Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия Снимка: © Getty Images

Най-интересният от трите процеса в Германия срещу крайнодясното движение "Гражданите на Райха", заподозряно в организиране на държавен преврат, започва във вторник във Франкфурт.

Пред съда ще се изправят предполагаемият ръководител на групата - самопровъзгласилият се за аристократ принц Хайнрих XIII, негова руска приятелка и седем други основатели на движението, включително бивш полицай и бивш съдия, който сега е депутат от крайнодясната германска партия AfD.

Според федералните прокурори групата е планирала да щурмува Райхстага в Берлин с въоръжена подкрепа чрез паравоенно свое крило, да арестува членове на Бундестага и да покаже канцлера Олаф Шолц окован по германската телевизия - с надеждата да спечели част от германците на своя страна.

Организаторите са били вдъхновени от щурмуването на Капитолия в САЩ, след като Доналд Тръмп загуби президентските избори.

Групата е част от разрастващо се движение, известно като Reichsbürger или "Граждани на Райха". Броят на членовете му понастоящем се оценява на 23 000 души. Те отказват да признаят легитимността на съвременната германска държава и биха искали границите на Германия да бъдат преначертани до тези отпреди 1918 г.

Процесът във Франкфурт, който се провежда в специално построена сграда от метални контейнери и при засилени мерки за сигурност, е вторият, в който участват конспираторите.

В края на април в Щутгарт започна съдебно дело срещу предполагаемото военно крило на "Гражданите на Райха", състоящо се от бивши войници от специалните служби, полицаи, металург и водопроводчик.

Третият процес, в който на съд ще бъде изправено така нареченото "езотерично крило на групата", включващо лекар и известен готвач, ще се проведе в Мюнхен през юни.

Общо 26 души са подсъдими, като сред тях има ясновидец, зъболекар и пилот любител.

Предполагаемите конспиратори бяха арестувани през декември 2022 г. при мащабна антитерористична акция. Служители на германската полиция щурмуваха десетки къщи, апартаменти и офиси. Двама служители на реда бяха ранени, след като един от участниците в мрежата стреля по тях.

Групата е била обект на разследване в продължение на месеци.

Непосредствено след арестите възникнаха въпроси дали "Гражданите на Райха" наистина са имали възможност да осъществят плановете си или германските власти са преувеличили влиянието им.

В обвинителния акт от 621 страници обаче разследващите многократно подчертават колко добре организирана е била групата, както и колко опасна е била тя.

Германската полиция твърди, че мрежата е натрупала повече от половин милион евро в злато и пари в брой, както и че е притежавала стотици огнестрелни оръжия, десетки хиляди боеприпаси и експлозиви.

"Гражданите на Райха" са разполагали още със сателитни телефони, чрез които да поддържат връзка, след като паравоенното крило е осъществило плановете си да прекъсне националните комуникационни мрежи и електричеството.

Немските медии съобщават, че конспираторите са чакали "деня Х", за да реализират преврата, като един от тях е вярвал, че сигналът е бил смъртта на кралица Елизабет II.


Съдията от опита за преврат в Германия може да бъде отстранена дисциплинарно

Кремъл има план за Германия: Проруски съюз на крайно ляво и крайно дясно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024