Снимка: © getty images

Децата под 11-годишна възраст в Англия, Шотландия и Северна Ирландия вече няма да имат правото да играят с глава по време на футболни тренировки.

Решението бе взето от футболните асоциации на страните, след като проучване на бивши професионални шотландски състезатели разкри, че футболистите имат 3.5 пъти по-голям шанс да починат от дегенеративни неврокогнитивни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Няма доказателства, че именно играта с глава е причина за тези резултати, но от футболните асоциации са решили да вземат тази предпазна мярка, за да предотвратят евентуални рискове.

Мярката бъде налагана постепенно и при по-горни възрастови групи, но за децата над 11 години няма забрани, а само препоръки да избягват играта с глава. Това важи за тренировъчния процес, но не и за официалните мачове:

"Проучването ни показа, че в младежките мачове рядко се играе с глава. Въведените правила се отнасят отговорно към тренировъчния процес, без да влияят на насладата, която децата от всякакви възрасти извличат от футбола," сподели Марк Булингам - изпълнителният директор на Английската футболна асоциация (FA). 

Темата с негативното влияние на честата игра с глава на футболистите нашумя сериозно след трагичната смърт на бившия състезател на "Уест Бромич Албиън" Джеф Астъл. През 2002 година той почина от задушаване на 59 години, като през 2019 дъщеря му разказва пред CNN, че след изследванията патологът сравнява мозъкът му с такъв на боксьор и отличава именно ударите на топката с глава като най-вероятна причина за травмата.

Ограничението бе въведено в САЩ още през 2016 г., а УЕФА също обмислят да предприемат подобен ход за европейските школи по-късно през 2020 г..

Междувременно през януари Университетът на Западна Англия започна проучване, което се надява да изясни връзката между футбола и развитието на деменция. В изследването ще бъдат наблюдавани бивши професионалисти в спорта при мъжете и дамите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите