Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данните на европейските си потребители на сървъри в САЩ, Facebook и Instagram може да бъдат спрени в цяла Европа. Това е предупредил собственикът на технологичния гигант Марк Зукърбърг в годишния доклад на компанията, представен пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ миналия четвъртък.

Лондонското бизнес издание City A.M., The Guardian и New Zealand Herald цитират части от документа, които засягат трансатлантическия трансфер на данни, регулирани доскоро чрез така наречения „Щит за поверителност“. Докладът включва и други примерни споразумения, които Meta използва или е използвала за съхраняване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Действащите споразумения, които дават възможност за прехвърляне на данни, в момента са подложени на сериозен контрол в ЕС.

Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията не ѝ бъде позволено да използва сегашния модел на споразуменията "или алтернативи", тя "вероятно" вече няма да може да предлага много от своите "най-важни продукти и услуги" - включително Facebook и Instagram - в ЕС, пише в доклада, цитиран от посочените медии.

Обменът на данни между държави и региони е от решаващо значение за предоставянето на услугите на компанията майка на Facebook и за целенасочената реклама. Затова тя използваше „Щита за поверителност“ като правно основание за извършване на трансферите. 

Този договор обаче беше отменен от Съда на Европейския съюз през юли 2020 г. заради нарушения, свързани със защитата на данните. Оттогава насам ЕС и САЩ съобщаваха няколко пъти, че работят по нова, актуализирана версия на договора. Някои анализатори посочват, че заплахата на Meta е с цел забързване на процеса и уговаряне на по-добри условия.

В допълнение към „щита“, Meta използва и т.нар. типови споразумения - или стандартни договорни клаузи - като юридическа основа за обработка на данни от европейски потребители на американски сървъри. Тези примерни споразумения са подложени на затегнат контрол в Брюксел и други части на ЕС.

City A.M. са се свързали с Джон Нолан – директора на комуникациите в лондонския офис на Meta, който не отрича цитираното в годишния доклад. Той е насочил медията да търси отговор в изявление на Ник Клег – вицепрезидента на компанията по глобални въпроси и комуникации.

Клег предупреждава, че "липсата на безопасен, сигурен и законен международен трансфер на данни ще навреди на икономиката и ще попречи на растежа на бизнесите в ЕС, работещи с данни, точно когато се опитваме да се възстановим от пандемията Covid-19".

"Въздействието ще се усети от големи и малки предприятия в различни сектори", допълва той. "В най-лошия случай това може да означава, че малък стартиращ технологичен бизнес в Германия вече няма да може да използва базиран в САЩ доставчик на облачни услуги. Испанска компания за разработване на продукти вече няма да може да извършва дейност в няколко часови зони. Френски търговец на дребно може да установи, че вече няма как да поддържа кол-центъра си в Мароко“.

"Докато законодателите работят за намирането на устойчиво и дългосрочно решение, ние призоваваме регулаторите да възприемат пропорционален и прагматичен подход, за да сведат до минимум смущенията в работата на хилядите предприятия, които, подобно на Facebook, добросъвестно разчитат на тези механизми за прехвърляне на данни по безопасен и сигурен начин“, казва Ник Клег.

След изявлението му Facebook са се свързали с медията за втори път, като говорител на Meta е заявил пред City A.M.: "Нямаме абсолютно никакво желание и планове да се оттегляме от Европа, но реалността е такава, че Meta, както и много други компании, организации и услуги, разчитат на прехвърлянето на данни между ЕС и САЩ, за да могат да предоставят глобални услуги“.

"Подобно на други компании, ние спазваме европейските правила и разчитаме на стандартни договорни клаузи, както и на подходящи мерки за защита на данните, за да оперираме с глобални услуги. По принцип предприятията се нуждаят от ясни, глобални правила, за да защитят трансатлантическите потоци от данни в дългосрочен план. Подобно на повече от 70 други дружества от широк кръг индустрии, ние следим отблизо потенциалното въздействие върху нашите европейски операции в хода на тези събития“, допълват от Meta.

Всичко това се случва в период, в който Facebook загуби около 200 милиарда долара от пазарната си стойност, след като обяви загуба на около половин милион активни потребители през последната четвъртина на 2021 г.


Зукърбърг разбра по трудния начин, че съперниците са го надхитрили, а хората не вярват в метавселената

Потребителите на Facebook намаляват за пръв път в историятаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията