Кабинетът избра “спокойствието на концесионерите” пред сигурността на плажа Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет е отменил новите правила за водноспасителната дейност, които трябваше да осигурят възможност за обучение на повече спасители и регламентираха присъствието на повече медици по плажовете на българското черноморие.

Аргументът за отмняната на наредбата, приета от предишното правителство, е, че така се "осигурява спокойствие на концесионерите", става ясно от съобщение на Министерството на туризма.

"През този летен сезон стопаните на плажа ще работят по старата наредба - нещо, за което повече от месец се борихме заедно. Това е голям успех и е голямо спокойствие за стопаните на плажа", коментира решението министърът на туризма Евтим Милошев.

Докато министър Милошев успокоява концесионерите, че ще работят постарому, лятото на 2023 година ще остане в историята като едно от най-черните по брой на удавените у нас.

Само от 1 юли до 31 август миналата година по българското Черноморие са се удавили 51 души, показват официалните данни на ГД "Национална полиция".

Два пъти повече хора са загубили живота си в морето през 2023 г. спрямо 2022 г., когато смъртните случаи са били 25, а през 2021 година – 32.

Загубените човешки животи по българското Черноморие на практика са почти 50% от броя на загиналите в катастрофи в цялата страна в този период, когато обикновено се говори за "война по пътищата". За сравнение – жертвите на катастрофи от 1 юли до 31 август 2023 година са 117.

За трагичната статистика през лято 2023 допринася комбинация от фактори.

От една страна са природни явления като мъртвото вълнение с нетипични за сезона студени течения, но от друга - недостатъчно обучени спасители, малко медици и оскъден контрол от страна на държавата.

Има и още една причина - и тя е намаленият брой постове на спасителите, които Министерство на туризма изисква. Последното е "антиковидна" мярка по предложение на Николина Ангелкова (ГЕРБ), от времето, когато беше ресорен министър. Аргументът за въвеждането ѝ е да се облекчат концесионерите, но изискването за по-голямо отстояние между спасителните постове остава в сила и до момента.

"Лято 2023" е с рекорден брой удавени, има ли обективна причина за това?

Как фирма обучава спасители по Черноморието, без да има лиценз за това

Плаж спасител red flag Само мъртвото течение ли е виновно за големия брой удавени това лято?

Очевидци разказват за неадекватна медицинска помощ на плажа в Созопол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024