Йордан Рибаров, Lidl: Всички наши колбаси се тестват четири пъти годишно и са без механично отделено месо Снимка: © Lidl
  • Lild първи въвежда стандарт за всички свои колбаси да са без механично отделено месо и все още е веригата, на която всички собствени марки се произвеждат с изисквания над нормативните.
  • В България най-много се консумират варено-пушени колбаси, като варено-пушен бут, контрафиле и гърди, както и кренвирши.
  • Колбасите на Lidl преминават четири физико-химични и микробиологични анализа всяка година, както и ежемесечен органолептичен анализ – за вкус, мирис, цвят, структура.

Българските потребители са категорични, че Lidl е веригата в страната, която предлага най-добро качество на собствените марки. Това показват пет проучвания QUDAL – Quality meDAL, проведени от международната асоциация за сертифициране ICERTIAS през 2022 година сред различни възрастови групи.

Сред отличените продукти са и едни от най-важните за българина - сухите колбаси собствена марка на веригата. Лесно ли се постига това високо качество на достъпна цена, разговаряме с човека, който лично тества 80 вида колбаси от собствените марки на Lidl ежемесечно - Йордан Рибаров, мениджър „Стоково снабдяване“ в Лидл България.


Г-н Рибаров, по какво потребителят може да се ориентира в морето от предложения и да разбере кой колбас е действително качествен, по чиста рецепта?

Потребителят може най-лесно да се ориентира в избора си, като следи за следните два показателя - процента месо в колбаса и броя на съставките. Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория - минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“, които са с около 83% свинско месо. При сурово-сушените колбаси - сушеници, луканки, суджуци, процентът месо в съдържанието трябва да е минимум 90. Тук искам да подчертая, че в Lidl изписваме на етикета този процент, така че потребителят веднага да се ориентира, макар че често другаде не го правят. Нашите собствени марки са с характеристики по-високи от нормативните изисквания. Например кренвиршите ни Pikok са с около 84% пилешко, а имаме и с 84% свинско. Очакванията на нашите клиенти са високи. Затова сме въвели процеси, с които да сме сигурни, че ще ги изпълним.

Разкажете ни какъв всъщност е производственият процес при колбасите.

Зависи какъв тип са. Има две главни категории - с или без термична обработка. Луканката, например, е чист суров продукт, който не е подлаган на термична обработка, за разлика от кренвиршите, които се подлагат на сухо варене, с пара, същевременно се опушват, след което се охлаждат, преди да станат готови за консумация. При шпековите салами процесът отново включва пара и пушек, но след охлаждане и подсушаване продуктът се изсушава още няколко дни. Съответно,

за 1 кг готови кренвирши се използват около 0,7 kg. сурово месо, докато за 1 kg. шпек количеството месо е 1,2 kg., за 1 kg. луканка – от 1,4 до 1,8 kg. сурово месо.

Ако трябва да дам примери от собствените марки на Lidl, висок клас е шпек „Бургас“ на марката ни „Родна стряха“ - с 95,8% свинско месо и от 8 съставки. Шпек Baroni е с 96% месо, но от по-малки и разнородни парчета, тоест разликата идва от качеството на суровината и периода на сушене. Друг пример е филе „Елена“ отново на марката ни „Родна стряха“ – там месото e свинско контрафиле, като на 100 грама готов продукт месото е 185 грама.

Тук е важно да се каже, че всички колбаси собствени марки на Lidl се произвеждат без влагане на механично отделено месо. При механичното отделяне процесът се изпълнява машинно и под налягане, а получената суровина е с високо водно съдържание и ниска хранителна стойност, което изисква влагане на повече консерванти, сгъстители и оцветители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт. Обратно,

ръчно отделеното месо е пряка предпоставка за намаляването на различни добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други.

В Lild първи въведохме това като иновация и все още сме веригата, на която всички собствени марки колбаси са без механично отделено месо. Така имаме възможността да предлагаме на нашите клиенти висококачествени продукти, с автентичен и неподправен вкус не само във високия, но и в ниския ценови клас, осигурявайки още по-голямо разнообразие от колбаси с оптимално съотношение между качество и цена.

Колко и кои са собствените ви марки и с какво се отличават те?

На българския пазар Lidl предлага четири собствени марки колбаси, които съставляват 80% от целия асортимент. Сред тях е добре познатата на клиентите продуктова линия „Родна стряха“, която се прави само и единствено от български производители, като се спазват автентичните рецепти и вкусове от миналото. Традиционни деликатеси като филе „Елена“, Горнооряховски суджук и стандартът „Стара планина“ са същността на тази марка. Филе „Елена“ може да се произвежда в цяла България, при условие че се спазва рецептата, обаче Горнооряховският суджук e регионално защитен, което означава, че може да се прави само в Горна Оряховица.

