Заседание за Нотариуса във ВСС се провали заради отпуски на съдиите в колегията Снимка: © Булевард България

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, на което трябваше да бъде разгледан доклад, свързан с дейността на Мартин Божанов-Нотариуса.

Четирима от членовете на колегията - Боян Новански, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров и Стефан Гроздев - не се явиха, защото се оказаха в отпуск. А други двама членове също отсъстваха - Вероника Имова е в болнични, а председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков го нямаше по извънредни лични причини.

Заради масовите отсъствия не беше събран нужният кворум от поне 8 членове на съвета. С това всички точки от дневния ред бяха отложени за следващото заседание, насрочено за вторник, 11 юни.

Днес колегията трябваше да разгледа доклада на специалната комисия, проверяваща факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса. Трябваше да бъде гласувано и искането за удължаване на срока на дейността на комисията поне до 30 септември, тъй като мандатът ѝ изтече на 20 май.

През февруари Съдийската колегия създаде временната комисия, в която влязоха председателите на ВКС и ВАС Галина Захарова и Георги Чолаков, както и още петима членове, припомня правният сайт "Lex".

Tя трябваше да проучи съдебните дела, свързани с групата на Божанов, да бъде изискана информация от редица органи, сред които СДВР, Върховната прокуратурата и ДАНС, а накрая събраните доказателства да бъдат анализирани и обобщени.

На 19 юни е планирано изслушване на Веселин Денков - съпруг на Ивайла Бакалова.

През 2021 г. Нотариуса епублично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол". Тогава той и съдружниците му правят опит да рекетират Ивайла Бакалова с "абонамент" от 100 000 евро, за да извадят мъжа ѝ Веселин Денков от ареста. Двамата разказаха за това пред временната комисия за Нотариуса, която беше създадена и в парламента.

Паралелно Мартин Божанов е уличен в заплахи срещу най-малко двама съдии - Цветко Лазаров през 2016 г. и Владислава Цариградска - през 2019 г.

Божанов беше убит в края на януари тази година. След смъртта му последваха разкрития за огромни сфери на влияние, упражнявани от неговата група, върху съдии, магистрати и други лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024