Френското председателство на ЕС започна от 1 януари 2022 г., а Париж отдаде чест на символичното си лидерство подобаващо - Айфеловата кула, например, беше осветена в синьо и украсена с 12-те европейски звезди.

Замяната на френския трикольор със знамето на ЕС под свода на Триумфалната арка обаче се оказа повод за политически скандал навръх Нова година.

Това не е първият случай, в който синият флаг се издига при историческия паметник в Париж - на 1 юли 2008 г. когато страната отново председателства Съвета на ЕС, събитието отново е почетено с издигане на знамето.

Le Figaro обаче обръща внимание, че тогава символът на ЕС е поставен редом до националното знаме, а не го сменя. Вестникът посочва още, че Триумфалната арка "не е обикновено публично пространство", а символизира националната гордост от времето на Наполеон насам. Украсяването й с трикольора става традиция след освобождението на Париж от нацистката окупация през 1944 г.

Фактът, че Франция се намира в разгара на предизборната кампания за президентските избори през април, също допринесе за полемиката.

Съперниците на Еманюел Макрон от десния и националистическия спектър се възползваха от случая, за да превърнат темата в медийна сензация.

От крайнодесните претенденти за Елисейския дворец Ерик Земур и Марин льо Пен, до кандидат-президента на умерените консерватори от "Републиканците" Валери Пекрес - опозицията на Макрон настоя европейското знаме да бъде свалено от Триумфалната арка.

Марин льо Пен обяви новата украса на арката като "провокация" и "обида спрямо онези, които са се борили за Франция".

"Дължим го на всички воини, които са проляли кръвта си за трикольора. "Да" на председателството на ЕС, "не" на изтриването на френската идентичност", написа Валери Пекрес, бивш министър на висшето образование и науката по време на президентския мандат на Никола Саркози.

Ерик Земур обвини Еманюел Макрон в това, че е допуснал "възмутително" отношение спрямо Триумфалната арка - при това за трети път.

"След вандализирането и пакетирането, сега идва безобразието", пише той в Twitter, като напомня за изпочупените орнаменти на паметника по време на бунтовете на "Жълтите жилетки" през 2018 г. и за опаковането на арката през есента на 2021 г. по проекта на Кристо.

Синят флаг със звездите остана на мястото си само за един ден - между настъпването на Нова година на 1 януари и нощта на 2 януари. Министърът на европейските въпроси Клеман Бон обяви, че свалянето му в неделя сутрин е било планирано предварително и "не става дума за отстъпление".

Той нарече "огромен срам" използването на паметта за ветераните от войните в избухналия скандал около символичното отдаване на чест към ЕС.


Ерик Земур: Медийният провокатор, който изпревари Льо Пен по пътя към властта на Макрон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024