Френското председателство на ЕС започна от 1 януари 2022 г., а Париж отдаде чест на символичното си лидерство подобаващо - Айфеловата кула, например, беше осветена в синьо и украсена с 12-те европейски звезди.

Замяната на френския трикольор със знамето на ЕС под свода на Триумфалната арка обаче се оказа повод за политически скандал навръх Нова година.

Това не е първият случай, в който синият флаг се издига при историческия паметник в Париж - на 1 юли 2008 г. когато страната отново председателства Съвета на ЕС, събитието отново е почетено с издигане на знамето.

Le Figaro обаче обръща внимание, че тогава символът на ЕС е поставен редом до националното знаме, а не го сменя. Вестникът посочва още, че Триумфалната арка "не е обикновено публично пространство", а символизира националната гордост от времето на Наполеон насам. Украсяването й с трикольора става традиция след освобождението на Париж от нацистката окупация през 1944 г.

Фактът, че Франция се намира в разгара на предизборната кампания за президентските избори през април, също допринесе за полемиката.

Съперниците на Еманюел Макрон от десния и националистическия спектър се възползваха от случая, за да превърнат темата в медийна сензация.

От крайнодесните претенденти за Елисейския дворец Ерик Земур и Марин льо Пен, до кандидат-президента на умерените консерватори от "Републиканците" Валери Пекрес - опозицията на Макрон настоя европейското знаме да бъде свалено от Триумфалната арка.

Марин льо Пен обяви новата украса на арката като "провокация" и "обида спрямо онези, които са се борили за Франция".

"Дължим го на всички воини, които са проляли кръвта си за трикольора. "Да" на председателството на ЕС, "не" на изтриването на френската идентичност", написа Валери Пекрес, бивш министър на висшето образование и науката по време на президентския мандат на Никола Саркози.

Ерик Земур обвини Еманюел Макрон в това, че е допуснал "възмутително" отношение спрямо Триумфалната арка - при това за трети път.

"След вандализирането и пакетирането, сега идва безобразието", пише той в Twitter, като напомня за изпочупените орнаменти на паметника по време на бунтовете на "Жълтите жилетки" през 2018 г. и за опаковането на арката през есента на 2021 г. по проекта на Кристо.

Синят флаг със звездите остана на мястото си само за един ден - между настъпването на Нова година на 1 януари и нощта на 2 януари. Министърът на европейските въпроси Клеман Бон обяви, че свалянето му в неделя сутрин е било планирано предварително и "не става дума за отстъпление".

Той нарече "огромен срам" използването на паметта за ветераните от войните в избухналия скандал около символичното отдаване на чест към ЕС.


Ерик Земур: Медийният провокатор, който изпревари Льо Пен по пътя към властта на Макрон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024