта в американската политика“, заяви Путин в рамките на Петербургския международен икономически форум.

Запитан за руските военни загуби, руският президент заяви, че никоя страна не разкрива подобна информация по време на военни действия, но добави, че "загубите на Украйна са пет пъти по-големи от тези на Русия".

Твърденията му не могат да бъдат проверени независимо.


"Картината е много мрачна". Как войната в Украйна срива "Газпром"

Молебен за покойния опозиционер Алексей Навални Полицията в Москва с нови репресии на рождения ден на Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024