Заради една рисунка. Как Русия отне дъщерята на Алексей и възроди практика от сталинизма Снимка: © Getty Images

Русия продължава с репресиите срещу свои граждани заради антивоенни позиции, а в последния пример е замесена и 12-годишната Маша. В един от часовете си по изобразително изкуство тя решава да нарисува жена и дете, застанали до знаме с надпис "Слава на Украйна". Тогава едва ли е осъзнавала, че рисунката ще привлече вниманието на властите, а нейният баща ще понесе последствията.

Изданието "Politico" разказва за случая, който вече се е пренесъл в съда в град Ефремов. Там бащата на Маша - Алексей Москальов, е изправен пред две съдебни дела: едното е за ограничаване на родителските му права, а второто - за "дискредитиране на руската армия", което може да го вкара в затвора.

В центъра на Москва е възможно да забравите, че Русия води война в Украйна, но на места като Ефремов - регион на четири часа път с кола от столицата, картината е различна. По улиците на града има надписи, които призовават за "Свят без нацизъм!". От време на време се чува прелитането на самолет от близката военновъздушна база. А в местното гробище десетки загинали в боевете в Украйна руски войници са току що погребани.

Имената им дори са изброени на уебсайта на училище № 9, което Маша посещава. Проблемите за нея и баща ѝ започват именно там. Малко след началото на войната през април 2022 г. учителката ѝ по рисуване възлага на децата от класа да създадат творби в подкрепа на руските въоръжени сили.

В своята рисунка Маша решава да изобрази жена и дете, застанали до знаме с надпис "Слава на Украйна", а на фона се виждат ракети, идващи откъм руска страна, с послание: "Не на войната".

Версиите за това какво се е случило след това се различават. Според бащата на Маша учителката информирала директора на училището, който след това се обърнал към полицията. Директорът обаче твърди пред медиите, че не е направил подобно нещо.

Във всички случаи на следващия ден бащата и дъщерята са били посрещнати от полицията в училището и са отведени за разпит. Същия ден Москальов е глобен за "дискредитиране на армията" заради коментар в социалните мрежи, в който сравнява руските войници с "изнасилвачи" - като по този начин, според съдебно решение, "подкопава доверието в специалната военна операция".

Ден по-късно семейството отново е разпитано - вече от ФСБ, руската служба за сигурност.

"В продължение на три часа и половина ми казваха, че не възпитавам правилно дъщеря си и казаха, че ще ми я отнемат и ще ме вкарат в затвора", разказва Москальов пред изданието OVD-Info.

Изплашено, семейството се премества в съседен град. Но през декември ФСБ отново почукала на вратата. По разказите на Алексей служителите нахлуват в дома му, пребиват го и го принуждават да слуша руския химн с пълна сила в продължение на часове. Отново му повдигат обвинение за дискредитиране на руската армия в социалните медии, което вече се смята за криминално престъпление, наказуемо с три години затвор.

Алексей е единственият настойник на Маша. Майка ѝ напуска семейството, когато тя е на 3-годишна възраст. Страхувайки се да не изгуби дъщеря си, Москальов споделя историята си с две медии. Два дни след излизането на материала - на 1 март тази година, той е задържан за пореден път.

Въпреки че на следващия ден е освободен под домашен арест, дъщеря му остава под държавна опека. Социалните служби съобщават, че тя е задържана в местния "център за социална рехабилитация". Висока зелена ограда отделя Маша от всеки, който иска да я види или да говори с нея.

По неизвестни причини градските власти са подали молба до съда за ограничаване на родителските права на Москальов. Делото обаче се води при закрити врата и около него се спазва строга конфиденциалност.

Междувременно атаките срещу Алексей продължават в руските медии и в социалните мрежи.

"На ваше място не бих защитавал Москальов. Този човек живее в противоречие с обществото. Това е всичко, което мога да кажа", коментира началникът на полицията в града Андрей Аксьонов.

Местните медии съобщават, че бащата злоупотребявал с наркотици и алкохол - обвинения, които тези, които го познават, категорично отхвърлят.

Пред пететажния жилищен блок на семейството възрастна жена споделя, че не знае нищо за антивоенната рисунка. "Но знам, че Москальов е болен човек", казва тя пред "Politico". Други двама жители на града също потвърждават, че не са чували за случая.

"Преструват се", смята 51-годишната Лариса, една от шепата местни жители в съда, която присъства на съдебния процес. Някога тя е посещавала същото училище като Маша и дори е имала часове по изобразително изкуство от същия учител.

"Подобно нещо беше немислимо по мое време. Ако днес бях родител, нямаше да знам какво да кажа на децата си. Живеем в страна, в която правилата се променят на всеки пет минути", разказва тя.

В онлайн кампанията в подкрепа на Москальов повече от 130 000 души са подписали петиция с искане за освобождаването на Маша. Човекът, който стои зад петицията, е Андрей Морев, политик от опозиционната партия "Яблоко". Той заяви, че дори при сегашната политическа обстановка в Русия общественото недоволство може да повлияе на изхода на делото. "Отговорните лица не обичат, когато хората вдигат буря", казва той.

Има няколко други случая на деца и техните семейства, които са имали правни проблеми заради антивоенни действия. Но случаят с Москальов рискува да създаде важен прецедент, повтаряйки сталинистката практика да се отделят децата на "враговете на държавата" от родителите им и да се оказва натиск върху тях да се отрекат от семействата си, казва Морев пред изданието.

Изслушването по делото на Алексей продължава на 6 април. На практика обаче политически чувствителните дела в Русия имат своя собствена динамика - и след като стигнат до съда, те почти никога не завършват с оправдателна присъда.

Адвокатът на бащата Владимир Биленко казва, че според руското семейно право само заплаха за сигурността или здравето може да бъде основание за отделяне на децата от родителите им. Но в съдебните документи "единствените оплаквания, които видях срещу Алексей, са свързани с политическите му убеждения", допълва той.

Запитан дали смята, че клиентът му ще получи справедлив процес, Билиенко се усмихва криво и казва: "Ако ви кажа, че вярвам в нашите съдилища, ще ми повярвате ли?".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Размирици в Косово: Има ранени войници на НАТО

Близо 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, разположени в Северно Косово, са ранени при сблъсъци

08:10 - 30.05.2023

Nova: Прокуратурата е започнала процесуални действия срещу лицата Ами и Пепи Еврото

Не се съобщава за арест, а операцията е за претърсване и изземване.

07:38 - 30.05.2023

Депутатите заседават извънредно, за да изслушат ръководителите на службите

Изслушванията са по повод разпространеният запис от Националния съвет на ПП

07:34 - 30.05.2023

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023