Жените, готови да стъпят на световната политическа и бизнес сцена през 2021 Снимка: © Getty Images

Всяка година списания като Forbes и Time изготвят класации на най-влиятелните жени в света. В повечето случаи челните позиции са резервирани за едни и същи хора, а включването и изпадането от списъците е често срещано явление заради избори, фалити и придобивания на компании или лични решения за бъдещето.

Понякога границата между провала и успеха е един подпис под рисков договор или правилно проведена политическа кампания. Със сигурност в света има много влиятелни жени, а през 2021 на голямата сцена в политиката и бизнеса ще изгреят нови лица.

Йозлем Тюречи

Лекарят е съпруга на съоснователя на фармацевтичната BioNTech Угур Шахин и заедно с него създава компанията преди осем години. Днес, в колаборация с Pfizer, фирмата вече има една от най-ефикасните ваксини срещу Covid-19, с която Европа, САЩ и други страни започнаха масови имунизации.

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света

В началото на годината Тюречи и Шахин са съсредоточени в разработване на имунотерапия срещу рак, но виждат как коронавирусът може да се превърне в глобална пандемия и успяват да убедят целия си екип да промени коренно посоката на работа. Двамата отменят своята ски ваканция, събират екип от 400 души и дават началото на проект „Светлинна скорост“ – така се нарича програмата за разработване на ваксината, защото не може „да губят“ време.

Интересното е, че Тюречи, също като Шахин, е дъщеря на турски имигранти, която дълги години живее в Германия. Двамата се срещат в клиниката към Университета в Майнц и се женят през 2002 г. Създават фармацевтичната „Ganymed“, която през 2016 е придобита от японската Astellas за 1,4 млрд. евро.

Над десетилетие след като през 2008 основават BioNTech, за Йозлем Тюречи и Угур Шахин идва големият пробив. Ваксината им е с 95-процентова ефикасност и семейството вече е сред стоте най-богати германци след рязкото покачване на акциите на компанията.

Очаква се през 2021 Тюречи да има още по-голямо влияние в медицината, особено ако препаратът срещу Covid се окаже наистина толкова ефективен, колкото сочат клиничните тестове.

Анна Диамандопулу, Керсти Калюлайд и Сесилия Малмстрьом

И трите са фаворити да оглавят Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Диамандопулу, Калюлайд и Малстрьом вече имат огромно влияние в Европа и смятат да го използват през 2021 г.

Първата е бивш еврокомисар по заетостта и социалната политика от 1999 до 2004 и има дълга кариера в гръцката политика. Тя бе министър на образованието, както и на развитието, конкуренцията и корабоплаването. В момента е президент на базирания в Атина тинк танк DIKTIO. Целта на организацията е европейска интеграция.

Калюлайд е президент на Естония от октомври 2016 насам и е първата жена на този пост, както и най-младият държавен глава на страната. При избирането си тя е на 46 години. Политикът е бивш държавен служител и представител на Естония в Европейската сметна палата от 2004 до 2016 г. След няколко неуспешни кръга на президентските избори в Естония, е номинирана от мнозинство депутати от различни парламентарни партии.

Малмстрьом е шведски политик от Либералната народна партия. От 2014 до 2019 е еврокомисар за търговията, а преди това е министър по европейските въпроси в Швеция и евродепутат.

Джасинда Ардърн

След като се превърна в един от героите в борбата срещу Covid пандемията и помогна на Нова Зеландия да овладее пандемията, ще бъде интересно да видим дали премиерът Джасинда Ардърн ще има по-голямо влияние на глобалната политическа сцена през 2021.

Тя стана един от лидерите с най-добра реакция срещу епидемията и през 2020 нейната Лейбъристка партия запази властта си с рекордно висока подкрепа. Политическата сила спечели абсолютно мнозинство в парламента за първи път в историята, след като 49% от гражданите я подкрепиха.

Ардърн предприе навременни мерки по време на първата вълна и затвори острова, ограничавайки разпространението на заразата. Проведе масово тестване, като не отбелязваше колко важни са действията на управляващите, а поставяше акцента върху гражданите. Намали заплатата си с 20% заради кризата, с което още повече спечели доверието на новозеландците.

Добавяме и интересните ѝ брифинги, които снима сама с кабинета си, както и връзката ѝ с хората на острова, и можем да видим защо тя е най-популярният премиер в страната от десетилетия насам.

Нгози Оконьо-Ивеала

Малцина може би са чували за 66-годишната нигерийка, която е икономист и експерт по международно развитие. Завършила е Масачузетския технологичен институт и в момента е в борда на някои от най-влиятелните компании в света – Standard Chartered, Twitter, Gavi (глобално здравно партньорство с цел увеличаване на достъпа до имунизация в бедните страни).

Оконьо е първата жена, която става финансов министър на Нигерия, и е най-дълго задържалата се на поста. В продължение на 25 години работи за Световната банка, а сега е на път да се превърне в първата жена, която да оглави Световната търговска организация.

Forbes Africa я избра за Човек на годината на континента за 2020.

Джулия Крийк

36-годишната бизнес дама е основател и изпълнителен директор на Everlywell – компания, която разработва продукти за медицинско тестване в домашни условия.

В началото на декември Крийк обяви, че във фирмата се влива капитал на стойност 175 милиона щатски долара, което я оценява на 1,3 млрд. По време на пандемията все повече хора изпитват нужда от тестове у дома и Джулия е сигурна, че Everlywell ще продължи да расте.

„Надявам се, че ще се окажем едни от големите победители по време на епидемията“, каза тя пред Forbes.

Перлена Игбокве

Тя е председател на Universal Studio Group и отговаря за всички аспекти на креативната част и продукцията на трите студия на NBC Universal. В момента осъществява пряк контрол върху 2500 часа телевизионна програма, която е излъчвана и стриймвана по целия свят.

Игбокве е родена в Лагос – Нигерия – и трябва да бяга от селото си заради бомбардировки по време на Гражданската война. На шест години се озовава в САЩ и завършва Йейл със специалност изкуства, а сега е първата жена от африкански произход, която е начело на едно от големите телевизионни студиа в САЩ.

Джанет Йелън

Когато попаднете на името на Джанет Йелън, няма как да не забележите колко често то е съпътствано от уточнението "първата жена начело на...".

На 74 години Йелън е постигнала повече в професионалния си живот, отколкото други икономисти могат да мечтаят. Тя е бивш председател на Федералния резерв (първата жена на този пост), главен икономически съветник на Бил Клинтън по време на азиатската финансова криза, преподавател по икономика в Харвард и Бъркли.

Сега Йелън се готви за поредната си ключова роля в управлението на американската икономика. Тя е фаворит на новоизбрания президент Джо Байдън за поста финансов министър на САЩ и отново би станала първата жена на тази ръководна позиция. До отговорния пост я дели само одобрението на Сената.

Джанет Йелън, която тръгва на почивка с куфар книги, може да е първата жена финансов министър на САЩ

Ще е интересно как би се справила с кризата, тъй като ще наследи висока безработица, увеличаващи се заплахи за оцеляването на малките предприятия и повторно свиване на потреблението след първия шок на пандемията от пролетта на 2020.


Прочетете още:

От SpaceX до Холивуд: Хората, прославили България по света през 2020

Известните личности, които загубихме през 2020

15 незабравими снимки от спорта през 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024