Явор Божанков е изключен от групата на БСП Снимка: © Булевард България

Депутатът Явор Божанков е изключен от парламентарната група на БСП малко след като той подкрепи предоставянето на военна помощ за Украйна.

Групата, оглавявана от Корнелия Нинова, е поискала от Божанков да напусне Народното събрание и да "освободи мястото за следващия в листата". Решението за отстраняването му е взето "единодушно" от общото събрание на ПГ на БСП.

Ако Божанков реши, той може да остане в 48 Народно събрание като независим депутат.

Депутатът от Велико Търново вече беше наказан от Нинова с отстраняване от Правната комисия заради това, че не подкрепяше партийната линия по промените в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина беше върната.

От БСП цитират и формалното основание за отстраняването на Божанков от групата, а то е във вътрешния им правилник:

  • "Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание (на ПГ на "БСП за България". Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява".
  • "Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група".

Почти през целия месец ноември Явор Божанков се намираше в Съединените щати, където беше в командировка - за която Нинова е била информирана.

Липсата му направи впечатление както на депутатите, така и на наблюдателите на парламента, тъй като се случи малко след безкомпромисното отстраняване на Божанков от най-важния му пост на зам.-председател на Комисията по правни въпроси.

Божанков е и остър критик на служебното правителство заради реабилитацията на кадри, свързани с ГЕРБ и ДПС в администрацията, както и заради това, което той нарича "репресии от всички държавни органи" срещу неговото семейство заради политическите му позиции.

Депутат от 2017 г. досега - Божанков е част от т.нар. гражданска квота на БСП (т.е. не е партиен член), но е и един от най-активните говорители на партията в Народното събрание.


Депутатът от БСП Явор Божанков в парламента Емоционалната реч на Явор Божанков от БСП за Украйна: Русия няма да спечели тази война!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024