"Безпрецедентният поток" на мигранти е дезинформация, предупреди кабинетът Снимка: © Getty Images

Министерският съвет заклейми като фалшиви новини твърденията, че страната ни е изправена пред "безпрецедентен мигрантски поток".

Реакцията на правителството е в рамките на рубриката му във Фейсбук срещу дезиформацията в социалните мрежи. Тя идва ден, след като лидерите на ГЕРБ и ДПС съобщиха, че ще спират с промени в закона "кризата в сигурността, свързана с мигрантите".

Заявката за "радикални мерки за справяне" със ситуацията дойде от Бойко Борисов и Делян Пеевски. Сред мотивите за предлаганите от тях законодателни промени са и инциденти с чужденци в София напоследък, като най-сериозният от тях всъщност е насилие от страна на български младежи не срещу "мигранти", а срещу британски студенти от пакистански произход.

В профила си във „Фейсбук“ от ГЕРБ пишат, че „произтичащите заплахи за националната сигурност вследствие на безпрецедентния мигрантски поток налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС, и минимизиране рисковете за националната сигурност“.

Ден по-късно от Министерския съвет подчертават - чрез Фейсбук, че криза с мигрантите няма, а "всяването на паника е характерен подход на диктораските режими".

"С наближаването на изборите за Европейски парламент се засилва публичното говорене на определени политици на тема „мигранти“, в синхрон с наратива на Кремъл за „бежанската криза“, който се разпространява в цяла Европа. Български партии, които искат да отклонят страната ни от европейския ѝ път и стандарт на живот, продължават да злоупотребяват със страховете на хората и да насаждат омраза и несигурност чрез фалшиви новини и внушения – този път за несъществуваща „криза с мигранти-престъпници“, се казва в публикация на институцията.

Темата за "мигранти-престъпници" няма общо с акцията на Борисов и Пеевски. Тя беше повдигната от БСП преди седмица в парламентарния контрол, когато лидерката на социалистите Корнелия Нинова и колегите ѝ твърдяха, че от Германия в Бължария са върнати мигранти, които са били осъдени за тежки престъпления. Оказа се, че наистина има такъв случай, само че върнатите хора за българи по рожнение, а не мигранти.

В понеделник. пък в рамките на среща между столичния кмет Васил Терзиев, представители на организации на заведения и министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов беше взето решение за увеличаване полицейското присъствие в София.

Причината - сигурността в столицата.

Повече полицаи ще патрулират в централната градска част, както и в други райони, в които има "сборища на лица с различен произход".

"Предсказанията за „хаос и разруха“, които заливаха обществената среда през 2022 и 2023 година, никога не се сбъднаха. Призоваваме гражданите да не се поддават на внушенията, свързани с новия фалшив политически наратив за "хилядите мигранти-престъпници", които върлуват по улиците", допълват още от МС.

За да подкрепят думите си, от Министерския съвет изброяват няколко факта, които опровергават политическите твърдения, правени в медийното пространство през последните няколко дни:

  • В България няма „безпрецедентен мигрантски поток“. Към 11 март 2024 г. са върнати общо 192 лица от всички страни членки на ЕС според Регламента Дъблин, който България спазва от 2007 г. Още оттогава до ден днешен има редовни полети по договорени трансфери на мигранти, като през всичките тези години от заявените трансфери реално осъществените са не повече от 20%.
  • Капацитетът на бежанските центрове към Държавната агенция на бежанците (ДАБ) е 3 572 места за настаняване. Към момента той е запълнен eдва на 43%.
  • За цялата 2023 г. престъпленията, извършени от чуждестранни граждани у нас, са 287, а от български - 4345. За сравнение, 10 години по-рано, през 2013 г., съотношението е 285 към 10 221.

След новината за приема на България в Шенген пространството беше залято с фалшиви новини, че в замяна на допускането на Българи страната ни ще приеме 6000 мигранти от Австрия, а за година в България са върнати едва 113 бежанци по т.нар. Дъблинско споразумение.


ГЕРБ и ДПС ще спират със закон „безпрецедентния мигрантски поток“, докато Фронтекс отчита спад

След среща на Терзиев с Калин Стоянов и ресторантьори: Засилват полицейското присъствие в София (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024