Организаторът на протеста срещу бежанците се оказа кандидат-кмет от ГЕРБ Снимка: © Скрийншот, bTV

Организаторът на протеста срещу бежанците в столичния квартал Овча купел, който се проведе във вторник вечер, се оказа кандидат за кмет на района от ГЕРБ.

Въпреки това Борислав Тодоров твърдо отрича демонстрацията, на която той е инициатор, да е политическа, "тъй като ние освен политици, сме и хора".

"Радвам се, че вчера протеста не беше политизиран и остана такъв. Аз съм жител на района и искам тук да се подобрят нещата, но трябва да сме наясно - промените се случват през политическите лица. Разговарям с колегите от Столичния общински съвет, тук трябват пари, за да се изгради видеонаблюдение. Разговарям и с колегите от Народното събрание, за да се случат някои законови промени, които да подобрят начина на живот в района", каза Тодоров тази сутрин в ефира на bTV.

Само преди дни ГЕРБ и ДПС съобщиха, че ще спират с промени в закона "кризата в сигурността, свързана с мигрантите".

Впоследствие партията, на която Тодоров е представител, написа в страницата си във „Фейсбук“, че „произтичащите заплахи за националната сигурност вследствие на безпрецедентния мигрантски поток налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС, и минимизиране рисковете за националната сигурност“.

Темата стана толкова употребявана от видни политически фигури, че се наложи Министерският съвет да даде примери защо твърденията за "безпрецедентен мигрантски натиск" са дезинформация.

"Основните ни искания са първо тук да бъде засилено полицейското присъствие и то да бъде постоянно, а не само на патрулен принцип. Искаме и жандармерия да бъде разположена около бежанското общежитие. Искаме охраната на самото общежитие да бъде поета от полиция и жандармерия, а не от частната охрана, която видимо не може да се справи с това да задържи бежанците вътре", каза още Тодоров пред камерата на bTV.

"Но основното ни искане е центърът да бъде изваден извън района", добави кандидатът за районен кмет.

По повод коментарите в социалните мрежи, че на протеста видимо е имало футболни агитки, факли и са се пяли националистически песни, Тодоров отговори така:

"Вчера тук се пяха само две песни - Шуми Марица и сегашният национален химн. Определено националистически песни и изказвания не е имало. Факли се запалиха в края на протеста, даже бих казал, когато той приключи".

На множество видеоклипове в онлайн пространството обаче се чува различна музика от споменатата от Тодоров, както и скандирания от типа "България за българите, бежанците вън". Десетки непълнолетни също бяха забелязани.

"Смятам, че хора от агитките вчера нямаше, иначе най-вероятно щеше да се стигне до някакви провокации", аргументира мнението си организаторът на протеста.

Колкото до непълнолетните лица на протеста, той ги определи като "деца, дошли с майките си". На кадрите от протеста трудно се забелязват майките.


"Безпрецедентният поток" на мигранти е дезинформация, предупреди кабинетът

ГЕРБ и ДПС ще спират със закон „безпрецедентния мигрантски поток“, докато Фронтекс отчита спад


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024