Зеленски подписа закона за националните малцинства. Приемането му беше поискано от ЕС Снимка: © Twitter/FLASH

Украинският президент Володимир Зеленски подписа Закона за националните малцинства, който е едно от формалните условия за бъдещо присъединяване на страната му към Европейския съюз.

Законът забранява дискриминацията срещу националните малцинства и гарантира равни "граждански, политически, социални, икономически, културни и езикови права и свободи", включително право на образование за малцинствата, както и свободното използване на техния език.

В документа се посочва, че тези права могат да бъдат ограничени "в интерес на националната сигурност". Законът беше приет от Върховната рада в началото на декември, а сега вече е официализиран чрез подписа на Зеленски.

С приемането му се укрепват правата на няколко малцинствени групи на територията на страната, включително и на българската диаспора. Българите са петата по численост народност в Украйна и съставляват 0,42% от населението, според данните от преброяването през 2001 г. В Украйна живеят още руснаци, беларуси, молдовци, поляци, унгарци и румънци.

От години ЕС настоява за реформи в украинското законодателство, които да отговарят на стандартите на ЕС.

Исканията възникнаха още през 2017 г. във връзка с промени в образователния закон на Украйна, с които се въведе задължително обучение на украински език след 5. клас. В училищата продължава да се учи майчин език, когато той е различен от официалния, в предучилищния и началния училищен курс. Забрани за използване на роден език не са въвеждани, но въпросната опорна точка упорито се разпространява от руската пропаганда, която твърди, че промяната стеснява езиковите права на малцинствата.

Възражения срещу образователните промени имаше и от страна на Унгария, която в продължение на години настоява Киев да приеме законодателство, гарантиращо защитата на малцинствата.

От началото на руската война в Украйна присъединяването на страната към ЕС се превърна в централен въпрос, а през юни тя официално получи статут на кандидат-членка на блока. Пътят, който Киев трябва да извърви, за да стане пълноправен член на Съюза, обаче е дълъг и включва редица реформи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024