Опаковането се оказва задача с повишена трудност за хуманоидните роботи Снимка: © Getty Images

Ако си мислите, че пазарът на мобилни телефони е голям, или пък този на имоти или коли, то почакайте следващите десетилетия. На фона на това, което се задава, всички те ще изглеждат като джуджета. Думите са на главния изпълнителен директор на Sanctuary AI – Джорди Роуз.

Компанията, базирана във Ванкувър, Канада, разработва хуманоиден робот, наречен Phoenix. Когато бъде завършен, той ще разбира какво искаме да направи, ще разбира как е устроен светът и предметите в него, ще има и уменията да изпълнява нашите команди.

„Стремим се към най-големия пазар, който някога е съществувал в историята на бизнеса и технологиите – пазарът на труда. Това са всички неща, които искаме някой да свърши“, казва Роуз.

Все пак допълва, че дотам „има дълъг път, който трябва да извървим“.

Той не се ангажира с прогноза след колко време в къщата ви може да има робот, който да пере или да почиства банята, но според други в сектора това може да стане реалност в рамките на 10 години, пише BBC.

Десетки други фирми по света работят върху технологията. Може би най-известната сред тях е Tesla, компанията за електрически автомобили на Илон Мъск.

Тя разработва хуманоидния робот Optimus, който според Мъск може да стане готов за продажби до няколко години.

Не знаем дали това наистина ще се случи, но със сигурност можем да кажем, че с напредъка на изкуствения интелект, развитието на хуманоидните роботи се ускорява.

„Десет години са цяла вечност спрямо темпото, с което се развива технологията. Всеки месец има нови фундаментални разработки в света на AI,“ казва Роуз, който има опит в теоретичната физика.

В последната година представянето на мощната версия на ChatGPT и способността му да генерира свързан текст, предизвика огромен интерес и повиши инвестициите в развитието на AI технологията.

Разработването на изкуствен интелект, който да позволи на робот да изпълнява конкретни задачи, обаче се оказва далеч по-сложна задача.

За разлика от ChatGPT и конкурентите му, хуманоидните роботи трябва да се движат в пространството и за целта трябва да разбират как работи светът около тях.

Задачи, които са лесни за изпълнение за повечето хора, всъщност представляват огромно предизвикателство за хуманоидните роботи.

Пример за това е тестов проект, в който роботът Phoenix трябва да сгъне и опакова дрехи в найлонови торбички.

„Торбичките са едновременно меки и тънки, прозрачни са и имат отвор. Задачата включва множество сложни процеси в роботизираната система, управлявана от AI“

Именно заради подобни предизикателства, Sanctuary разработва система, чрез която обучава Phoenix как да се справя със специфични задачи като опаковането.

В партньорстео с друга компания тя ще заснема как се извършва дадена задача и след това ще дигитализира целия процес.

Събраните данни ще се използват за създаването на виртуална среда, в която ще бъдат пресъздадени обектите, ще се симулират и ефектите на гравитацията и съпротивлението върху обектите.

След това изкуственият интелект ще може да практикува задачата в тази виртуална среда. Може да има милион опита и когато разработчиците смятат, че AI е овладял събитието във виртуалния свят, ще му бъде позволено да опита във физическия свят.

По този начин Phoenix вече е обучен да изпълнява около 20 различни роли.

Джорди Роуз вижда това като възможност за хуманоидните роботи да овладеят специфични умения, от които бизнесът има нужда.

Едно от най-големите предизвикателства е да се даде на робота усещане за допир, така че машината да знае колко натиск да приложи върху даден обект.

А щом опаковането в найлонови торби се оказва толкова тежка за машините задача, хуманоидните роботи сякаш вече не изглеждат толкова страшни, колкото някои от холивудските им събратя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023