Забраняват на децата в Англия да играят с глава на тренировки по футбол Снимка: © getty images

Децата под 11-годишна възраст в Англия, Шотландия и Северна Ирландия вече няма да имат правото да играят с глава по време на футболни тренировки.

Решението бе взето от футболните асоциации на страните, след като проучване на бивши професионални шотландски състезатели разкри, че футболистите имат 3.5 пъти по-голям шанс да починат от дегенеративни неврокогнитивни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Няма доказателства, че именно играта с глава е причина за тези резултати, но от футболните асоциации са решили да вземат тази предпазна мярка, за да предотвратят евентуални рискове.

Мярката бъде налагана постепенно и при по-горни възрастови групи, но за децата над 11 години няма забрани, а само препоръки да избягват играта с глава. Това важи за тренировъчния процес, но не и за официалните мачове:

"Проучването ни показа, че в младежките мачове рядко се играе с глава. Въведените правила се отнасят отговорно към тренировъчния процес, без да влияят на насладата, която децата от всякакви възрасти извличат от футбола," сподели Марк Булингам - изпълнителният директор на Английската футболна асоциация (FA).

Темата с негативното влияние на честата игра с глава на футболистите нашумя сериозно след трагичната смърт на бившия състезател на "Уест Бромич Албиън" Джеф Астъл. През 2002 година той почина от задушаване на 59 години, като през 2019 дъщеря му разказва пред CNN, че след изследванията патологът сравнява мозъкът му с такъв на боксьор и отличава именно ударите на топката с глава като най-вероятна причина за травмата.

Ограничението бе въведено в САЩ още през 2016 г., а УЕФА също обмислят да предприемат подобен ход за европейските школи по-късно през 2020 г..

Междувременно през януари Университетът на Западна Англия започна проучване, което се надява да изясни връзката между футбола и развитието на деменция. В изследването ще бъдат наблюдавани бивши професионалисти в спорта при мъжете и дамите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024