Baroni е най-достъпната в ценово отношение марка, която въпреки ниската си цена покрива всички критерии за качество без компромис и без МОМ. Всички български продукти Baroni - варено-пушени бут, контрафиле, шпекови салами, кренвирши, луканков салам, сушиеница, суджук, луканка - се произвеждат от най-големия доказан български партньор в сегмента „Месокомбинат Ловеч“.

Pikok е марка, която предлага много добро качество на изгодна цена. Тук разнообразието е наистина голямо - от кренвирши и наденици до варено-пушени ребра и бирени пръчици. Марката предлага и линията

Pikok Pure - продукти без консерванти, овкусители и оцветители,

Те се произвеждат по иновативна технология, при която изкуствените добавки се заместват с натурални, като червено цвекло и витамин С, с минимум 90% месо, по чиста рецепта, в отговор и на нарастващата тенденция в потребителското търсене за по-качествени и чисти продукти, предимно от натурални съставки.

Dulano е собствената марка на Lidl за произведени единствено в Германия специалитети от месо - най-високо качество и продукти, липсващи в другите търговски вериги като цяло. Преобладават нарязаните колбаси, като емблематични са варените, сушените шунки и луканкови салами, например шунка, пастет – немско качество, само от месо. Dulano Selection e подмарка със същото високо качество, но с произход от други държави като Испания, Великобритания и Италия, отличаващи се с висок стандарт, супер специални меса и екзотика във вкуса. Тук смятам, че е интересно да спомена съпоставката на вкуса на българските луканкови салами, които се доближават до луканката, докато вносните са със специфична киселост, характерни за австрийските и немските луканкови салами. И макар че като характеристики на месото продуктите са сходни, важен е процесът на обработка - това е, което ни прави различни.

Какви са тенденциите в консумацията, българинът обича ли да експериментира с вкусовете, или предпочита традиционните рецепти, които познава?

Свинското е най-популярният тип месо при колбасите, като след него се нареждат птичите меса. Най-много се консумират варено-пушени колбаси като бут, контрафиле и гърди, както и кренвирши.

В последните години тенденциозно расте сегментът на нарязаните колбаси като луканков салам, филе „Елена“ и различни варени и сушени шунки.

Растящ интерес генерира и т.нар. сегмент на крайните парчета – продукти с несъвършен търговски вид, но реално със същите качества и на много изгодна цена.

Най-предпочитаната ни собствена марка колбаси е Pikok - те съставляват 1/3 от продажбите от началото на годината. Това се дължи както на оптималното съотношение цена-качество, характерно за всичките ни собствени марки, така и на по-голямото разнообразие продукти в тази конкретна марка. Популярни са кренвиршите Pikok, бирените пръчици, шунка „Прага“, франкфуртери от свински бут, деликатесен салам от цели парчета месо.

Сред моите любими продукти са пастърма „Родна стряха“, с 96% месо, немски охладен пастет Dulano, шварцвалдска шунка.

Как регулирате качеството на колбасите собствена марка на Lidl?

Очакванията на нашите клиенти са високи, затова сме въвели процеси, с които да сме сигурни, че ще ги изпълним. За всички колбаси собствена марка прилагаме строг контрол върху целия процес на производство и доставка, като нашите собствени стандарти за качество са дори по-високи от нормативните изисквания.

Прилагаме контрол още на ниво подбор на доставчиците на месото, защото за нас е важно да предложим продукти с доказан произход, създадени по чисти рецепти.

Също така продуктите преминават четири физико-химични и микробиологични анализа ежегодно, които се извършват в лаборатория - два пъти от наша страна и два пъти от страна на производителя. Изследват се хранителни стойности, сол, влага и химични показатели. Допълнително всички колбаси от собствените марки се подлагат на ежемесечен органолептичен анализ – за вкус, мирис, цвят, структура и др. Аз лично тествам 80 вида колбаси собствена марка всеки месец. Контролът служи и като обратна връзка за доставчика, защото, ако една луканка например не отговаря като структура на критериите, се спира доставката, докато бъде показано необходимото качество. Най-важното условие е осигуряването на константното качество, на което нашите клиенти са свикнали и което, в съчетание с оптималната цена, превръща колбасите ни от собствените марки в продукти без аналог у нас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

На 20 май държавните висши училища няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024
Важно днес

Как родители могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Живот

Основателят на EnduroSat е "Мъж на годината" за 2023 година

Номинирани бяха и Александър Везенков, и Георги Господинов

07:57 - 15.05.2024