Бивш конституционен съдия от ГЕРБ получи нова служба в Народното събрание

Доскорошният конституционен съдия Анастас Анастасов се оказа новият директор на Правната дирекция в Народното събрание, съобщава "Капитал".

Медията цитира свои източници, според които Анастасов е назначен без конкурс "по заместване", след като досегашната ръководителка на службата Пролет Михайлова е преместена като главен редкатор на Държавен вестник. Михайлова пое позицията само преди няколко месеца, след като Росен Желязков отстрани тогавашната титулярка Ива Митева чрез преструктуриране.

Изборът на Анастас Анастасов на този административен пост е странен на фона на факта, че от 2012 до края на 2021 г. той заемаше място в най-престижната институция за юридическата професия в България - Конституционния съд.

Преди това той е бил прокурор и съдия в Ямбол, от 2001 до 2009 е бил председател на местния Районен съд, а от 2009 до 2012 г. беше депутат от ГЕРБ и заместник на Цецка Цачева.

Не е ясно с какво се е занимавал след края на мандата си като конституционен съдия, освен че, според "Капитал", е бил сътрудник на Комисията по вътрешна сигурност в 49 Народно събрание (т.е. от април 2023 досега).

Не е ясно и защо председателят на НС Росен Желязков е побързал да трудоустрои бившия си колега от ГЕРБ в момента, в който текат преговорите по ротацията на властта.

Самият Анастасов е напуснал Конституционния съд с високи привилегии, които се полагат на всеки член на институцията заради статута ѝ.

Всеки конституционен съдия получава обезщетение от 20 месечни заплати при края на 9-годишния си мандат.

За справка, заплатите им са 90% от възнаграждението на председателя на КС, а то е равно на средноаритметичната сума от заплатите на президента и председателя на парламента.

Съдиите от КС имат и право да се пенсионират веднага след изтичането на мандата им, независимо дали са навършили пенсионна възраст (Анастасов напусна КС през ноември 2021, когато беше на 56 г.).

Дирекция „Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз“, която Анастасов вече ръководи, подпомага правно-експертно и технически провеждането на пленарните заседания на Народното събрание, както и парламентарния контрол.

Дирекцията отговаря за достоверността на финалните текстове на приетите от Народното събрание актове, дава правни консултации, изготвя правни анализи, становища и предложения по внесените законопроекти, включително по привеждането им в съответствие с правото на Европейския съюз.

Тя подпомага работата на Народното събрание чрез даване на правни становища по доклади и препоръки към Република България, приети в рамките на Европейския съюз и на международни правителствени организации.

Дирекцията участва в процеса по парламентарно наблюдение и контрол по въпросите на Европейския съюз чрез оказване на експертна помощ и поддържа информационен масив с документи на Европейския съюз


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024