Знамето ни е синьо и жълто и друго няма да вдигаме. Как Украйна отвърна на папата Снимка: © Getty

Украйна реагира на думи на папа Франциск, които бяха изтълкувани в различни медии като призив страната "да развее бяло знаме" и да пристъпи към преговори за мир с Русия.

Външният министър на нападнатата страна Дмитро Кулеба написа в социалната мрежа Х, че "най-силен е този, който застава на страната на доброто в битката между доброто и злото, а не се опитва да ги изравни, наричайки това "преговори".

"Нашето знаме е синьо и жълто. Под него живеем, умираме и побеждаваме. Други знамена няма да вдигаме", написа още Кулеба.

"Що се отнася до бялото знаме, ние знаем тази стратегия на Ватикана от историята на първата половина на 20 век. Призовавам ви да не повтаряте исторически грешки и последователно да подкрепяте Украйна и нейния народ в справедливата борба за собствения им живот", допълни украинският министър.

Самият той не назовава папа Франциск, но изявлението му звучи като отговор на публикациите за казаното от него. Интерпретациите на думите на главата на Католическата църква - част от интервю, чието публикуване предстои, накара и Ватикана да излезе с уточнение, че не става дума за призив за капитулация, а за призив за хуманност.

Призова ли папа Франциск Украйна да развее бялото знаме

Примерът на Кулеба от началото на миналия век вероятно е свързан с датата 20 юли 1933 г., когато е подписан договор между управляваната от нацистите на Адолф Хитлер Германия и Ватикана. Целта на документа е спиране преследването на католическите институции.

"Благодарни сме на Негово Светейшество папа Франциск за неговите постоянни молитви за мир и продължаваме да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи повече от един милион украински католици, повече от пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци", добави още министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024