Изведена е първата група мигранти от центъра в Овча купел Снимка: © Скрийншот, Euronews Bulgaria

Първата група от 30 души вече е изведена от центъра за бежанци в "Овча купел". Предстои поетапното преместване на още настанени на територията му мигранти в други части на страната.

Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева пред Столичния общински съвет (СОС).

"Центровете за настаняване да са с капацитет не повече от 500 човека и ако е възможно до 300 човека, защото анализът показва, че по този начин контролът е най-добър и, дори ако пак на битова основа възникне разправия, много по-лесно се овладява ситуацията още в центъра", каза Тошева.

В сряда тя заяви, че центърът в "Овча купел" ще бъде поетапно закрит.

По думите ѝ ескалиране на насилието в местата за настаняване няма, но Агенцията страда от сериозна липса на кадри и финансиране.

Преди дни ГЕРБ и ДПС обявиха, че ще спират с промени в закона "кризата в сигурността, свързана с мигрантите". На този фон официално Фронтекс - европейската служба за охрана на границите на съюза, казва, че в последните месеци потокът от мигранти от Турция към България е намалял значително. Това показва и официалната статистика на МВР.

Заявката за "радикални мерки за справяне" със ситуацията дойде от председателите на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски. Сред мотивите са и инциденти с чужденци в София напоследък, като най-сериозният от тях всъщност е насилие от страна на български младежи не срещу "мигранти", а срещу британски студенти от пакистански произход.

Междувременно стана ясно, че организаторът на протеста срещу бежанците в столичния квартал Овча купел, който се проведе във вторник вечер, е кандидат за кмет на района от ГЕРБ.

Темата стана толкова употребявана от видни политически фигури, че се наложи Министерският съвет да даде примери защо твърденията за "безпрецедентен мигрантски натиск" са дезинформация.

Столичният кмет Васил Терзиев също призова настоящата ситуация да не се политизира, след като СОС свика извънредно заседание по въпросите за сигурността в София по искане на общинските съветници на ГЕРБ - СДС.

"Както казах, изполвахме случая за незсвързани инциденти - грабеж, битови свади, емоционално да се съберем. Споделих какво стои в нашите планове, със СДВР заедно ще ги изготвим, за това кои са проблемните райони. С районите кметове какви проблеми има и каква е нашата стратегия, къде да бъдат точките, на които ще слагаме камери, как трите различни екипа, които се занимават с видеонаблюдение, да засилим анализа, който води до конренти политики и това да доведе до по-добро взаимодействие със СДВР", коментира пред журналистите Терзиев.

Освен председателят на Държавната агенция за бежанците в България, на заседанието присъстват още главният секретар на МВР Живко Коцев и директорът на СДВР - Любомир Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024