Владимир Путин е всеизвестен с психологическите си трикове преди срещи с чуждестранни лидери - един от тях е да принуждава президенти, премиери и други ръководители на делегации да го чакат, без да знаят кога ще бъдат допуснати до среща. Понякога закъснението му е толкова голямо, че отсрещната страна започва да се пита дали изобщо разговорът ще се проведе.

През 2008 г. например тогавашният министър-председател на България Сергей Станишев чака цели 3 часа, преди да бъде приет в Сочи - с формалното обяснение, че по-ранен ангажимент на Путин се е удължил. Ангела Меркел също познава методите му, защото няколко пъти се е налагало да променя графика си като канцлер на Германия заради капризите на руския президент.

Виктор Янукович става жертва на една от най-дългите "дупки" между насрочена и проведена среща на Путин през 2012 г. в Ялта. Украинският президент е накаран да чака близо 4 часа, защото Путин изненадващо засякъл по пътя мотористи от групировката "Нощните вълци", с които е голям приятел.

Подобна сцена се разиграва и през 2020 г. в Кремъл, когато гост на Путин е не кой да е, а турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който идва в Москва за преговори по повод напрежението в Сирия.

Камерите на руските медии следят как Ердоган и доста солидна делегация от министри и длъжностни лица от Турция стоят прави в приемната, но вратата на Путин не се отваря. Изчакването продължава 2 минути, но е като "вечност" от гледна точка на пренебрежението, което руският президент демонстрира.

Сега обаче Ердоган реши да вземе реванш - и то в момент, в който Путин се намира в най-слабата си позиция спрямо международната общност заради войната в Украйна, довела до дипломатическата и икономическа изолация на Русия.

Владимир Путин беше принуден да "опита собственото си лекарство", както коментират световните медии, след като остана да чака Ердоган в продължение на около една минута, изправен пред фоторепортери в Иран.

Техеран е първата чуждестранна столица на държава извън бившия СССР, в която Путин е поканен на посещение след военната инвазия в Украйна.

Раздразнението му от умишленото забавяне на официалната среща с турския президент си пролича по езика на тялото му - той гледа в земята, пристъпва от крак на крак, прави нервни мимики и очевидно не е доволен от положението си.

Ердоган е в по-силна позиция заради ролята, която пое след руското нахлуване в Украйна - на своеобразен посредник между агресора и нападнатата страна. Турция поддържа близки отношения както с Москва, така и с Киев. Още повече - Ердоган е лидер на държава-член на НАТО.

Ходът му спрямо Путин беше разчетен като пример за сериозната промяна в баланса на силите, особено що се отнася до личното отношение спрямо президента на Русия заради непризнаването на международния ред.

И все пак - протоколното ръкостискане се случи, макар и със забавяне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024