За вота в чужбина ще са необходими до 500 нови машини Снимка: © Getty Images

За предсрочните избори на 11 юли ще са нужни от 300 до 500 нови машини за гласуване, предвидени за секциите в чужбина. Това е прогнозата на новия председател на ЦИК Камелия Нейкова, която беше издигната от „Има такъв народ“.

В интервю за БНР тя заяви, че до 15 май трябва да е готово решението на комисията за секциите извън страната, което да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

Камелия Нейкова заяви, че от интервю на Димитър Димитров - член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между комисията и фирмата доставчик на машините – „Сиела Норма“. "Трябва да се установи какви са причините. Това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство", заяви новият председател.

Машините за гласуване още не са платени от ЦИК заради спор със "Сиела"

В събота Димитров заяви, че не е ясно чия собственост са 9600-те машини за гласуване, поръчани за изборите на 4 април. Причината е, че действащият състав на ЦИК все още не е платил сумата по договора за доставка на „Сиела“ – т.е. машините засега не са официално придобити от държавата.

От ЦИК обявиха, че договорът не е приключен, защото фирмата доставчик не е изпълнила всички задължения и е допуснала някои нарушения като изпращане на машините по фирми като „Еконт“. От „Сиела“ казват, че не са получили всички дължими суми.

Държавата плати общо 36 млн. лв. за машините, но все още не е ясно дали доставчик за предсрочните избори ще бъде същата фирма, каза Нейкова.

"Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация", каза председателят на ЦИК. На последните избори зад граница беше отчетена рекордна активност – гласуваха над 180 хиляди български граждани. Сега вече е премахнато и ограничението за максимум 35 секции в страни извън ЕС.

На следващите избори ще се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели заради промените в Изборния кодекс, приети по предложение на „Има такъв народ“. Още при консултациите с президента Румен Радев Нейкова заяви, че е привърженик на машинния вот. Пред БНР обаче заяви, че то крие риск.

"То е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс", каза Нейкова.


Кой печата бюлетините за изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024