Жената, която предсказа световната финансова криза, се завръща с нова банкова прогноза Снимка: © YouTube_screenshot/@Forbes

Мередит Уитни, станала известна като „Оракула на Уолстрийт“ заради предсказването на Голямата финансова криза, възобновява дейността на фирмата си в момент, когато прогнозира, че отново голям брой банки могат да изчезнат. Според нея комбинация от неблагоприятни фактори, сред които жилищният пазар в САЩ и новите банкови регулации, ще превърнат самостоятелното оцеляване на финансовите институции във все по-трудна задача. Това ще се отрази на цените на акциите им и ще ги направи привлекателни цели за придобиване.

„Има основателни причини, поради които инвеститорите не искат да залагат на банкови акции в момента“, каза Уитни пред Financial Times. „Ще има много по-малко банки.“

Изследователската компания на Уитни е специализирана в областта на банковите акции, но пише и тематични материали за икономиката. Наскоро фирмата се започна да предлага услуги за индивидуални инвеститори срещу месечен абонаменти и планира да още по-специфични изследвания срещу по-висока сума – знак за задълбочаване и увеличаване на дейността.

Самата Уитни прогнозира вълна от сливания, която ще намали броя на средните по размер кредитори, особено в райони на САЩ като Тексас, които продължават да показват икономически растеж. „В момента регионалните банки се сблъскват с много препятствия“, казва тя. „Просто не се знае какъв натиск ще бъде оказан върху тях при отпускането на заеми, а също и с какви капиталови изисквания може да се сблъскат.“

Уитни се прочу след финансовата криза с прозорливото си изказване за жилищния балон и за това, че той ще доведе до значителни проблеми за най-големите банки в страната.

Тя е най-известна с предупреждението си през есента на 2007 г., почти година преди финансовата криза, че Citigroup, тогава най-голямата банка в САЩ, се е запътила към фалит. В рамките на няколко месеца тогавашният главен изпълнителен директор на Citi Чък Принс си тръгва, а през 2008 г. на компанията е хвърлен спасителен пояс. През следващите две години акциите ѝ се сринаха с повече от 95%. Десетилетие и половина по-късно цената им все още не са се възстановила напълно.

Последващите прогнози на Уитни обаче не са така проникновени. През 2011 г. тя каза, че силно задлъжнелите градове и други местни власти, както и нарастващите пенсионни задължения, ще предизвикат срив на пазара на общински облигации, който така и не се случи. През 2013 г. открива хедж фонд, който затваря около две години по-късно след слаби резултати.

Според нея големите банки като цяло в момента са в добро финансово състояние и разполагат с финансови средства, за да поемат разходите за новите регулации. Ако има рецесия, смята Уитни, тя ще бъде лека.

Най-голямо внимание – сега, след като поднови дейността на фирмата си – тя обръща на жилищния пазар в САЩ. Според нея той ще навлезе в продължителен спад, но няма да се срине.

Уитни обяснява, че жилищният пазар в САЩ е облагодетелстван от по-малкия ливъридж в сравнение с 2007 г., тъй като средностатистическият собственик притежава ипотека, която е само 30% от стойността на жилището му. Това означава, че малко от купувачите ще се окажат в ситуация, в която дължат повече, отколкото струва къщата им, и ще бъдат принудени да я продадат или ще се стигне до нейното изземване.

Прогнозира на „оракула“ е, че цените на жилищата в САЩ ще спаднат с най-много 2-3% през следващите пет години. А по отношение на търговията с недвижими имоти е настроена оптимистично, включително защото очаква завръщане на служителите в офиса. А това ще обърне скорошния спад в стойността на офис сградите и другите имоти в градските центрове.

Уитни също така смята, че регионалната банкова криза е отминала, въпреки че икономическите условия все още са в ущърб на много по-малки институции. „Silicon Valley Bank и другите, които се сринаха – гледам на тях като на непредизвикани грешки“, коментира тя, посочвайки приличните финансови резултати за първото тримесечие в подкрепа на тезата си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024