Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят" Снимка: © Булевард България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да коментира пред журналисти казуса с назначаването на служебен премиер, но лаконично заяви, че "мераклии" за поста винаги ще се намерят.

Той беше попитан дали може да се стигне до ситуация, в която страната да остане без служебен министър-председател заради конституционните промени. Борисов обаче не вярва, че това ще се случи:

"Аз мисля, че президентът е отговорен човек и на него в случая може да се разчита да не влезем в такава колизия, от която искате да се страхуваме всички".

Съгласно последните промени в Конституцията при сформирането на служебен кабинет президентът има право да посочи премиер, но трябва да избере от списък с 10 хора, които заемат длъжности в държавата. От тях най-напред отпаднаха омбудсманът Диана Ковачева, която беше избрана за съдия в Страсбург, както и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка.

Друг възможен "кандидат" - управителят БНБ Димитър Радев, даде да се разбере, че отпада от вариантите, тъй като "не е добра идея централната банка да се намесва в политически процеси". Ако някой от подуправителите на централната банка решат да приемат поста на служебен министър-председател, те ще трябва да напуснат постовете си в БНБ.

Още преди срещите в президентството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента да не посочва за служебен премиер нито председателя на Народното събрание Росен Желязков, нито председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

В петък президентът Радев ще проведе срещи с подуправителите на БНБ, както и с двамата зам.-председатели на Сметната палата.

Това е първият път, когато се сформира служебен кабинет според последните промени в Конституцията, които ограничават възможностите за избор на служебен премиер. Попитан за коментар относно реалното прилагане на тези поправки, Борисов прехвърли отговорността на партньорите си от ПП-ДБ, като се измъкна с това, че се е "доверил" на Христо Иванов и правосъдния министър Атанас Славов.

"Аз съм се доверил на Христо Иванов. Г-н Славов е доктор по конституционно право. Тези въпроси ще ви ги отговарят те", каза лидерът на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024